Σάλο προκάλεσε η δημοσιοποίηση της σύμβασης δωρεάς που υπογράφτηκε μεταξύ του Δημοσίου και του Ιδρύματος Ωνάση και στην οποία προβλέπεται η τοποθέτηση μαρμάρινων επιγραφών με το όνομα της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, καθώς και του ονόματος του Ιδρύματος ως χορηγού. Το θέμα πήρε διαστάσεις, με αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, τους αρχαιολόγους, τους εργαζόμενους του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλημμύρισαν από αρνητικά και ειρωνικά σχόλια. 

Ads

Μετά το θόρυβο το υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ανατρέπει τα όσα ρητώς προβλέπει η σύμβαση, διαψεύδοντας πως θα αναφέρεται το όνομα της υπουργου Λίνας Μενδώνη, αλλά επιβεβαιώνοντας ωστόσο πως θα αναγράφονται τα ονόματα των χορηγών αλλά και ότι το έργο υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού. 

«Επί υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη…» 

Οι επιγραφές, σύμφωνα με δημοσίευμα της Αυγής, θα τοποθετηθούν σε τρία σημεία του μνημείου: στην Πύλη Μπελέ στα Προπύλαια, στη βάση του αναβατορίου, στον Περίπατο της Ακρόπολης και στην κορυφή του αναβατορίου, δηλαδή στον περιβάλλοντα χώρο του Ερεχθείου. Η σχετική πρόβλεψη εμπεριέχεται στη σύμβαση δωρεάς που υπογράφτηκε μεταξύ του Δημοσίου, του Ιδρύματος Ωνάση και της εταιρείας «Αριόνα» για τη χορηγία κατασκευής του ανελκυστήρα, ανανέωσης του φωτισμού της Ακρόπολης και τις τσιμεντοστρώσεις στο άμεσο περιβάλλον του Παρθενώνα.

Ads

Διαβάστε επίσης: 

Ειδικότερα, το άρθρο 9 με τίτλο «Αναφορά της δωρεάς» ορίζει ότι: «Το Δημόσιο συμφωνεί ότι στην αρχή και την απόληξη της πλατφόρμας του ανελκυστήρα πλαγιάς και στην είσοδο των Προπυλαίων της Ακρόπολης, δίπλα από τη σχετική επιγραφή που αφορά τη χορηγία των Ε.Ε. και του Ινστιτούτου Θερβάντες, θα μπει ειδική μαρμάρινη επιγραφή διαστάσεων ίσων προς τις δύο προαναφερόμενες (άλλως τουλάχιστον 70Χ40 εκατ.), που θα αναφέρει: “Ο ανελκυστήρας πλαγιάς και ο φωτισμός της Ακροπόλεως πραγματοποιήθηκαν με αποκλειστική χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση επί υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη” (Ιούνιος 2020). Η ακριβής θέση και οι ειδικές προδιαγραφές της εν λόγω αναφοράς θα οριστικοποιούνται με υπόδειξη του δωρεοδόχου μετά από προηγούμενη συναίνεση του ιδρύματος».

Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο για τα μνημεία της Ακρόπολης. Δεν υπάρχουν ούτε τα ονόματα του Περικλή, του Ικτίνου, του Καλλικράτη ή του Φειδία, ενώ σχετικές πινακίδες που αφορούν σε χρηματοδοτήσεις των αναστηλωτικών έργων, τοποθετούνται εκτός περίφραξης. 

Μία μαρμάρινη διακριτική επιγραφή βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Πύλης Μπελέ, αναγράφει τον στίχο από τις Ευμενίδες του Αισχύλου «Θεσμόν τον εις άπαντ’ εγώ θήσω χρόνου» (αυτόν τον θεσμό τον κηρύσσω αιώνια) και τοποθετήθηκε επί υπουργίας Μελίνας Μερκούρη, όταν η Αθήνα εγκαινίασε, το 1985, τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Χωρίς φυσικά να αναφέρει όνομα υπουργού ή υπουργείου.

image

Μία ακόμη μαρμάρινη στήλη είναι τοποθετημένη σε βάση στην ανατολική πλευρά της Πύλης Μπελέ είναι τιμητική στήλη της Ισπανίας για την Ελλάδα και αναγράφει την πρώτη φράση του εγκωμίου με το οποίο ο Αραγωνέζος βασιλιάς Πέτρος Δ’ ύμνησε την Ακρόπολη: «Το κάστρο της Αθήνας είναι το πολυτιμότερο κόσμημα του κόσμου».

