Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει την όποια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά, διευκρινίζει ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, σε συνέντευξή του στα Νέα.

Ads

«Θα εφαρμόσουμε την απόφαση που θα εκδώσει το ΣτΕ μετά την εξέταση και των αντίθετων αποφάσεων των κατώτερων δικαστηρίων. Δεν δικαιούμαστε να επιστρέψουμε περικοπές που το Ανώτατο Δικαστήριο θα έχει απορρίψει», ξεκαθαρίζει.

Όπως εξηγεί, το ΣτΕ είχε εκδώσει την απόφαση το 2015 για να δοθούν αναδρομικά οι μειώσεις των συντάξεων για αγωγές που είχαν γίνει μέχρι την έκδοση της απόφασής του και δέχτηκε ότι η δημοσιονομική συνταξιοδοτική δαπάνη δεν θα υπερβαίνει το 16,2% του ΑΕΠ.

«Δεν βλέπω με ποια δικαιολογητική βάση μπορεί να αλλάξει το ΣτΕ θέση. Θα συγκρουστεί με τον εαυτό του; Αν επρόκειτο να αποφασίσει διαφορετικά, η δαπάνη θα ξεπερνούσε στο πολλαπλάσιο το 16,2% του ΑΕΠ, που σύμφωνα με το ΣτΕ είναι επιβεβλημένη ανώτατη δαπάνη», επισημαίνει ο Τ. Πετρόπουλος.

Ads

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης προαναγγέλλει ρύθμιση οφειλών «με απλοποιημένες διαδικασίες» για όσους δεν κατάφεραν για τεχνικούς λόγους να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων, ενώ καθιστά σαφές ότι όποιος εγκαταλείψει ρύθμιση οφειλής στην οποία έχει ενταχθεί, δεν θα ενταχθεί σε νέα ρύθμιση και θα απολέσει εκείνες στις οποίες είχε ενταχθεί.

Αναφερόμενος, τέλος, στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ, σημειώνει ότι ανταποκρίνονται στους στόχους που τέθηκαν από την έναρξη της κυβερνητικής θητείας τον Σεπτέμβριο του 2015, τονίζοντας ότι «δημιουργούμε όρους για την ανάπτυξη, επιτυγχάνουμε βελτίωση βασικών δεικτών της οικονομίας, ενισχύουμε την κοινωνία».