Υπό την πίεση που άσκησαν οι πολίτες που βρέθηκαν κάτω από το σπίτι της από το πρωί της Δευτέρας και με πρωτοβουλία ενός ευσυνείδητου, όπως μας λέει η ίδια, αξιωματικού της Αστυνομίας, η Ιωάννα Κολοβού περνάει το βράδυ στο σπίτι της. «Στα χαρτιά» το διαμέρισμα έχει περάσει ήδη σε άλλον ιδιοκτήτη, όμως η αλληλεγγύη έχει φέρει ήδη απτά αποτελέσματα.

Ads

«Είναι πολύ συγκινητικό αυτό που συμβαίνει. Έχει γεμίσει το τετράγωνο με κόσμο», είπε η δημοσιογράφος στο tvxs.gr την ώρα που ηοδός Αβύδου στα Άνω Ιλίσια και οι γύρω δρόμοι είχαν γεμίσει με κόσμο που διαμαρτύρονταν κατά των πλειστηριασμών.

Πώς τελικά έμεινε στο σπίτι

Γύρω στις 7:30 το πρωί της Δευτέρας η Ιωάννα Κολοβού δεν μπορούσε να μπει στο σπίτι που μένει εδώ και δεκαετίες. Σπάζοντας την πόρτα με ηλεκτρικό πριόνι, ο δικαστικός επιμελητής συνοδεία δύο αστυνομικών μπήκαν στο σπίτι, έβγαλαν έξω την συνταξιούχο δημοσιογράφο και στη συνέχεια της απαγόρευαν την είσοδο, ακόμα και να πάρει κάποια είδη πρώτης ανάγκης. Στο σημείο είχε φτάσει και φορτηγό μεταφορικής εταιρίας για να αδειάσει το διαμέρισμα.

Ads

«Όπως είδατε στην τηλεόραση, έσπασαν την πόρτα του σπιτιού μου. Ο δικαστικός επιμελητής με χτύπησε δυνατά στο χέρι. Νωρίτερα ο ίδιος φώναζε στον κλειδαρά ‘σπάσε την πόρτα επιτέλους’», μεταφέρει η ίδια.

Όμως στη συνέχεια τα πράγματα πήραν διαφορετική τροπή. Δεκάδες αλληλέγγυοι πολίτες μπήκαν μέσα στο διαμέρισμα. Οι παρόντες αστυνομικοί δεν επενέβησαν. Εκείνη την ώρα κατέφθασαν δύο αξιωματικοί της Αστυνομίας. Ο ένας δεσμεύθηκε στην Ιωάννα Κολοβού ότι θα προσπαθήσει να της βρει κατάλυμα. Μετά από μερικές ώρες αυτό δεν είχε καταστεί δυνατό και τότε με πρωτοβουλία του ίδιου αντικαταστάθηκε η σπασμένη πόρτα, το φορτηγό της μεταφορικής έφυγε και της επετράπη να μείνει στο σπίτι μέχρι νεοτέρας. «Θα μείνω απόψε, χωρίς να ξέρω τί θα γίνει αύριο», λέει η συνταξιούχος δημοσιογράφος στο tvxs.gr.

Πώς έφτασε να χάσει την πρώτη κατοικία της

Η Ιωάννα Κολοβού υποστηρίζει πως ποτέ δεν πήρε δάνειο. Το χρέος της προς την τράπεζα δημιουργήθηκε από πιστωτικές κάρτες για τις οποίες αδυνατούσε να πληρώνει τις δόσεις από το 2011, όταν βγήκε στην σύνταξη και το εισόδημά της περιορίστηκε σε 700 ευρώ μηνιαίως. Νωρίτερα ο σύζυγός της είχε φύγει από τη ζωή και εκείνη συνέχισε να ζει με τον γιο της.

Στα χρόνια που ακολούθησαν οι τόκοι συσσωρεύονταν και η τράπεζα ξεκίνησε τις διαδικασίες είσπραξης. Η Ιωάννα Κολοβού κέρδισε χρόνο πληρώνοντας ένα ποσό από το εφάπαξ που δικαιούνταν από την ΕΣΗΕΑ. Όμως δεν ήταν αρκετό. Η ίδια λέει πως η τράπεζα ζητούσε πενταψήφιο ποσό για να βάλει σε ρύθμιση το υπόλοιπο, ποσό που ήταν αδύνατο να βρει.

