Ειλημμένη και σύντομα επίσημη θα είναι η απόφαση για την απομάκρυνση του Μουφτή Ξάνθης Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου και την αντικατάστασή του από την Ελληνική Κυβέρνηση. Ο Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου έχει διοριστεί το 1991 στη θέση αυτή και η θητεία του, λήγει κανονικά το 2021.

Ads

Την υπόθεση χειρίζεται ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες,  και σαφής πρόθεση της κυβέρνησης είναι να απομακρύνει τον Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου, τον οποίο συνοδεύουν αρνητικά σχόλια και αμφισβητείται εδώ και αρκετά χρόνια. Επίσης σε βάρος του υπάρχουν καταδίκες που σχετίζονται με την άσκηση των καθηκόντων του και, κυρίως, με την εφαρμογή της Σαρία σε υποθέσεις οικογενειακού και κληρονομικού δικαίου. Ο αντικαταστάτης του φαίνεται ότι έχει ήδη επιλεγεί με στόχο να συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά που θα ανανεώσουν το κύρος και το θεσμό του Μουφτή.

Αντιδρά και δεν παραιτείται

Ο Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου φέρεται να αντιδρά στις αλλαγές και δεν έχει υποβάλλει την παραίτησή του, γεγονός που ίσως ενεργοποιήσει για πρώτη φορά τη συνδρομή του Νόμου 1920/1991 που προβλέπει ότι «ο Μουφτής παύεται  με προεδρικό διάταγμα, προκαλούμενο από τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων: α)σε περίπτωση αμετάκλητης καταδίκης του για κακούργημα ή πλημμέλημα από τα προβλεπόμενα στο άρθρ. 22 του Υπαλληλικού Κώδικα, β)σε περίπτωση στερήσεως των πολιτικών του δικαιωμάτων για οποιοδήποτε λόγο, γ)λόγω νόσου που κωλύει την άσκηση των καθηκόντων του, υπηρεσιακής ανεπάρκειας ή διαγωγής αναξιοπρεπούς ή ασυμβίβαστης προς τη θέση του και τα εκ του νόμου καθήκοντά του»

Ads

Σε κάθε περίπτωση, οι αλλαγές έχουν δρομολογηθεί για τη Μουφτεία της Ξάνθης ενώ πριν λίγες μέρες, με απόφαση της οικείας αποκεντρωμένης διοίκησης, αντικαταστάθηκε και ο τοποτηρητής της Μουφτείας Διδυμοτείχου από τον ιερωμένο Οσμάν Χαμζά.  Σε ότι αφορά στο Μουφτή Κομοτηνής Μέτζο Τζεμαλή, που είναι μεγαλύτερος σε ηλικία και χαίρει μεγαλύτερου σεβασμού από όλους τους κύκλους, αναμένεται ότι θα διευκολύνει με την παραίτησή του τις δρομολογούμενες αλλαγές και η αντικατάστασή του θα ακολουθήσει και θα είναι «βελούδινη»

Το καθεστώς των Μουφτήδων στη Θράκη

Ως γνωστό στη Θράκη, το καθεστώς των Μουφτήδων αμφισβητείται από την Άγκυρα που ζητεί εκλογή για τη θέση του Μουφτή και δεν αναγνωρίζει τους διορισμένους από την Ελληνική Πολιτεία Μουφτήδες αλλά τους άτυπα εκλεγμένους ηγέτες. Πάντως, παρά την αμφισβήτηση ετών μέσα και έξω από τη χώρα, η Ελληνική Πολιτεία δεν είχε προβεί ποτέ σε αντικατάσταση και αυτή η απόφαση, αναφέρουν κύκλοι, κρίνεται τολμηρή και μαρτυρά και προσπάθεια να ανατραπούν και οι μέχρι σήμερα συσχετισμοί και δεσμοί με αυτό που ονομάζεται «παρακράτος» στη Θράκη. Άγνωστος παραμένει επίσης ο ρόλος και η αντίδραση των ΑΝΕΛ που έχουν εκφράσει με πολλούς τρόπους τη στήριξή τους στον απερχόμενο Μουφτή και, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες διαρροές, έθεταν βέτο για την αντικατάσταση Σινίκογλου !

Το νομικό πλαίσιο έχει γίνει κατ’ επανάληψη αντικείμενο δημόσιας συζήτησης και προβληματισμού ενώ, πέρα από το θέμα της επάρκειας ή μη του συγκεκριμένου προσώπου, αρκετές είναι οι φωνές από πολιτικά κόμματα, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και νομικούς γύρω από την ανάγκη πλήρους αναδιάρθρωσης του θεσμικού πλαισίου και εκσυγχρονισμού.  Σε κάθε περίπτωση η παύση του Μουφτή Ξάνθης αναμένεται ότι θα προκαλέσει και μια σειρά από άλλες εξελίξεις σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο.

Το καθεστώς διορισμού των Μουφτήδων στη Θράκη από την Ελληνική Πολιτεία διέπεται από το Νόμο 1920/1991, ο οποίος αντικατέστησε τον προηγούμενο νόμο του 1920, ο οποίος διαμορφώθηκε υπό διαφορετικές διμερείς ισορροπίες και προέβλεπε ανάδειξη του Μουφτή με δημόσιες εκλογές αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Ο Μουφτής είναι δημόσιος λειτουργός και υπάλληλος σε βαθμό διευθυντή. Εκτός από τα θρησκευτικά καθήκοντα που ασκεί στο πλαίσιο της συνθήκης της Λωζάνης είναι διαχειριστής των τεμενών, της βακουφικής περιουσίας και των ιεροσπουδαστηρίων, τελεί και επικυρώνει γάμους, γνωμοδοτεί σε υποθέσεις κληρονομικού και οικογενειακού δικαίου, που στη συνέχεια επικυρώνονται από το οικείο Πρωτοδικείο κ.α.

Ποιος είναι ο Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου

Ο μέχρι σήμερα Μουφτής Ξάνθης, γεννήθηκε το 1941 στον Εχίνο της Ξάνθης. Έχει σπουδάσει το Θεολογία, Ιερά Γράμματα και το Κοράνι σε Άγκυρα, Κωνσταντινούπολη, Μεδίνα, Βαγδάτη και Βιέννη  και διατηρεί πνευματικές επαφές με τη Σαουδική Αραβία. Διορίστηκε το 1991 στη θέση του Μουφτή  αντικαθιστώντας τον μέχρι τότε τοποτηρητή Μεχμέτ Εμίν Αγγά και η θητεία έχει ανανεωθεί με σχετικά προεδρικά διατάγματα για δέκα χρόνια, δύο φορές μέχρι σήμερα.

Πηγή: xanthi2.gr