Μπίζνες και με τους Γερμανούς προαναγγέλλει η εφημερίδα «Τα Νέα», καθώς φαίνεται πως μετά τους Γάλλους και τους αμερικανούς τώρα ο κ. Μητσοτάκης ετοιμάζεται να ψωνίσει και από τους Γερμανούς. Και απ’ ότι φαίνεται θα παραγραφούν τα προηγούμενα.

Ads

Όπως γράφει ο «Μικροπολιτικός» στην στήλη του, ο Σουλτς «φέρνει» μαζί του άρματα νεας γενιάς. Μάλιστα, φαίνεται πως η κυβερνητική επιθυμία να συνάψουν συμφωνία με τη Γερμανία για νέα εξοπλιστικά συστήματα είναι τόσο μεγάλη, όπου σύμφωνα με το ρεπορταζ του «Μικροολιτικού», οι υπηρεσίες της ελληνικής πλευράς που τις χειρίζονται θα αναγκαστούν εκ των πραγμάτων να προχωρήσουν σύντομα και σε νέες νομικές κινήσεις και περαιτέρω επιβαρύνσεις, προκειμένου να ξεχαστούν οι «αμαρτίες» από το παρελθόν.

Αναλυτικά ο «Μικροπολιτικός» γράφει:

«Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν τα νεότερα από το «μέτωπο» των εξοπλιστικών. Σας έγραφα τις προάλλες ότι μαζί με τα άρματα Marder (που αντικαθιστούν τα BMP-1) θα έρθει στην Αθήνα και ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς. Το πακέτο όμως της υποδοχής του δεν τελειώνει εκεί. Η Ελλάδα φαίνεται πως προτίθεται να ανοίξει νέο κύκλο συμφωνιών με τη Γερμανία που θα αφορά τον εκσυγχρονισμό 183 αρμάτων μάχης Leopard 2, 190 αρμάτων Leopard 1 αλλά και την προμήθεια της νέας γενιάς Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) Lynx KF-41. Πρόκειται για τον τελευταίο, τεχνολογικά υπερσύγχρονο, τύπο άρματος που κατασκευάζουν η Rheinmetall και η KMW.

Ads

Η πιθανότητα απόκτησής τους είχε συζητηθεί από πέρυσι μεταξύ των Γερμανών και επιτελικών στελεχών του ΓΕΣ, ενώ το πρώτο letter of intent (επιστολή ενδιαφέροντος) είχε σταλεί από το υπουργείο Αμυνας τον Ιανουάριο και αργότερα, τον περασμένο Μάιο, το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο είχε δώσει το «πράσινο φως» με μελέτη που προέβλεπε τη χρήση τους από πέντε Μηχανοκίνητα Τάγματα Πεζικού. Οι πληροφορίες μου λένε, επίσης, ότι και γερμανικά κυβερνητικά στελέχη είχαν προωθήσει το θέμα αρμοδίως και σε υψηλό επίπεδο, σε παραπάνω από μία συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση, μαζί με το «κλείδωμα» της αναβάθμισης των Leopard που ήταν, ούτως ή άλλως, εδώ και πολύ καιρό υπό συζήτηση.
Νομικές εκκρεμότητες

Οφείλω να σημειώσω, ωστόσο, ότι παρά τις εξελίξεις αυτές (που είναι, άλλωστε, ακόμη στα πρώτα στάδιά τους) παραμένουν ανοιχτές οι γνωστές οικονομικές και νομικές εκκρεμότητες του ελληνικού Δημοσίου με την KMW και τη Rheinmetall, μεταξύ των οποίων κάποιες έχουν κλείσει εικοσαετία και είχαν βάλει στον «πάγο» τις ελληνογερμανικές αμυντικές συνεργασίες. Ακούω δε την πληροφορία ότι όσο η επίλυσή τους «κολλάει» και δεν προχωρά οι υπηρεσίες της ελληνικής πλευράς που τις χειρίζονται θα αναγκαστούν εκ των πραγμάτων να προχωρήσουν σύντομα και σε νέες νομικές κινήσεις και περαιτέρω επιβαρύνσεις. Δεδομένης της κοινής πρόθεσής μας, λοιπόν, να αρχίσει ξανά η ελληνογερμανική αμυντική συνεργασία, πιθανόν να έχουμε νεότερα από αυτή την υπόθεση μετά την επίσκεψη Σολτς (στις 27 Οκτωβρίου)».