Την μετατροπή του στρατοπέδου Βασιλειάδη στις Σέρρες σε κλειστό κέντρο προσφύγων επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. «Θα μεταφέρουμε τους ανθρώπους αυτούς από τον Έβρο και από τα νησιά μας – γιατί δεν μπορούν να καταθέσουν αίτημα ασύλου – στη Βόρεια Ελλάδα, στο στρατόπεδα Βασιλειάδη στις Σέρρες, σε προσωρινή κλειστή δομή, μέχρι να δρομολογηθεί η απέλασή τους» σημείωσε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

Ads

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπάρχει ήδη επαφή με τις τοπικές αρχές για τη δημιουργία του νέου κλειστού κέντρου, το οποίο χαρακτήρισε ως «μια προσωρινή λύση μέχρι τη διαδικασία της επιστροφής». Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί κλειστό κέντρο και κοντά στην Αθήνα, για το οποίο εξετάζονται δύο περιοχές που να έχουν πρόσβαση μέσω οδικών αξόνων σε αεροδρόμιο. «Ελπίζουμε αυτή η πίεση να φέρει καρπούς» σχολίασε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ακόμη ότι αν η κατάσταση αυτή σε Έβρο – νησιά συνεχιστεί επί ένα μήνα, «τότε θα μιλάμε εντελώς διαφορετικά».

Σχετικά με το ενδεχόμενο να εξετάσει η κυβέρνηση τη λύση των κλειστών κέντρων σε ακατοίκητα νησιά, ο Σ. Πέτσας ουσιαστικά δεν το απέκλεισε, περιοριζόμενος στο ότι αυτή τη στιγμή το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει κλειστές δομές, επιτάχυνση ασύλου και επιτάχυνση επιστροφών.

Ads

Ισχυρίστηκε, όμως, σχετικά με τα κλειστά κέντρα στα νησιά, αφήνοντας ανοικτό ουσιαστικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο για αργότερα, ότι δόθηκε η δυνατότητα στους δημάρχους να προτείνουν εναλλακτική λύση, αλλά δεν πρότειναν κάτι άλλο. «Προς το παρόν δεν υπάρχει τέτοια εναλλακτική λύση» επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Την δημιουργία κλειστού κέντρου στο στρατόπεδο Βασιλειάδη, στις Σέρρες, όπου θα μεταφερθούν οι πρόσφυγες που μπήκαν στην Ελλάδα μετά την 1η Μαρτίου 2020, από την ημερομηνία δηλαδή που εφαρμόζεται με πράξη νομοθετικού περιεχομένου η αναστολή του δικαιώματος ασύλου, είχε προαναγγείλει την Τετάρτη ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Ο ίδιος είπε επίσης πως σε ό,τι αφορά στα κλειστά κέντρα στα νησιά «περιμένουμε τις προτάσεις των τοπικών κοινωνιών» και εκτίμησε ότι «από βδομάδα θα μπορούμε να ξεκινήσουμε πάλι τη συζήτηση».

Τέλος, επισήμανε ότι σε τροπολογία που κατατίθεται στην Πέμπτη στη Βουλή θα προβλέπεται ότι όσοι έχουν πάρει ήδη άσυλο δεν θα έχουν δικαίωμα παραμονής στις ανοιχτές δομές, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση των δομών, των ξενοδοχείων και των διαμερισμάτων.

Επίσης, το υπουργείο θα προχωρήσει τις επόμενες ημέρες στη μεταφορά από τα νησιά στην ενδοχώρα όσων μπήκαν στη χώρα πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Αντιδράσεις

Η είδηση για τη δημιουργία κλειστού κέντρου στις Σέρρες προκάλεσε τις πρώτες αντιδράσεις στην περιοζή. Το βράδυ της Τετάρτης το δημοτικό συμβούλιο Σιντικής, με ψήφισμά του, εξέφρασε την αντίθεσή του στη μετατροπή του στρατοπέδου «Βασιλειάδη» σε δομή κράτησης προσφύγων, ενώ από την Πέμπτη έχουν εξαγγείλει κινητοποιήσεις.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, κάτοικοι αναμένεται να κλείσουν με οχήματα και άλλα μέσα και τις δύο εισόδους του στρατοπέδου για να μην μπει κανείς μέσα.