«Αναγκαία» θεωρεί ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, την εφαρμογή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στο Ασφαλιστικό. Περιγράφοντας, σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» το μοντέλο της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της χώρας, ο κ. Πατέλης σημείωσε ότι το παραπάνω σύστημα πρέπει να εφαρμοστεί, ώστε «να πάψει το κράτος να παίρνει τα λεφτά των νέων και να τα δίνει στους ηλικιωμένους».

Ads

Αχτσιόγλου: «Σοκάρει η αντίληψη της ΝΔ για το ασφαλιστικό»

Σχολιάζοντας τη συνέντευξη Πατέλη, η βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, σημείωσε ότι «είναι αποκαλυπτική». «Η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, κατά το μοντέλο του “ασφαλιστικού Πινοσέτ”, επανέρχεται στο προσκήνιο ως κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης.

»Ο στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, με την κανιβαλική δήλωση ότι “σταματάμε να παίρνουμε τα λεφτά των νέων και να τα δίνουμε στους ηλικιωμένους”, ουσιαστικά αναιρεί με μία φράση τον χαρακτήρα της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, την αναδιανεμητική της λειτουργία και κάθε στοιχείο αλληλεγγύης των γενεών.

Ads

Δεν δίνει όμως καμία απάντηση για το πώς θα καταβάλλονται οι επικουρικές στους σημερινούς συνταξιούχους, αφού οι σημερινές εισφορές πληρώνουν τις σημερινές συντάξεις. Καμία φυσικά τοποθέτηση δεν κάνει και για το τεράστιο έλλειμμα δεκάδων δισ. που θα παραγάγει στα ασφαλιστικά ταμεία η υλοποίηση του σχεδίου της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Έλλειμμα που θα κληθούν να πληρώσουν όχι μόνο οι συνταξιούχοι, αλλά και οι φορολογούμενοι πολίτες.

»Αλλά και καμία λέξη δεν λέει ο κ. Πατέλης για την έλλειψη οποιασδήποτε εγγύησης για τους νέους ασφαλισμένους, οι οποίοι θα εκθέσουν τις εισφορές και τις μελλοντικές συντάξεις τους στον επενδυτικό κίνδυνο, γνωρίζοντας μόνο τι θα πληρώνουν και όχι τι σύνταξη θα λάβουν. Και φυσικά καμία εξήγηση δεν δίνει για το γιατί εκατομμύρια πολιτών να υποστούν ένα τέτοιο βάρος και να εισέλθουν σε ένα τέτοιο ρίσκο, όταν τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία -συμπεριλαμβανομένου του επικουρικού- παραδόθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση της ΝΔ με σημαντικό πλεόνασμα.

Το μόνο που είναι βέβαιο, εξασφαλισμένο και εγγυημένο από ένα τέτοιο σχέδιο και για το οποίο οποιαδήποτε αναφορά του κ. Πατέλη θα ήταν πράγματι περιττή, είναι το τεράστιο κέρδος συγκεκριμένων ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών που θα αναλάβουν το μεγαλεπήβολο πρότζεκτ. Τούτο όμως θα συμβεί μόνο αν η κοινωνία τους επιτρέψει να προχωρήσουν τα σχέδιά τους. Αλλά η κοινωνία δεν θα τους το επιτρέψει.

Τσακαλώτος: Κοινωνικός αυτοματισμός και κυνισμός

Η δήλωση του κυρίου Πατέλη, εκτός από το ότι συμπυκνώνει την έννοια του κοινωνικού αυτοματισμού με έναν εκπληκτικό τρόπο κάνει και κάτι ακόμα: Μας ενημερώνει κυνικά ότι θα σταματήσουν να δίνουν χρήματα στους ηλικιωμένους. Για το σκέλος που αναφέρει ότι «θα σταματήσουν να περνούν λεφτά από τους νέους» – δηλαδή ότι το κάνουν γιατί έχουν αναπτύξει ευαισθησίες για τους νέους – θα μου επιτρέψετε να διατηρήσω τις αμφιβολίες μου. Νομίζω τις ίδιες αμφιβολίες έχει και οποίος παρακολουθεί τις πολιτικές που εφαρμόζει η ΝΔ από την εκλογή της και μετά. Άλλωστε δεν έχει πέσει στην αντίληψη μου τον τελευταίο  χρόνο της κυβέρνησης της Ν.Δ. μια ιδιαίτερη μέριμνα για τη νεολαία. Ούτε η ίδια θα την έχει παρατηρήσει εικάζω.

Ν. Παππάς: «Τι άλλο περίμενε κανείς από τον κ. Μητσοτάκη;»

Έντονη ήταν και η αντίδραση του Τομεάρχη Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά στη συνέντευξη του συμβούλου του πρωθυπουργού.
«Το σύστημα των ιδιωτικών λογαριασμών δεν είναι ούτε κοινωνική ούτε ασφάλιση. Δεν εμπεριέχει αλληλεγγύη, αλλά ρίσκο. Ρίσκο ως τρόπο ζωής. Και η εφαρμογή του προϋποθέτει να έχει γίνει ο κανιβαλισμός, κανονική κατάσταση των πραγμάτων», επισημαίνει από την πλευρά του ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, καυτηριάζοντας την πρωτοσέλιδη δήλωση του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού.

Ο ίδιος Ν. Παππάς συνεχίζει: «”Φταίνε οι ηλικιωμένοι”, λένε οι κυβερνητικοί. Όχι, όμως. Δεν φταίνε οι ηλικιωμένοι για το ασφαλιστικό, όπως δεν φταίνε οι νέοι για τον κορωνοϊό. Φταίει που η ψευδοεπιστήμη έχει μπει στην υπηρεσία της κοινωνικής οπισθοδρόμησης. Και να προσέξουν κάποιοι. Γιατί πρέπει, όταν και αυτοί γεράσουν, να υπάρχουν νέοι για να παράγουν φάρμακα, τρόφιμα, υπηρεσίες βοήθειας στο σπίτι, κ.ά. Όμως τί λέω; Πλούσιοι θα είναι. Θα μπορούν να αγοράσουν».