Καμία σαφή ενημέρωση της ελληνικής Βουλής για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία δεν προέκυψε και την Τετάρτη, που όπως είχε ανακοινωθεί από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα ενημέρωνε σχετικά την επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

Ads

Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκλήθηκαν όταν τα κόμματα και οι πολίτες στην Ελλάδα ενημερώθηκαν από τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία και από τον Γερμανό Καγκελάριο για την αποστολή τεθωρακισμένων, η κυβέρνηση δια του υπουργού Εθνικής Άμυνας και έβαλε φρένο στην ενημέρωση της Βουλής.

Αν και αρχικά ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ζήτησε η συνεδρίαση της επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων να είναι δημόσια, στη συνέχεια επικαλέστηκε λόγους εθνικής ασφάλειας για να μην δώσει στοιχεία και τη λίστα με τα οπλικά συστήματα που έχει στείλει η κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης: Όπλα στην Ουκρανία: Επίθεση κυβέρνησης σε στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων για «διαρροές»

Ads

«Αυτό δεν θα ήταν υπεύθυνο» υποστήριξε απευθυνόμενους στους βουλευτές μέλη της επιτροπής τους οποίους κάλεσε αν θέλουν να επισκεφτούν το υπουργείο για περισσότερες πληροφορίες,  κατηγορώντας, μάλιστα για εμμονή την αντιπολίτευση. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος περιορίστηκε να πει στη  Βουλή ότι το υλικό που έχει σταλεί δεν αποτελεί κρίσιμο επιχειρησιακά για τις ένοπλες δυνάμεις και δεν επηρεάζει τα αποθέματά μας.

«Το υλικό που έχει σταλεί δεν αποτελεί κρίσιμο επιχειρησιακά για τις ένοπλες δυνάμεις και δεν επηρεάζει  τα αποθέματά μας. Πρόκειται κυρίως για πυρομαχικά διαφόρων διαμετρημάτων τα οποία βρίσκονταν στις αποθήκες. Πρόκειται για τα όπλα της λεγόμενης «τρίτης» γραμμής και δεν επηρεάζεται συνολικά ούτε στο ελάχιστο η αμυντική μας διάταξη. Δεν αποτελεί κρίσιμο επιχειρησιακά υλικό για τις αμυντικές δυνάμεις. Διαθέτουμε (σ.σ. στις αποθήκες μας) όλα αυτά που παραχωρήθηκαν προς την Ουκρανία σε πραγματικά εικοσαπλάσιο – πενηνταπλάσιο αριθμό. Αν υπήρχε η πραγματική υπόνοια ότι θα αποδυναμώναμε την άμυνά μας φυσικά δεν θα διαθέταμε τίποτα απ’ όσα διαθέσαμε», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Όσον αφορά στα τεθωρακισμένα ο Νίκος Παναγιωτόπουλος  υποστήριξε ότι δεν είναι τελειωμένη υπόθεση, καθώς υπάρχουν αγκάθια  στους τεχνικούς όρους μεταξύ της γερμανικής και της ελληνικής πλευράς. «Πρέπει να διασαφηνιστεί ότι ο αριθμός που θα παραδοθεί στην Ουκρανία να είναι ο ίδιος με αυτά που θα αντικατασταθούν και να διευθετηθεί ότι τα γερμανικά πρέπει να είναι σε κατάσταση λειτουργική και να αξιοποιηθούν άμεσα  ώστε να μην υπάρξει επιχειρησιακό κενό», υποστήριξε.

Επίθεση και σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για «διαρροές»

Επιπλέον ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εξαπέλυσε πυρά και κατά στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων σχετικά με «διαρροές», οι οποίες μεταξύ άλλων αφορούσαν και τον οπλισμό που έχει σταλεί στην Ουκρανία. Όπως είπε θα εγείρει θέμα στους αρχηγούς των επιτελείων σχετικά με το σύστημα πληροφοριών που έχει γίνει «ελβετικό τυρί». Ενώ, παράλληλα, κάλεσε τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να επιδεικνύουν τη δέουσα υπευθυνότητα, ώστε να μην είναι κάθε πληροφορία προσβάσιμη στον οποιοδήποτε.

«Θα θέσω θέμα στους αρχηγούς για το “ελβετικό τυρί” στα επιτελεία. Η άσκηση αντικατασκοπείας δεν έχει νόημα. Είναι πρόβλημα. Το συζητάνε όλοι στα καφενεία. Ποιοι; Αξιωματικοί; Υπαξιωματικοί; Προς Θεού. Είναι σημείο ανησυχίας αυτό. Η πληροφορία δεν πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όλους. Εκφράζω την ευχή να μιλάνε όλοι λιγότερο. Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δεν μπορούν να διοχετεύουν πληροφορίες ψάξε αυτό, δες εκείνο, δες αν ισχύει το άλλο» είπε χαρακτηριστικά.