Στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής καλεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα αναφορικά με την Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής που δημοσίευσε την προηγούμενη εβδομάδα. Η κλήση προγραμματίζεται για την ερχόμενη Παρασκευή. 

Ads

Ο Γιάννης Στουρνάρας είχε αποστείλει την Έκθεση σε στικάκι, στη Βουλή, και μεταξύ άλλων ανέφερε ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει. Η πρόεδρος της Βουλής κατηγόρησε τον διοικητή της ΕΚΤ για αντιθεσμική συμπεριφορά και του επέστρεψε την Έκθεση. 

Όπως ανέφερε η Ζωή Κωνσταντοπούλου σε παρέμβασή της κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ο κ. Στουρνάρας θα κληθεί με βάση την διαδικασία του άρθρου 49Α που ορίζει ότι «η Επιτροπή μπορεί να καλεί σε ακρόαση οποιοδήποτε από τα πρόσωπα που αναφέρονται στην παρ. 3 οποτεδήποτε μετά την πάροδο έξι (6) μηνών από το διορισμό τους ή από την προηγούμενη ακρόασή τους.

Τι είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου στη Βουλή

Eπίσης, μπορεί να καλεί ανώτατα στελέχη των ίδιων επιχειρήσεων, τραπεζών, οργανισμών και φορέων κοινωνικής ασφάλισης ή και πρόσωπα που βρίσκονται έξω από αυτούς και έχουν αναγνωρισμένο κύρος και ειδική εμπειρία στο αντικείμενό τους.

Ads

H Επιτροπή διατυπώνει τη γνώμη της για τα παραπάνω πρόσωπα, τη διαχείριση και πορεία των επιχειρήσεων, τραπεζών, οργανισμών και φορέων κοινωνικής ασφάλισης που προΐστανται, λαμβάνοντας υπόψη τα στρατηγικά και επιχειρησιακά σχέδιά τους και υποδεικνύει στους εποπτεύοντες Yπουργούς τα μέτρα, πράξεις και πρακτική, που αυτή κρίνει κατάλληλα και επωφελή για το δημόσιο συμφέρον».

Η ένταση ανάμεσα στην πρόεδρο της Βουλής και τον κεντρικό τραπεζίτη αυξάνεται καθώς ο Γιάννης Στουρνάρας δεν παρέστη σήμερα στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με αντικείμενο το σχέδιο συμφωνίας συμβιβασμού μεταξύ της Ελλάδας και της Siemens, παρότι είχε κληθεί. 

Ο Γιάννης Στουρνάρας είχε στείλει επιστολή στην Ζωή Κωνσταντοπούλου στην οποία την ευχαριστούσε για την πρόσκληση αλλά υποστήριζε ότι δεν θα μπορέσει να παραστεί καθώς δεν του το επιτρέπουν οι δυσκολίες που «περνά σήμερα η οικονομία της χώρας» και το τραπεζικό σύστημα. 

Δήλωσε επίσης ότι θα μπορούσε να παραστεί άλλη ημέρα και πρότεινε και συγκεκριμένες ημερομηνίες: 6, 7, 9, 10, 20, 21, 23 Ιουλίου. Παρόλα αυτά αν κληθεί την επόμενη Παρασκευή όπως δρομολογείται, η κλήση του δεν θα γίνει σε ημερομηνία που ο ίδιος έχει προτείνει. 

Για εμπάθεια κατά Στουρνάρα διαμαρτύρεται η αντιπολίτευση

Υπέρ της πρότασης της προέδρου της Βουλής να κληθεί άμεσα και στις συγκεκριμένες ημερομηνίες που ορίζουν τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών. ψήφισαν οι βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή, ενώ καταψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ και ΚΚΕ, υποστηρίζοντας την δεύτερη πρόταση που κατέθεσε ο Σπύρος Λυκούδης. Η πρόταση του βουλευτή του «Ποταμιού» ήταν να κληθεί ο κ. Στουρνάρας στις ημερομηνίες που είχε υποδείξει ο ίδιος ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η πρόταση της προέδρου της Βουλής να κληθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα ο κ. Στουρνάρας, με την επίκληση της ότι σε περίπτωση που αρνηθεί να παρουσιαστεί, να ενεργοποιηθούν οι διατάξεις τόσο του κανονισμού της Βουλής όσο και της ποινικής δικονομίας που προβλέπουν ακόμη και τη βίαιη προσαγωγή του, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των βουλευτών ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, που την κατηγόρησαν για εμπάθεια.