Η ολοένα διογκούμενη ανεργία που πλήττει τον ιδιωτικό τομέα σε συνδρομή με το πάγωμα των προσλήψεων στο δημόσιο, προκαλούν διλήμματα και αυξάνουν την αγωνία των χιλιάδων υποψηφίων για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις του Μαΐου του 2011.
Ads
Σχολές που επιλέγονταν σταθερά και κατά παράδοση από τους Έλληνες μαθητές τίθενται υπό αμφισβήτηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια, πρώτο στις προτιμήσεις ερχόταν το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης, δεύτερο το αντίστοιχο τμήμα των Αθηνών, ενώ ακολουθούσαν η Νομική Αθήνας, ενώ την κορυφαία πεντάδα έκλεισαν τα Τμήματα Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας και το Τμήμα Αστυφυλάκων.
Υπό τη σκιά της καλπάζουσας ανεργίας και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων (ετεροαπασχόληση-υποαπασχόληση), θα κληθεί η νέα γενιά μέσα από τις επιλογές της να έρθει αντιμέτωπη με την πραγματικότητα. Τη στιγμή που χιλιάδες νέοι πτυχιούχοι βιώνουν την ανεργία και χιλιάδες επαγγελματίες έχουν πάνω από χρόνο να αντικρίσουν το χρώμα του χρήματος.
Πρόκειται για τη «γενιά του Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών» όπως αναφέρει το δημοσίευμα των Νέων, αφού κατά το έτος 2010, περισσότεροι από 120.000 εργαζόμενοι αμείβονται με μπλοκάκι. Στην κατηγορία αυτή «πρώτοι» έρχονται οι μηχανικοί που υπολογίζονται σε 30.000, περίπου το 30% του συνόλου των μηχανικών, ενώ «ανεβαίνουν» και οι πτυχιούχοι Πληροφορικής.
Σύμφωνα με στοιχεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) για τον προηγούμενο χρόνο, από τους περίπου 21.000 μάχιμους δικηγόρους, οι 10.350 πραγματοποίησαν μία παράσταση στα δικαστήρια. Από είκοσι έως τριάντα παραστάσεις πραγματοποίησαν 6.000 δικηγόροι, ενώ περίπου 11.000 δικηγόροι δεν έχουν καμία παράσταση. Ενδεικτικό είναι ότι στις εξετάσεις για 34 θέσεις δικηγόρων στο ΙΚΑ συμμετείχαν περίπου 1.300 υποψήφιοι, από τους οποίους περισσότεροι από 100 διέθεταν μεταπτυχιακό ή άλλο πανεπιστημιακό τίτλο.
Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, το 2010 βρίσκονται στον κατάλογο ανεργίας του ΟΑΕ∆ περίπου πάνω από 9.000 ιατροί, φαρμακοποιοί, οδοντίατροι και πτυχιούχοι των ΤΕΙ Επιστημών Υγείας. Την ίδια ώρα εκατοντάδες είναι οι γιατροί που εργάζονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών ή με μισθό 600 ευρώ σε διάφορες ιδιωτικές ιατρικές εταιρείες και κέντρα αισθητικής. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις τεράστιες αναμονές για έναρξη ειδικότητας, έχουν οδηγήσει σε μεγάλο μεταναστευτικό κύμα του επιστημονικού δυναμικού που αναζητά την «καλύτερη» τύχη του στο εξωτερικό.
Περίπου 45.000 νέοι σπουδάζουν σήμερα φιλολογία, φιλοσοφία, ιστορία, παιδαγωγικά και ψυχολογία, κι άλλοι 30.000 σπουδάζουν θεολογία, φυσική αγωγή και νηπιαγωγοί. Η ραγδαία αύξηση που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία εφτά χρόνια στον αριθμό των εισακτέων στα Παιδαγωγικά τμήματα, πυροδοτήθηκε από τις πολύ καλές επαγγελματικές προοπτικές που ανοίχθηκαν στους αποφοίτους τους με την άμεση απορρόφησή τους στο δημόσιο. Ωστόσο, με την ανακοίνωση τη μείωσης των προσλήψεων της τάξεως του 50%, κατέβηκαν και οι βάσεις των τμημάτων.
Σύμφωνα με έρευνες των γραφείων διασύνδεσης των πανεπιστημίων προκύπτει ότι μόνο ο ένας στους έξι από τους νέους πτυχιούχους των τμημάτων Φιλολογίας και Ιστορίας απασχολείται σε σχετική με το αντικείμενο του πτυχίου του εργασία, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό των αποφοίτων αυτού του κλάδου είναι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι μέχρι και τρία χρόνια!
Ο ένας στους τέσσερις εκπαιδευτικούς ήταν άνεργος πάνω από 18 μήνες, οι μισοί απασχολούνταν σε εργασίες εντελώς άσχετες με την επιστήμη τους (υπάλληλοι και ταμίες σούπερ μάρκετ, αποθηκάριοι, υπάλληλοι καταστημάτων ένδυσης και υπόδησης, οδηγοί ταξί, σερβιτόροι κ.α.) και ο ένας στους τέσσερις υποαπασχολούνταν σε δουλειές «σχετικές» (φροντιστήρια, ιδιαίτερα μαθήματα).
Επίσης, ένας στους πέντε πτυχιούχους κοινωνιολόγους είναι άνεργος, ενώ από όσους εργάζονται το 70% δήλωσε ότι το επάγγελμά τους έχει από καμία έως ελάχιστη σχέση με τις σπουδές τους.
Στο 30% σκαρφαλώνουν τα ποσοστά ανεργίας και υποαπασχόλησης, έως και δύο ετών, των πτυχιούχων μαθηματικών και φυσικών. Στους 5-6.000 υπολογίζονται οι άνεργοι πτυχιούχοι Θεολογίας, ενώ ανάλογος αριθμός υποαπασχολείται ή ετεροαπασχολείται. Επίσης, περισσότεροι από 12.000 γυμναστές ανήκουν στην κατηγορία των ανέργων, υποαπασχολούμενων ή ετεροαπασχολούμενων.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >