«Αυτό που συζητάμε είναι εάν πρέπει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη  να εφαρμόσει τον σωφρονιστικό κώδικα», τονίζει το μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Θέμης Σοφός, αναφορικά με το αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα να μεταφερθεί στις φυλακές Κορυδαλλού.

Ads

Ο κ. Σοφός, μιλώντας στον Alpha 98,9 επανέλαβε ότι ο νόμος ο οποίος ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ αναφέρει ρητώς ότι οι καταδικασμένοι για τρομοκρατία δεν μπορούν να εκτίσουν την ποινή τους σε αγροτικές φυλακές και πρέπει να επιστρέψουν στην προηγούμενη φυλακή, η οποία είναι στον Κορυδαλλό.

Λυπάμαι για τη δυσκολία στην οποία έχει αυτοεγκλωβιστεί η κυβέρνηση, δυστυχώς θα μπορούσε να έχει επιληφθεί εύκολα και γρήγορα, δήλωσε ο Θέμης Σοφός.

«Ο Κορυδαλλός φιλοξενεί καταδίκους», σημείωσε ο κ. Σοφός ενώ όσον αφορά στον ισχυρισμό της κας Νικολάου ότι οι εν λόγω φυλακές δεν μπορούσαν να δεχτούν κρατουμένους λόγω κορωνοϊού, τόνισε ότι κατά την εν λόγω περίοδο, η φυλακή στον Κορυδαλλό «έχει δεχτεί και υποδίκους και καταδίκους και το πρώτων υποδίκους, άρα λοιπόν εκτίθεται η κυβέρνηση σε σφαλερές τοποθετήσεις».

«Η κυβέρνηση έχει αυτοεγκλωβιστεί σε μία θέση η οποία προδήλως δεν συνάδει ούτε με τις αρχές και τους κανόνες της σωφρονιστές επιστήμες, ούτε με το τεθειμένο δίκαιο», επανέλαβε το μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ και αναρωτήθηκε «για ποιο λόγο θα πρέπει να γίνει τόσο μεγάλο αυτό το θέμα, και να στρατοπεδεύει η Δημοκρατία λες και είναι ντέρμπι αντί να δίνει μια εύκολη λύση με μία υπογραφή».

Ads

Αναφορικά με τη φράση του πρωθυπουργού ότι ο Δ. Κουφοντίνας πρέπει να προσφύγει στη δικαιοσύνη, ο κ. Σοφός σημείωσε ότι ο Κ. Μητσοτάκης παραπλανήθηκε.

«Υπάρχει και η ανάκληση των δυσμενών διοικητικών πράξεων. Η διοίκηση μπορεί να ανακαλεί την πράξη όταν έχει σφάλει, ώστε να μην αφήσει να διογκωθεί ένα ζήτημα», σημείωσε οκ. Σοφός αναφορικά με τη στάση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ξεκαθαρίζοντας ότι «είναι υποχρέωση της πολιτείας να ανακαλέσει το σφάλμα της είτε της τους αρέσει είτε όχι».

Τέλος, ο γνωστός δικηγόρος υπογράμμισε ότι «το πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας είναι η οικονομία, ότι τα δικαστήρια είναι κλειστά, ότι όλη η εστίαση είναι κλειστή. Δεν είμαι βέβαιος εάν αυτή η συζήτηση εξυπηρετεί ή όχι αποπροσανατολιστικά από τα ουσιώδη προβλήματα μιας κοινωνίας, και μάλιστα με διακύβευμα ενός απεργού πείνας που δεν είχε ποτέ η Ελλάδα από το 1956 και μετά. Κρίμα.»

Τέλος, κάνοντας λόγο για αμεσότητα της οικογένειας Μητσοτάκη τόνισε: «Επειδή υπάρχει και αυτή αμεσότητα, ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να εκφράσει μια διαφορετική θέση, πιο ήπια ή ευρεία, υπό την έννοια του εναγκαλισμού και της ειρήνευσης κι όχι να το στρατοπευδεύσει με την απάντηση τράβα στο δικαστήριο να βρεις το δίκιο σου».