Σε «φάμπρικα» ανάθεσης σε ιδιώτες μετέτρεψε η κυβέρνηση και το νομοθετικό έργο.

Ads

Με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, την Τρίτη, αποκαλύφθηκε, από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Γιώργο Αρβανιτίδη, ότι το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ανέθεσε την σύνταξη του νομοθετήματος σε ιδιωτική εταιρεία συμβούλων.

Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», όπως αναφέρεται στις σχετικές αποφάσεις του υπουργείου που είναι αναρτημένες στη «Διαύγεια», ανέθεσε στον ιδιώτη:

  • Να επεξεργαστεί νομοτεχνικά και να «οριστικοποιήσει το νομοσχέδιο» που θα ψηφιστεί από τη Βουλή. Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο στην αρχική του μορφή είχε αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση τον περασμένο Απρίλιο.
  • Να συντάξει αιτιολογικές εκθέσεις και εκθέσεις συνεπειών ρύθμισης, δηλαδή κείμενα που συνοδεύουν κάθε νόμο και αποτελούν κρίσιμα κομμάτια του.
  • Να ενσωματώσει τα σχόλια της δημόσιας διαβούλευσης στο σχέδιο νόμου.
  • Να εκπονήσει σχέδια ακόμα και για τις υπουργικές αποφάσεις που θα πρέπει να εκδοθούν για να εφαρμοστούν οι προβλέψεις του νόμου. Μία από τις πολλές τέτοιες αποφάσεις θα αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα επιβληθεί το περιβόητο πλαφόν στη χονδρική τιμή με την οποία θα αποζημιώνονται οι ηλεκτροπαραγωγοί.

Αφού υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση εξάντλησε όλες τις δεσμευτικές προθεσμίες που είχε αναλάβει από το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0» για να ψηφίσει τον νόμο, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ χαρακτήρισε την απόφαση που είναι αναρτημένη στη «Διαύγεια» (25/5/2022) ως «άκρως αποκαλυπτική της γενικότερης φιλοσοφίας που διέπει την κυβέρνηση, για το πώς αντιλαμβάνεστε την άσκηση της εξουσίας».

Ads

«Ολα σε εξωτερικούς συνεργάτες, όλα outsourcing, λεφτά υπάρχουν από το Ταμείο Ανάκαμψης για εταιρείες συμβούλων», είπε ο κ. Αρβανιτίδης: «Δεν προσλαμβάνετε έναν τεχνικό σύμβουλο ή ένα εξειδικευμένο νομικό γραφείο για μια πολύ εξειδικευμένη συμβουλή, αλλά προσλαμβάνετε κάποιον για να σας γράψει ένα ολόκληρο νομοσχέδιο, καθώς και τις ΚΥΑ οι οποίες θα ακολουθήσουν», κατέληξε, χωρίς να λάβει κάποια απάντηση από τον παριστάμενο υπουργό ΠΕΝ Κώστα Σκρέκα.

Οταν ο κ. Σκρέκας πήρε τον λόγο για να κλείσει τη συνεδρίαση χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «τομή» και «μεγάλη μεταρρύθμιση», είπε ότι η κυβέρνηση έχει πετύχει πολλαπλασιασμό των επενδύσεων σε φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες και απάντησε μόνο στον Κρίτωνα Αρσένη του ΜέΡΑ25 (είχε ρωτήσει γιατί προβλέπονται εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας σε δασικές εκτάσεις) λέγοντας ότι εκεί επιτρέπονται και οι ΑΠΕ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το ΥΠΕΝ ξεκίνησε την ανάθεση νομοθετικού έργου στις 14 Απριλίου 2022, ενώ το νομοσχέδιο βγήκε σε διαβούλευση μεταξύ 26 Απριλίου -10 Μαΐου και συγκέντρωσε 332 σχόλια.

Ο προϋπολογισμός της νομοθέτησης ήταν 74.400 ευρώ και κλήθηκαν να καταθέσουν προσφορές τρεις εταιρείες (Grant Thornton, Pricewaterhousecoopers, Διαδικασία Α.Ε.).

Στην κατακυρωτική απόφαση της 25/5 αναφέρεται μόνο η προσφορά που υπέβαλε η εταιρεία «Διαδικασία» στις 19/4, η οποία ανέλαβε τη δουλειά με τιμή 74.280,96 ευρώ (έκπτωση 0,16%).

Η ταρίφα

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» επανήλθε αποκαλύπτοντας και άλλη ανάθεση νομοτεχνικής διαδικασίας σε ιδιώτη.

Ειδικότερα, απόφαση της υπηρεσιακής γραμματέα του υπουργείου Τουρισμού αναθέτει απευθείας σε ιδιώτη σύμβαση υπηρεσιών «Παροχής Τεχνικής Βοήθειας για την προετοιμασία του νομοσχεδίου περί Ιδρυσης Ακαδημίας Τουρισμού», με ημερομηνία 17/6.

Η αμοιβή είναι επίσης 74.400 ευρώ, μαζί με τον ΦΠΑ, δηλαδή ακριβώς η «μονή ταρίφα» των απευθείας αναθέσεων, και εδώ ανάδοχος είναι ιδιωτική δικηγορική εταιρεία (Πιστιόλης Τριαντάφυλλος και συνεργάτες).

Το δημοσίευμα εφιστά την προσοχή στο ότι η επιτροπή αξιολόγησης της μοναδικής οικονομικής προσφοράς γι’ αυτή την απευθείας ανάθεση, όπως αναφέρεται στο πρακτικό της, χρειάστηκε να ερμηνεύσει ως «εκ παραδρομής την αναφορά της πρόσκλησης που απευθύνθηκε σε συγκεκριμένο οικονομικό φορέα ότι κριτήριο ανάθεσης είναι η χαμηλότερη προσφορά».

Χαμηλότερη, όμως από ποια, όταν υπάρχει μία και μοναδική, είναι το υπόρρητο ερώτημα της επιτροπής αξιολόγησης, που τελικά ενέκρινε την ανάθεση.