Tα πράγματα δείχνουν να κινούνται στον τομέα των κινητών επικοινωνιών. Στο τέλος του 2015, η κάλυψη 4G φτάνει, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, σχεδόν στο 80% του πληθυσμού και οι τρεις εταιρείες του κλάδου συνεχίζουν τις επενδύσεις τους στην ανάπτυξη των δικτύων 4G παρά τις δυσμενείς συνθήκες της αγοράς.

Ads

Επενδύσεις €760 εκατ. την τετραετία 2011-2014

Ο κλάδος των κινητών επικοινωνιών είναι άλλωστε ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές της ελληνικής οικονομίας ακόμα και μέσα στην οικονομική κρίση, με επενδύσεις που υπερβαίνουν τα €760 εκατ. μόνο την τετραετία 2011-2014. Κύκλοι της αγοράς εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την ανοδική πορεία του κλάδου το 2016 σε συνδυασμό με τις βελτιούμενες επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, αλλά και συγκεκριμένες διαρθρωτικές αλλαγές που θα δώσουν ώθηση στην αναπτυξιακή δυναμική του κλάδου, ξεκλειδώνοντας επενδύσεις.

Νέες επενδύσεις σε ορίζοντα τριετίας

Εντός του 2016, αναμένονται οι επόμενες δημοπρασίες για εκχώρηση πρόσθετων ζωνών φάσματος, οι οποίες θα καταστήσουν δυνατή την ανάπτυξη της υψηλότερης διαθέσιμης τεχνολογίας στις κινητές επικοινωνίες. Παράλληλα, η αγορά αναμένει άνοδο της ροής των επενδύσεων στον τομέα, καθώς οι ανάγκες για υψηλής ποιότητας υπηρεσίες κινητής επικοινωνίας αυξάνονται τόσο από τις επιχειρήσεις όσο και από οικιακούς χρήστες. Εκπρόσωποι του κλάδου κάνουν λόγο για νέες μεγάλες επενδύσεις έως το 2018.

Ads

Προτεραιότητα του ΥΠΟΜΕΔΙ το ζήτημα της αδειοδότησης

Στο ΥΠΟΜΕΔΙ φαίνεται να έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν τη σημασία του κλάδου των κινητών επικοινωνιών για την προσέλκυση επενδύσεων, την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων μέσω μείωσης των λειτουργικών εξόδων και της καλύτερης εξυπηρέτησης πελατών κυρίως, αλλά και της συνολικής βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας με την εξάπλωση της υψηλής τεχνολογίας. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, αναμένονται σύντομα λύσεις για τη συρρίκνωση της γραφειοκρατίας στο ζήτημα της αδειοδότησης των σταθμών βάσης, ώστε να καταστεί δυνατή η αναβάθμιση των δικτύων για την παροχή ακόμα ποιοτικότερων υπηρεσιών και ταχύτερης πρόσβασης στο διαδίκτυο.

Ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σπίρτζης, φαίνεται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, να έχει συμπεριλάβει το ζήτημα στις άμεσες προτεραιότητές του. Εν τω μεταξύ, έντονες είναι οι πιέσεις που ασκεί το κουαρτέτο των θεσμών τόσο στον ίδιο όσο και στο Μαξίμου, καθώς δεν κρύβουν πλέον τη δυσαρέσκειά τους για την αδυναμία γρήγορης επίλυσης των ανοιχτών μετώπων του ΥΠΟΜΕΔΙ, όπως η ιδιωτικοποίηση λιμένων, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ.α., καθώς και της έντασης που προκαλείται από τον χειρισμό του ζητήματος των τηλεοπτικών αδειών.