Κινητοποιήσεις στις φυλακές όλης της χώρας πραγματοποιούνται, μετά την άρνηση της κυβέρνησης, να ικανοποιήσει τα αιτήματα των κρατουμένων, προκειμένου να θωρακιστούν στοιχειωδώς από τον κίνδυνο της πανδημίας. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, που δίνει στο tvxs.gr το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κρατουμένων, η κυβέρνηση φαίνεται να μην προχωρά τελικά σε αποσυμφόρηση των φυλακών, με ορισμένες πηγές να ερμηνεύουν την στάση της ως αποτέλεσμα της πίεσης που ασκεί η δεξιά πτέρυγα της ΝΔ, που από την αρχή  ήταν αντίθετη σε αυτή τη λύση. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση απαντά στις κινητοποιήσεις με καταστολή. Χθες μάλιστα στον Κορυδαλλό επικράτησε ένταση, όταν έγινε μεταγωγή σε κρατούμενο  φοιτητή από τον Κορυδαλλό, στα Γρεβενά παράνομα, καθώς ο νόμος επιβάλλει να βρίσκεται σε σωφρονιστικό ίδρυμα κοντά στη σχολή του. 

Ads

«Η γενική γραμματέας Σοφία Νικόλαου, περιφερόταν σε πτέρυγες και διαβεβαίωνε τους κρατούμενους, ότι θα προχωρήσουν σε αποσυμφόρηση. Σήμερα, μια βδομάδα μετά, καταλαβαίνουμε από τα λεγόμενα του υπουργείου, ότι έκαναν πίσω» λέει στο tvxs.gr ο Μπίλλης Κλάρας, μέλος του Δίκτυου Αλληλεγγύης Κρατουμένων. 

«Ακόμα και η Τουρκία έχει κάνει γενναία αποσυμφόρηση, για να μην μιλήσουμε για τις ΗΠΑ που έβγαλαν 40 χιλιάδες κρατούμενους και για την Αγγλία και την Ολλανδία που ετοιμάζονται επίσης να προχωρήσουν» συνεχίζει και τονίζει, ότι οι κινητοποιήσεις των κρατουμένων θα κορυφωθούν, γιατί τα αιτήματα τους είναι δίκαια και αφορούν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα τους στην υγεία.

Σκουπιδότοποι οι φυλακές

Οι κρατούμενοι επιμένουν από την αρχή της πανδημίας να ζητούν: Αποσυμφόρηση, πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα (θυμίζουμε τον πρόσφατο θάνατο κρατούμενης που ενώ νοσούσε δεν μεταφέρθηκε έγκαιρα σε νοσοκομείο), καθαριστικά και απολυμαντικά για όλους, καθώς αυτή τη στιγμή έχουν μόνο οι κρατούμενοι που μπορούν να τα προμηθευτούν. Η μη ικανοποίηση των αιτημάτων τους από την πολιτεία, τους οδήγησε σε κινητοποιήσεις. Απέχουν από τις εργασίες τους, άρα και από τα ημερομίσθια τους, προκειμένου να εισακουστούν. 

Ads

«Οι φυλακές ξέρετε, λειτουργούν χάρη στην εργασία των κρατουμένων, από την κουζίνα ως τα ηλεκτρολογικά. Το ότι δεν εργάζονται  σήμερα, σημαίνει ότι οι φυλακές είναι τίγκα στα σκουπίδια, ότι δεν τρώνε φαγητό, παρά μόνο ένα σάντουιτς που προσφέρουν οι φυλακές, δεν γίνονται όλες οι απαραίτητες εργασίες εντός των χώρων, ώστε να είναι λειτουργικοί. Η έκφραση ότι οι εικόνες που βλέπουμε στα βίντεο που μας στέλνουν, είναι τριτοκοσμικές, πραγματικά δεν περιγράφει τίποτα! Οι φυλακές είναι ένας χώρος που ζουν αρκετοί άνθρωποι με χρόνια προβλήματα υγείας, πολυτοξικομανείς, που αυτή τη στιγμή ζουν μες τη βρώμα, χωρίς καν να τρέφονται στοιχειωδώς», λέει ο Μπίλλης Κλάρας.

5 άτομα στο κελί του ενός και χωρίς κρεβάτια

Τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης σε σχέση με την πληρότητα στις ελληνικές φυλακές, λένε πως αγγίζει περίπου το 120%. «Αυτό το νούμερο είναι πλασματικό» λέει ο Μπ. Κλάρας και εξηγεί πως, το ποσοστό προκύπτει με συμψηφισμό, και δεν περιγράφει την πραγματική εικόνα: «Υπάρχουν φυλακές, όπως οι αγροτικές, στις οποίες υπάρχει πληρότητα 30% και άλλες, όπως στις οποίες υπάρχει πληρότητα 200%. Στον Κορυδαλλό, μένουν σε κελί 5 τμ που χωράει έναν και με το ζόρι, έξι άτομα. Τα οποία φυσικά κοιμούνται στο πάτωμα, όχι σε κρεβάτια. Έχουμε το παράδειγμα των φυλακών Αυλώνα, με την καταγγελία του ίδιου του Πέτρου Δαμιανού. Στη Λάρισα  η πληρότητα φτάνει 200% . Στην Πάτρα 150% . Σε θαλάμους των 6 μένουν 12 κρατούμενοι». 

Το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κρατουμένων, διαπιστώνει, πως το μόνο μέτρο που πήρε η πολιτεία, για τον περιορισμό της διάδοσης του κοροναϊού, είναι ο περιορισμός στα επισκεπτήρια. «Μα οι κρατούμενοι μπορεί να κολλήσουν και από τους φύλακες και από τα ΜΑΤ που κάθε τόσο μπαίνουν μέσα στις φυλακές. Εξάλλου και οι ίδιοι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι ζητούν πιο δραστικά μέτρα, όπως την αποσυμφόρηση. Δυστυχώς όμως, το μόνο που συμβαίνει, είναι σκληρή καταστολή. Μπαίνουν και πλακώνουν στο ξύλο τους κρατούμενους, που διαμαρτύρονται με ειρηνικό τρόπο» καταλήγει ο Μπ. Κλάρας.