Τη στήλη αυτή χάρισαν η πρεσβεία της Ισπανίας και το Ινστιτούτο Θερβάντες το 2011 με αφορμή τα 700 χρόνια από την εγκαθίδρυση της κυριαρχίας των Καταλανών και Αραγώνων στο δουκάτο της Αθήνας (1311). Η διαδικασία για την τοποθέτηση της στήλης έγινε υπηρεσιακά, με εισήγηση της αρμόδιας Εφορείας και γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

image

Διαψεύδει το ΥΠΠΟ

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού και μετά το σάλο που προκλήθηκε διαψεύδει ότι πρόκειται να αναρτηθεί στον Βράχο της Ακρόπολης Πινακίδα που θα μνημονεύει το όνομα της υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη και υποστηρίζει ότι πρόκειται για fake news και απόπειρα «δολοφονίας χαρακτήρα» από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΥΠΠΟ έχει ως εξής:

«Η στοχοποίηση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη έχει ξεπεράσει τα όρια της αντιπολιτευτικής κριτικής. Είναι δολοφονία χαρακτήρος. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που στα 4,5 χρόνια της διακυβέρνησής του δεν έκανε απολύτως τίποτε για τον πολιτισμό, στα δύο σχεδόν χρόνια που βρίσκεται στην αντιπολίτευση αναλώνεται σε fake news στην προσπάθειά του να ακυρώσει τα έργα τα οποία γίνονται. Τα έργα στην Ακρόπολη τον έχουν ξεπεράσει. Αυτό είναι το μήνυμα από τους επισκέπτες του χώρου. Οσο ο χώρος ήταν κλειστός είχαν περιθώριο για ασύστολα ψέματα και διαστρεβλώσεις.  Τώρα ΟΧΙ.

Καμία πινακίδα δεν θα αναρτηθεί επί του Βράχου της Ακροπόλεως. Δίνονται στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες των πινακίδων, που σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα  αναρτηθούν εντός των επομένων ημερών».

image

«Η κ. Μενδώνη διαψεύδει τη σύμβαση που έφερε στη Βουλή – Εξαπατά όχι μόνο το Κοινοβούλιο, αλλά και τον ίδιο της τον εαυτό»

Απαντώντας στη διάψευση της Λίνας Μενδώνη, η Σία Αναγνωστοπούλου, τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως «αυτή που έχει ξεπεράσει κάθε όριο είναι η, κατ’ ευφημισμό πλέον Υπουργός Πολιτισμού, κυρία Μενδώνη. Η ίδια, από κοινού με τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Οικονομικών στις 28.02.2020 υπέγραψε την αμφιλεγόμενη “σύμβαση δωρεάς” με το Ίδρυμα Ωνάση που με ένα χρόνο καθυστέρηση κατέθεσε στη Βουλή μετά από επίμονα αιτήματα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης».

«Στη σύμβαση αυτή , που η ίδια κατέθεσε και υπέγραψε, στο άρθρο 9 αναφέρεται : Το Δημόσιο συμφωνεί ότι στην αρχή και την απόληξη της πλατφόρμας του Ανελκυστήρα Πλαγιάς και στην είσοδο των Προπυλαίων της Ακρόπολης δίπλα από την σχετική επιγραφή που αφορά την χορηγία της Ε.Ε και του Ινστιτούτου Θερβάντες, θα μπει ειδική μαρμάρινη επιγραφή διαστάσεων ίσων προς τις δύο προαναφερόμενες (άλλως τουλάχιστον 70 x 40 εκ.) που θα αναφέρει: “Ο Ανελκυστήρας Πλαγιάς και ο Φωτισμός της Ακροπόλεως πραγματοποιήθηκαν με αποκλειστική χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση επί Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη (Ιούνιος 2020)”», σημειώνει η κ. Αναγνωστοπούλου και καταλήγει: 

«Ή λοιπόν η σύμβαση αυτή είναι fake news όπως λέει η κα Μενδώνη, που σημαίνει ότι είναι διπλά υπόλογη όχι μόνο γιατί εξαπάτησε τη Βουλή με δικά της fake news και πλαστά στοιχεία αλλά και για παράβαση καθήκοντος, ή η κα Μενδώνη τρέχει να τα μαζέψει άρον άρον μετά την κοινωνική κατακραυγή. Εκτός εάν πλέον την εξαπατά και ο ίδιος της ο εαυτός».

Νωρίτερα, η δημοσιοποίηση της σύμβασης είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση και του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε: «Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν μεταχρονολογημένο πρωταπριλιάτικο αστείο. Δυστυχώς όμως είναι αλήθεια. Αφού η κα Μενδώνη έριξε τσιμέντο στην Ακρόπολη, τώρα θέλει να βάλει και μαρμάρινη επιγραφή με το όνομά της σε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Για να μείνει στην αιωνιότητα το έργο κακοποίησης του πολιτισμού που υλοποιεί με επιμονή εδώ και ενάμιση χρόνο. Κυβέρνηση αχρήστων αλλά και βέβηλων συνάμα».

Η Σύμβαση