Την περασμένη Τρίτη το ΔΝΤ δημοσίευσε τις αναθεωρημένες προβλέψεις του για την ελληνική οικονομία. Στο βασικό του σενάριο έδωσε ύφεση 9,5% φέτος και χλωμή ανάκαμψη της τάξης του 4,1% το 2021. Στην έκθεσή του, πέραν της προειδοποίησης ότι η Ελλάδα οδεύει σε μια πενταετία πλήρους στασιμότητας έως το 2025 (με ρυθμούς ανάπτυξης έως 1%) υπήρξε και μια επισήμανση που πέρασε στα ψιλά: Οι έντονες αμφιβολίες που εξέφρασε το Ταμείο για την αναπτυξιακή δυναμική που θα δώσουν στην εγχώρια οικονομία τα ευρωπαϊκά κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και ο προβληματισμός για το εάν, πώς και πότε θα αξιοποιηθούν και θα κατανεμηθούν οι εν λόγω πόροι.
Χθες, Σάββατο, ο – διαχρονικά αισιόδοξος – διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας εμφανίστηκε, στην συνέντευξή του στα ΝΕΑ ασυνήθιστα συγκρατημένος. Είπε πως η κεντρική τράπεζα αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της για την φετινή ύφεση που, λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας, φέτος θα είναι στην καλύτερη περίπτωση 7,5% κα δεν αποκλείεται να φθάσει και στο 9,4%. Ο κ. Στουρνάρας διατήρησε πάντως την αισιοδοξία του για το 2021, λέγοντας πως παραμένει το βασικό σενάριο της Τράπεζας της Ελλάδος για σημαντική ανάκαμψη, η οποία θα υποστηριχθεί από τα επεκτατικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο αλλά και από την εισροή ευρωπαϊκών πόρων. Ειδικά, δε, για τα 32 δις του Ταμείου Ανάκαμψης είπε πως η μεγάλη πρόκληση είναι η επιτυχημένη εφαρμογή του εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου και η αποτελεσματική απορρόφηση των κονδυλίων.
Ενδιαμέσως ΔΝΤ και Γιάννη Στουρνάρα, την Παρασκευή, η κυβέρνηση δημοσιοποίησε το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2021 που έστειλε στις Βρυξέλλες. Είναι ένα προσχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση διατηρεί την εκτίμηση για ύφεση 8,2% εφέτος, παραμένει αθεράπευτα αισιόδοξη για το 2021 προεξοφλώντας ανάκαμψη 7,5% (χάρις πάντοτε στα «μαγικά» κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης), και παραπλεύρως υπολογίζει και ότι η εισοδηματική απώλεια που είχε κάθε Έλληνας από την κρίση της πανδημίας ήταν… 230 ευρώ και κάτι ψιλά.
Και σ’ αυτό το draft όμως υπάρχει μια λεπτομέρεια που πέρασε στα ψιλά: Η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως στηρίζει έναν ολόκληρο προϋπολογισμό στα ευρωπαϊκά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, για το οποίο όμως δεν έχει έτοιμο, δεν έχει υποβάλει, ούτε πρόκειται να υποβάλει άμεσα το εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο – το σχέδιο, που αποτελεί προϋπόθεση για να κινηθεί η, μακρά, ευρωπαϊκή διαδικασία χρηματοδότησης.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχαν δεσμευτεί, μετά την συμφωνία στην ΕΕ, πως το εθνικό σχέδιο θα είναι έτοιμο και θα έχει υποβληθεί στις Βρυξέλλες στις 15 Οκτωβρίου.
Στο προχθεσινό προσχέδιο προϋπολογισμού όμως που εστάλη στις Βρυξέλλες αναφέρεται συγκεκριμένα πως το εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα υποβληθεί στα αρμόδια ευρωπαϊκά ιδρύματα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 για να εγκριθεί το 2ο τρίμηνο, κατά τη διάρκεια του οποίου θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη εκταμίευση. Δηλαδή, το εθνικό σχέδιο θα υποβληθεί – εάν είναι έτοιμο και τότε – με πέντε έως έξι μήνες καθυστέρηση, και απλώς η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα εγκριθεί ακαριαία από τις Βρυξέλλες και εξίσου ακαριαία θα αρχίσουν και οι εκταμιεύσεις. Έτσι ώστε να υλοποιηθεί και το σενάριο της ανάπτυξης του 7,5% το 2021.
Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο ιλαροτραγική με μια ματιά στα τελευταία της Euractiv για την πορεία των υπολοίπων χωρών της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά την εκπόνηση των δικών τους εθνικών σχεδίων.
Η Ιταλία όχι μόνον έχει ολοκληρώσει πλήρως το δικό της σχέδιο αλλά το έχει περάσει και από το κοινοβούλιο της από τον Σεπτέμβριο. Έτοιμη είναι και η Ισπανία η οποία προσδοκά να πάρει 140 δις από την ΕΕ μέσα στην επόμενη τριετία τόσο σε απ’ ευθείας επιδοτήσεις όσο και σε δάνεια. Η Τσεχία παρέδωσε το δικό της εθνικό σχέδιο στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την Πέμπτη, πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής.
Την Πέμπτη παραδόθηκε από τον Αντόνιο Κόστα στην Κομισιόν και το εθνικό σχέδιο της Πορτογαλίας η οποία περιμένει να πάρει περίπου 14 δις από το ευρωπαϊκό Ταμείο. Η Ρουμανία είχε καταθέσει το δικό της σχέδιο πριν καν καταθέσει τον προϋπολογισμό του 2021, και η Βουλγαρία βρίσκεται στην φάση της κοινοβουλευτικής έγκρισης.
Στον αντίποδα, ως πλέον καθυστερημένες στην υποβολή των δικών τους σχεδίων εμφανίζονται η Ελλάδα, η Αυστρία, και η Σουηδία. Με την διαφορά ότι οι δύο τελευταίες έχουν λαμβάνειν πολύ μικρότερα ποσά από το Ταμείο Ανάκαμψης από τα 32 δις που προϋπολογίζει η ελληνική κυβέρνηση. Και τα οποία προεξοφλεί ήδη ότι θα εκτινάξουν τον επόμενο χρόνο την οικονομία σε αναπτυξιακούς ρυθμούς… Κίνας.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >