Δεν ξέρουν αν θα τα καταφέρουν να πάνε φέτος διακοπές, λόγω της κακής οικονομικής κατάστασής τους, οι δυο στους τρεις Έλληνες πολίτες, σύμφωνα με νέα έρευνα του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ).

Ads

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα, από όσους θα κάνουν διακοπές το 33% θα πάει διακοπές για 7 μέρες, το 31% για 10 μέρες, το 6,5% θα παραθερίσει για 20 μέρες ενώ μόλις ένα 1,5% θα κάνει διακοπές για ένα ολόκληρο μήνα.

Το 72% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι στην καλύτερη περίπτωση θα κάνουν ολιγοήμερες διακοπές σε σπίτι ιδιόκτητο, φίλων ή συγγενών: Το 45% δήλωσε πως θα κάνει ολιγοήμερες διακοπές σε ιδιόκτητο σπίτι, το 27% ότι θα φιλοξενηθεί σε συγγενείς ή φίλους και μόλις το 28% θα περάσει τις διακοπές του σε ξενοδοχείο ή ενοικιαζόμενο δωμάτιο.

Το 59% των ερωτηθέντων δήλωσε πάντως πως δεν έχει προγραμματίσει και ούτε πιστεύει πως θα πάει διακοπές. Από αυτό το ποσοστό, το 82% εμφανίζει ως αιτία την κακή οικονομική και επαγγελματική του κατάσταση, ενώ το 12 εμφανίζει ως αιτία τις επαγγελματικές υποχρεώσεις.

Ads

Πρώτες στις προτιμήσεις για διακοπές παραμένουν οι παραθαλάσσιες τοποθεσίες, όπως δείχνει το 70% των ερωτηθέντων. Το υπόλοιπο 30% δήλωσε πως σκοπεύει να επισκεφθεί κάποια ορεινή περιοχή. Στο εξωτερικό δήλωσε πως θα ταξιδέψει ο ένας στους πέντε ερωτηθέντες.

Το ΙΝΚΑ υπολογίζει πάντως πως το κόστος μια τετραμελούς οικογένειας κινείται στις 3.800 ευρώ.