Μείωση 29% εμφανίζει ο αριθμός των μαθητών που συμμετείχαν στις παραδοσιακές πενταήμερες εκδρομές, αφού φέτος ταξίδεψαν 193.438 την ώρα που πέρσι συμμετείχαν 269.544 σε αυτές. Την ίδια ώρα, οι Έλληνες μαθητές φαίνεται να προτιμούν όλο και περισσότερο τα ταξίδια εκτός συνόρων, αφού σε πολλές περιπτώσεις μια επίσκεψη στην Ευρώπη είναι φθηνότερη από μια σε ελληνικό προορισμό.

Ads

Φέτος, 193.438 μαθητές γυμνασίων και λυκείων ταξίδεψαν συμμετέχοντας στις πενταήμερες εκδρομές, από 269.544 που ήταν πέρυσι. Ο αριθμός αυτός παρουσιάζει μείωση κατά 28% σε σχέση με το 2009, ενώ κι αυτός του 2009 είναι σχεδόν ο μισός σε σύγκριση με το 2008 (-45%).

Παράλληλα, οι μαθητές ταξιδεύουν όλο και περισσότερο σε προορισμούς του εξωτερικού αφού οι προσφορές είναι πιο συμφέρουσες από αυτές για κάποιον ελληνικό προορισμό. Ενδεικτικά, το ποσοστό των πενθήμερων εκδρομών σε προορισμούς του εξωτερικού εκτινάχθηκε από 22% πέρυσι σε 48% φέτος. Στους πρώτους 5 αγαπημένους προορισμούς για τις πενθήμερες εκδρομές των μαθητών της Γ΄ Λυκείου είναι: Θεσσαλονίκη (σε ποσοστό 23%), Ιταλία (17%), Ισπανία (14%), Τσεχία (9%) και Ρόδος (9%). Άνοδο παρουσιάζει η ζήτηση για τη Γαλλία και τη Γερμανία, ενώ στις προτιμήσεις των μαθητών μπήκε για πρώτη φορά φέτος η Τουρκία, ενώ βγήκε η Κύπρος.

Από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Παιδείας για τις εκδρομές που πραγματοποίησαν οι μαθητές Β’βάθμιας εκπαίδευσης, κατά το χρονικό διάστημα από τις 22 Φεβρουαρίου μέχρι τις 31 Μαρτίου, προκύπτουν τα εξής:

Ads

Οι πενθήμερες εκδρομές της Γ΄ Λυκείου πραγματοποιούνται κατά 52% σε προορισμούς του εσωτερικού (με δημοφιλέστερους τη Θεσσαλονίκη, τη Ρόδο, το Ηράκλειο και την Κέρκυρα) και κατά 48% σε προορισμούς του εξωτερικού (με δημοφιλέστερους την Ιταλία, την Ισπανία και την Τσεχία).

Συγκεντρωτικά, οι πολυήμερες εκδρομές όλων των τάξεων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (διήμερες, τριήμερες και πολυήμερες) πραγματοποιούνται κατά 76% σε προορισμούς του εσωτερικού (με δημοφιλέστερους τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και τα Χανιά) και κατά 24% σε προορισμούς του εξωτερικού (με δημοφιλέστερους την Ιταλία και την Ισπανία).

Οι μετακινήσεις των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εκτελούνται στην πλειοψηφία τους με λεωφορείο (131.623 μαθητές) και ακολουθούν οι μετακινήσεις με αεροπλάνο (27.935 μαθητές), με πλοίο (27.721 μαθητές) και με τρένο (6.159 μαθητές).

Με βάση στοιχεία έρευνας του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ, οι γονείς μαθητών γυμνασίου και λυκείου ξοδεύουν το ποσό των 39,8 εκατομμυρίων ευρώ για τις σχολικές εκδρομές και οι γονείς μαθητών δημοτικού το ποσό των 7,2 εκατομμυρίων ευρώ.