«Κενό» δύο δις φαίνεται πως υπάρχει στο νέο πακέτο μέτρων καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες η τρόικα απέρριψε μέρος των προτάσεων της κυβέρνησης, η οποία πλέον φαίνεται να αναζητά πολιτική λύση. Την ίδια στιγμή το Spiegel σε άρθρο αναφέρει πως «υπό το φως της δύσκολης κατάστασης η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένεται πλέον να ενταχθεί στην προσπάθεια δάσωσης» της Ελλάδας.  

Ads

«Εμπειρογνώμονες από την Ουάσινγκτον ελπίζουν να καταστήσουν τη χώρα πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις και να δημιουργήσουν κίνητρα για τους επενδυτές», τονίζεται μεταξύ άλλων στο άρθρο του Spiegel.

Τη Δευτέρα, μετά τη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τους επικεφαλής της τρόικας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου αν και υποστήριξε πως «δεν υπάρχει καμία εμπλοκή», ωστόσο σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε «διαρκή επαφή με ευρωπαίους ομολόγους του και ανώτατους αξιωματούχους της E.E.».

«Γίνονται διαβουλεύσεις με την τρόικα πάνω στη δέσμη μέτρων που έχουμε στείλει, έχουν ζητήσει διευκρινίσεις και οι συζήτησεις συνεχίζονται» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των δανειστών μαζί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
 
Ο Σίμος Κεδίκογλου ανέφερε ότι θα υπάρξει και νέα συνάντηση με την τρόικα αλλά και σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση χωρίς όμως να είναι γνωστό ακόμα πότε θα γίνει αυτή.
 
Σε ερώτηση αν υπάρχει πιθανότητα στο Eurogroup την επόμενη Δευτέρα να μην υπάρχει οριστική συμφωνία, απάντησε πως «επιδίωξη μας είναι να είμαστε εντός των προθεσμιών».

Ads

Η Deutsche Welle αναφέρει πως οι θετικές προς την Ελλάδα τοποθετήσεις της Μαρία Φέκτερ, αλλά και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ευρωζώνης επιβεβαιώνουν ότι στην Ευρώπη αναζητείται πολιτική λύση για το ελληνικό πρόβλημα με στόχο της διατήρηση της Ελλάδας στην ζώνη του κοινού νομίσματος.  

Με δεδομένο ότι η Αθήνα δεν έχει εκπληρώσει ούτε κατά προσέγγιση τα συμπεφωνημένα στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, αναλυτές εκτιμούν ότι η περιώνυμη έκθεση της Τρόικας θα διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να λύνει τα χέρια των ηγετών της ευρωζώνης προκειμένου αυτοί να δώσουν στις 19 Οκτωβρίου το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 31 δισ. ευρώ, σημειώνει η Deutsche Welle.
 
Σε σχόλιο του στην online εκδοχή του Der Spiegel o Κρίστιαν Ρίκενς επιρρίπτει στους ευρωπαίους ηγέτες και κυρίως στην καγκελάριο Μέρκελ ότι κρύβονται πίσω από την έκθεση της Τρόικα για να μην παραδεχθούν την αλήθεια στην κοινή γνώμη.
 
«Επειδή όμως θα πρέπει να ληφθούν αντιδημοφιλείς αποφάσεις, είναι βολικό να φορτώνονται όλα σε ανεξάρτητες επιτροπές, χωρίς την κρίση των οποίων δεν μπορεί, υποτίθεται, να αποφασιστεί τίποτα. Η τελική, απόφαση για το αν η Ελλάδα παραμείνει στο ευρώ θα ληφθεί στην Καγκελαρία. Αυτός που θα τη λάβει δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από καμία τρόικα», παρατηρεί ο Κρίστιαν Ρίκενς.

Σημειώνεται πως το πακέτο των νέων μέτρων ύψους 13,5 δις ευρώ προβλέπει μειώσεις δαπανών κατά 10,5 δις και έσοδα από φόρους 3 δις. Διαβάστε τι είδους μέτρα αποφασίζονται στο όνομα της οικονομικής εξυγίανσης της χώρας.
 
Σήμερα, στις 11.00 το πρωί, οι επικεφαλής της τρόικας συναντήθηκαν με τον υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννη Βρούτση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες στη συνάντηση συζητήθηκαν μεταξύ άλλων η κατάργηση των τριετιών στον κατώτατο μισθό, το ύψος των αποζημιώσεων σε περίπτωση απόλυσης αλλά και το ωράριο εργασίας.