Το ποσοστό συμμετοχής των παιδιών στην προσχολική εκπαίδευση στην Ελλάδα – στην ηλικία των τεσσάρων ετών – διαμορφώνεται στο 73,5%, έναντι 92,4% που είναι κατά μέσο όρο για την ΕΕ, ανέφερε η αρμόδια Επίτροπος για θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολυγλωσσίας και νεολαίας Αν. Βασιλείου. Όπως τονίζει η ίδια, «η οικονομική κρίση ασφαλώς και επιδεινώνει τις ευκαιρίες πρόσβασης στην προσχολική εκπαίδευση».

Ads

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γ. Παπανικολάου, η κ. Βασιλείου σημειώνει ακόμη ότι η Ε.Ε. σταδιακά αντιλαμβάνεται αυτό το πρόβλημα και κινητοποιεί πόρους για τον περιορισμό του.
 
Συγκεκριμένα, όπως διευκρίνισε η κ. Βασιλείου απαντώντας στον ευρωβουλευτή, το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού» του ΕΚΤ συγχρηματοδοτεί μία παρέμβαση με στόχο να υποστηρίξει την πρόσβαση στις υποδομές της προσχολικής εκπαίδευσης.
 
Η εν λόγω ενέργεια απευθύνεται σε γυναίκες οι οποίες είτε εργάζονται (με εξαίρεση τις εργαζόμενες στο δημόσιο τομέα) ή είναι άνεργες ή συμμετέχουν σε ενεργά μέτρα για την αγορά εργασίας.
 
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε περίπου 506 εκατομμύρια ευρώ για το σύνολο των κρατών μελών της Ε.Ε. και εκτιμάται ότι 133.062 γυναίκες έχουν επωφεληθεί μέχρι στιγμής από αυτό.
 
Ο κ. Παπανικολάου δήλωσε: «Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πλαίσιο «Εκπαίδευση και κατάρτιση 2020», έως το 2020, τουλάχιστον το 95% των παιδιών μεταξύ 4 ετών και της υποχρεωτικής ηλικίας για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα πρέπει να συμμετέχει στην προσχολική εκπαίδευση. Η κρίση ασφαλώς και καθιστά αυτό τον στόχο για την Ελλάδα δύσκολο, ωστόσο, η χώρα μπορεί και πρέπει να εκμεταλλευτεί στο ακέραιο τα ευρωπαϊκά εργαλεία που θα παρέχονται και στον νέο πολυετή ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για να τον επιτύχει».