Αντιδράσεις από 23 περιβαλλοντικές οργανώσεις έχει προκαλέσει η πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει άμεσα στην Βουλή περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, σπάζοντας την καραντίνα νομοσχεδίων που έχει συμφωνηθεί διακομματικά λόγω κοροναϊού.

Ads

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις μιλούν για απαράδεκτη κίνηση, καθώς το νομοσχέδιο αλλάζει άρδην την περιβαλλοντική και επισημαίνουν πως απαιτείται επιτακτική και ριζική αναθεώρησή του. 

Από τη μεριά του και ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης ανέφερε ότι «23 περιβαλλοντικές οργανώσεις καταγγέλλουν την πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει άμεσα στην Βουλή περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο, σπάζοντας την καραντίνα νομοσχεδίων που έχει συμφωνηθεί διακομματικά λόγω κορωνοϊού. Αν η καταγγελία ευσταθεί, απαιτείται να λογοδοτήσει άμεσα ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Χατζιδάκης για τις σκοπιμότητες που εξυπηρετεί αυτή η πραγματικά εκτός τόπου και χρόνου ενέργεια. Κατέθεσα ως αναφορά το κείμενο των 23 περιβαλλοντικών οργανώσεων και συντάσσομαι με το αίτημά τους να χρησιμοποιηθεί η συγκυρία, τώρα που μένουμε όλοι σπίτι, για να γίνει δημόσια διαβούλευση και αναθεώρηση του κειμένου, πριν αυτό κατατεθεί στην Βουλή, όταν αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία της μετά το πέρας της πανδημίας».

Ακολουθεί το κείμενο της αναφοράς:

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Θέμα: «Να μην παραβιάσει η κυβέρνηση το μορατόριουμ νομοσχεδίων εν μέσω κορωνοϊού ζητάνε 23 περιβαλλοντικές οργανώσεις»

Ads

Ο Βουλευτής Κρίτων Αρσένης Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών του ΜέΡΑ25 καταθέτει αναφορά την επιστολή 23 μη κυβερνητικών περιβαλλοντικών οργανώσεων με θέμα «Αναβολή κατάθεσης νομοσχεδίου “Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας” στη Βουλή». Με την επιστολή οι οργανώσεις καταγγέλλουν την προσπάθεια να κατατεθεί άμεσα το νομοσχέδιο στη Βουλή, ενώ αυτή υπολειτουργεί λόγω κορωνοϊού. Ζητάνε να τεθεί το νομοσχέδιο εκ νέου σε δημόσια διαβούλευση, με σκοπό την αναθεώρησή του. Το νομοσχέδιο χρήζει αναθεώρησης προκειμένου να ληφθούν υπόψη τα 1570 σχόλια τα οποία κατατέθηκαν στη διαβούλευση, καθώς, όπως επισημαίνουν οι αντιπρόσωποι αυτών των οργανώσεων, αλλιώς δε θα ανταποκριθεί στις ανάγκες για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά θα οδηγήσει και στην υποβάθμισή του.

Αίτημα 23 περιβαλλοντικών ΜΚΟ για αναβολή κατάθεσης του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Η περίοδος που διανύουμε είναι πρωτόγνωρη και δύσκολη για όλους μας. Με το κλείσιμο της διαβούλευσης για το νομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας», θεωρούμε επί της διαδικασίας απαραίτητο να ζητήσουμε εγγράφως να μην το
καταθέσετε προς ψήφιση μέχρι την αποκατάσταση της πλήρους λειτουργίας της Βουλής. Σε αυτή τη συγκυρία και με έντονη πίεση χρόνου, καθώς δεν δόθηκε παράταση, οι συνυπογράφουσες περιβαλλοντικές μη κυβερνητικές οργανώσεις μελετήσαμε το νομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» και συμμετείχαμε, στον βαθμό του δυνατού, στη δημόσια διαβούλευση.

Επί της ουσίας, και στη βάση των σημαντικών σχολίων που κατατέθηκαν στη διαβούλευση από πολλούς φορείς και οργανώσεις, θεωρούμε επιτακτική τη ριζική αναθεώρηση του νομοσχεδίου, ώστε να προάγει ουσιαστικές βελτιώσεις στο κρίσιμης σημασίας κεφάλαιο της προστασίας του περιβάλλοντος. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία, δεδομένου ότι η Βουλή λειτουργεί με περιορισμό στις ακροάσεις φορέων και με μειωμένη βουλευτική παρουσία στις συνεδριάσεις της ολομέλειας και των επιτροπών, θεωρούμε απαράδεκτη την κατάθεση προς ψήφιση νομοσχεδίων που αλλάζουν άρδην την περιβαλλοντική νομοθεσία της χώρας.

Σας καλούμε να αναβάλετε την κατάθεση του νομοσχεδίου και να αξιοποιήσετε αυτή την αναβολή ώστε να εξεταστούν με προσοχή τα περισσότερα από 1570 σχόλια που κατατέθηκαν στη διαβούλευση. Στα σχόλια αυτά θα βρείτε ένα εύρος τοποθετήσεων από προτάσεις αναδιαμόρφωσης συγκεκριμένων διατάξεων ως και την απόσυρση μέρους ή συνόλου του νομοσχεδίου. H κοινή αγωνία αυτών των ενστάσεων είναι ότι το νομοσχέδιο όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά αντίθετα θα οδηγήσει στην υποβάθμιση και ελαστικοποίηση των όρων προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος της
χώρας μας.

Τα νομοσχέδια διαμόρφωσης περιβαλλοντικών πολιτικών είναι απαραίτητο να εξετάζονται χωρίς βιασύνη και με πλήρη εφαρμογή των δημοκρατικών και κοινοβουλευτικών διαδικασιών, αφού βεβαίως έχουν πρώτα υποβληθεί στην πληρέστερη δυνατή και ουσιαστική διαβούλευση και επιστημονική επεξεργασία.

Για τους παραπάνω λόγους, θεωρούμε απαραίτητη μια συζήτηση μαζί σας, μέσω τηλεδιάσκεψης. Αναμένουμε τις δικές σας ενέργειες.

Οι οργανώσεις,

ΑΡΙΩΝ
ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ
ΑΡΧΕΛΩΝ
Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕIΑ Περιβάλλοντος και
Πολιτισμού
Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Εταιρία Προστασίας Πρεσπών
Καλλιστώ
“Ο ΝΗΡΕΑΣ “
Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης
Οργάνωση Γη
ΠΑΝΔΟΙΚΟ
Πίνδος Περιβαλλοντική
ΑΝΙΜΑ
CISD – Παρατηρητήριο Πολιτών για την
Αειφόρο Ανάπτυξη
Ecocity
iSea
MEDASSET
MedINA
MΟm
The Green Tank
WWF Ελλάς