Έτσι φτάσαμε στην άνοιξη του 2022, όταν και της γνωστοποιήθηκε ότι το διαμέρισμα της βγήκε σε πλειστηριασμό και πουλήθηκε σε εταιρία real estate. «Στα 200 μέτρα από εδώ κατασκευάζεται σταθμός του μετρό και το σπίτι πήρε αξία», λέει η ίδια. Στα τέλη Ιουνίου ο δικαστικός επιμελητής της είχε πει στο τηλέφωνο ότι την 1η Ιουλίου θα ερχόταν να πάρει τα κλειδιά. Η κινητοποίηση κόσμου και τότε ανέβαλε, όπως αποδείχθηκε, αυτόν τον σχεδιασμό. Μέχρι το πρωί της Δευτέρας…

Επί ΣΥΡΙΖΑ θα είχε σωθεί το σπίτι της Ιωάννας Κολοβού;

Από την ώρα που η βίαιη έξωση της Ιωάννας Κολοβού έγινε πρώτη είδηση, πολλοί ήταν εκείνοι που έγραφαν στα κοινωνικά δίκτυα ότι ο δρόμος για να γίνονται τέτοιες εξώσεις είχε ανοίξει επί ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό φαίνεται πως είναι εν μέρει αλήθεια στον βαθμό που η κυβέρνηση Τσίπρα, στο πλαίσιο των μνημονιακών της υποχρεώσεων, θεσμοθέτησε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Μιλώντας ωστόσο στο tvxs.gr ο δικηγόρος Γιώργος Καλτσάς τονίζει πως με μέχρι το καλοκαίρι του 2019 οι οφειλέτες, όπως η Ιωάννα Κολοβού, είχαν στη διάθεσή τους δύο νομικά εργαλεία.

«Υπήρχε η δυνατότητα αίτησης ένταξης στον νόμο Κατσέλη, έστω στην πολύ πιο αυστηρή εκδοχή του που είχε ψηφιστεί με υπουργό Οικονομίας τότε τον Γιώργο Σταθάκη. Ακόμα και λίγες ημέρες πριν τον προγραμματισμένο πλειστηριασμό ο οφειλέτης μπορούσε να κάνει αίτηση υπαγωγής. Η αίτηση σήμαινε αυτοδίκαιη αναστολή των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης για ένα χρονικό διάστημα που μπορούσε να φτάσει και τα τέσσερα χρόνια», λέει ο δικηγόρος.

«Το δεύτερο νομικό εργαλείο ήταν ο νόμος 4605 του 2019. Πρόκειται ουσιαστικά για τον τελευταίο νόμο προστασίας της πρώτης κατοικίας, με κριτήρια υπαγωγής βεβαίως πολύ πιο στενά από τον νόμο Κατσέλη. Στην περίπτωση της κας. Κολοβού, εάν όντως το εισόδημά της ήταν μόνο μία σύνταξη 700 ευρώ, θεωρώ ότι θα μπορούσε να έχει υπαχθεί στον συγκεκριμένο νόμο», συμπληρώνει ο κ. Καλτσάς.

Στην κυβέρνηση δεν άρεσε η εικόνα. Η ουσία;

«Προφανώς μας προβληματίζει και είναι εντελώς εκτός της φιλοσοφίας που είχαμε όταν διαμορφώναμε το πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε σχετική ερώτηση κατά την ενημέρωση των συντακτών. Ο Γιάννης Οικονόμου πάντως διατήρησε επιφυλάξεις σχετικά με κατά πόσον τα δεδομένα της υπόθεσης είναι όντως αυτά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Στην ουσία όμως του κοινωνικού προβλήματος των πλειστηριασμών, ο κ. Οικονόμου παρουσίασε το νομικό πλαίσιο που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση ως επαρκές. «Υπάρχει ένα πολυεπίπεδο πλαίσιο προστασίας για την πρώτη κατοικία, που ξεκινά από τους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς, την επιδότηση σε ανθρώπους από το κράτος για να πληρώνουν δόσεις σαν ενοίκιο, εφόσον πάει σε φορέα το σπίτι για να το επανακτήσουν μετά απο 12ετία. Ένα πλαίσιο που έχει αποδώσει και βασικός στόχος είναι προφανώς η τήρηση της νομιμότητας, εξάντληση κάθε δυνατότητας προστασίας ευάλωτων και η δυνατότητα αποτροπής σε στρατηγικούς κακοπληρωτές».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρεται φυσικά στον πτωχευτικό νόμο που ισχύει από το 2020 και δίνει υπό προϋποθέσεις στον οφειλέτη το «δικαίωμα» να μείνει στο σπίτι του ως ενοικιαστής και στη συνέχεια να το αγοράσει εκ νέου – πού θα βρει τα χρήματα είναι ένα εύλογο ερώτημα – χωρίς όμως τα καταβληθέντα ενοίκια να συνυπολογίζονται στην εκ νέου αγορά.