Εγκαταλελειμμένα και άκρως επικίνδυνα, καθώς περιέχουν αμίαντο, παραμένουν τα συντρίμμια που άφησε πίσω της, η απόφαση του πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για κατεδάφιση των λυόμενων στο χώρο του Πανεπιστημίου, τα οποία τελούσαν υπό κατάληψη από αντιεξουσιαστικές ομάδες.

Ads

Η επιχείρηση κατεδάφισης πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα του Πάσχα (05/04) και μάλιστα παρουσία ΜΑΤ και εισαγγελέως, παραβιάζοντας για ακόμη μία φορά το άσυλο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο, η κατεδάφιση δεν ολοκληρώθηκε ποτέ καθώς όπως σημειώνει ο καθηγητής στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Γιώργος Μαργαρίτης, μιλώντας στο tvxs.gr, οι εργαζόμενοι «τράπηκαν σε φυγή» μόλις πληροφορήθηκαν, από τη «Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων Θεσσαλονίκης» ότι τα λυόμενα περιέχουν αμίαντο.

Σημειώνεται ότι ο αμίαντος θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες καρκινογένεσης και απαιτούνται, σύμφωνα με το νόμο, ειδικοί κανόνες προστασίας. Ενδεικτικό είναι ότι τα υλικά που περιέχουν αμίαντο θα πρέπει να μεταφέρονται άμεσα, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα από την εισπνοή των καρκινογόνων ινών.

Ads

Οι μπουλντόζες πρόλαβαν να υλοποιήσουν μέρος του καταστροφικού τους έργου, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή στο χώρο να υπάρχουν μισογκρεμισμένα κτίρια και διασκορπισμένα οικοδομικά υλικά.

«Ο αμίαντος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος όταν απελευθερώνεται και τα κτίρια αυτά βρίσκονται ανάμεσα στο ΑΧΕΠΑ και στον νηπιακό σταθμό του ΑΠΘ. Το Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να παίζει με τον αμίαντο», τονίζει ο κ. Μαργαρίτης.

Σημειώνεται ότι τα περίπου 10 με 15 λυόμενα εξυπηρετούσαν για καιρό στεγαστικές ανάγκες του Πανεπιστημίου. Πριν από περίπου δύο χρόνια πάρθηκε η απόφαση για μεταφορά των δραστηριοτήτων σε άλλους χώρους και κατεδάφιση των εν λόγω κτιρίων.

Ωστόσο μέχρι σήμερα η απόφαση παρέμενε κλειδωμένη στο συρτάρι. «Όλα άλλαξαν μόλις ήρθε η διαταγή από την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, με την οποία καθιστούσε υπεύθυνους τους πρυτάνεις να βρουν τους κατειλημμένους πανεπιστημιακούς χώρους και τους έδινε τη δυνατότητα να τους ανακαταλάβουν», σημειώνει ο Γιώργος Μαργαρίτης.

«Στην πραγματικότητα υπήρχε αδιαφορία για το πραγματικό πρόβλημα που ήταν ο αμίαντος», προσθέτει ο καθηγητής του ΑΠΘ, σημειώνοντας ότι ο πρύτανης έχει αναδείξει ως μοναδικό πρόβλημα του Πανεπιστημίου τη μάχη με τους καταληψίες και όπως σκωπτικά αναφέρει «έγινε αιφνιδιασμός στη μάχη».

Από την ημέρα της κατεδάφισης οι εργασίες στο χώρο έχουν παγώσει και άγνωστο παραμένει πότε θα ολοκληρωθούν.