Άκρως αποκαλυπτική για τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς τους ευρωπαίους ήταν η νέα έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων ύφεση 9,7% για την ελληνική οικονομία. Τις εν λόγω δεσμεύσεις φέρνει στο φως ο πρωην υπουργός Οικονομίας και τομεάρχης οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, παρουσιάζοντας όσα αναφέρονται στο κείμενο. 

Ads

Σημειώνεται πως πρόκειται για μια έκθεση την οποία ο Χρήστος Σταϊκούρας την χαρακτήρισε «ικανοποιητική», ενώ συνεχίζοντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανέβασε τον βαθμό «ικανοποιήσης», λέγοντας πως είναι «η πιο θετική έκθεση που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια». 

Ποια είναι όμως τα συμπεράσματα που προκύπτουν από αυτήν; Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημειώνει πως η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για το τέλος προστασίας της πρώτης κατοικίας και επιπλέον ετοιμάζει σχέδιο σύμφωνα με το οποίο ο «επιλέξιμος» δανειολήπτης, και όχι το σύνολο, θα χάνει το σπίτι του και θα μένει ως ενοικιαστής. «Το σχέδιο περιέχει επίσης πρόταση για σχέδιο πώλησης και εκμίσθωσης, σύμφωνα με το οποίο η κύρια κατοικία των επιλέξιμων δανειοληπτών θα μπορούσε να αγοραστεί από κρατική οντότητα και να εκμισθωθεί στον δανειολήπτη, με δυνατότητα επαναγοράς, ενώ ευάλωτοι επιλέξιμοι δανειολήπτες θα δικαιούνται επιδότηση για το μίσθωμα του μισθωμένου ακινήτου», αναφέρεται χαρακτηριστικά. 

Συνεχίζοντας ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τονίζει πως η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ακόμη να αναβάλει την αύξηση του κατώτατου μισθού για το 2021 και να καταργήσει την ηλεκτρονική προδήλωση των υπερωριών που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Ads

Ταυτόχρονα στο κείμενο αναφέρεται πως το 25% των εργαζομένων (πάνω από 1 εκ. εργαζόμενοι) βρέθηκαν σε αναστολή. «Δηλαδή έγιναν επιδοματούχοι άνεργοι», σχολιάζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών και συνεχίζει: «αναφέρεται επίσης πως τον Ιανουάριο υπήρχαν 1.3 δις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου (τα στοιχεία Μάρτιου του ΓΛΚ τις εμφανίζουν στα 1.8 δις)».

«Καταλαβαίνω ότι ο πήχης του υπουργού είναι χαμηλά. Είναι ο ίδιος άνθρωπος που δήλωσε ότι η απόφαση του Eurogroup για την δανειοδότηση από τον ESM ήταν “πολύ καλή συμφωνία” και “σύμφωνα και με τις ελληνικές θέσεις” και μετά δήλωσε ότι δεν θα γίνει χρήση του πακέτου. Ο ίδιος άνθρωπος που χθες ανακοίνωσε μείωση μισθών 20% στον ιδιωτικό τομέα ως μέτρο στήριξης της οικονομίας. (ή 16% του μικτού μισθού αλλά 20% του καθαρού όπως έσπευσε να… καθησυχάσει τον κόσμο ο κ. Βρούτσης). Αλλά η ικανοποίηση από το κείμενο και τις δεσμεύσεις αυτές μπορεί να σημαίνει μόνο ένα πράγμα: Η απώλεια της κύριας κατοικίας των δανειοληπτών και η αποδιάρθρωση της αγοράς εργασίας, είναι μέρος του κυβερνητικού σχεδίου», καταλήγει σε δήλωσή του ο Ευκλείδης Τσακλώτος.