Εκτενείς αναφορές στην καταδικαστική απόφαση του Άκη Τσοχατζόπουλου φιλοξενεί ο διεθνής Τύπος, μερίδα του οποίου εκτιμά ότι οι πρόσφατες δικαστικές ετυμηγορίες ενδέχεται να λειτουργούν κατευναστικά για την ογκούμενη λαϊκή οργή που προκαλούν τα μέτρα λιτότητας.

Ads

 
Η Wall Street Journal αναφέρει ότι «η ετυμηγορία ίσως προαναγγέλλει μια βαρέων βαρών δίκη εναντίον του πρώην υπουργού και μέλους του Σοσιαλιστικού κόμματος η οποία έχει να κάνει με τις πιο σοβαρές κατηγορίες του ξεπλύματος χρήματος και της διαφθοράς, από μίζες που φέρεται να έλαβε, ενώ ήταν υπουργός».
 
Τονίζει, ακόμη, την άρνηση του 73χρονου πρώην υπουργού να αποδεχτεί το αποτέλεσμα της δίκης δηλώνοντας ότι θα ασκήσει έφεση. «Η υπόθεση παρακολουθείται στενά στην Ελλάδα, όπου τα κύματα των μέτρων λιτότητας τα τελευταία τρία χρόνια έχουν οδηγήσει σε περικοπές μισθών και συντάξεων και έχουν στείλει την ανεργία σε επίπεδα ρεκόρ. Ωστόσο, λίγα δημόσια πρόσωπα έχουν τιμωρηθεί για δωροδοκία και καταχρήσεις» αναφέρει το δημοσίευμα.
 
Σύμφωνα με το άρθρο, η αντίστροφη μέτρηση για τον Άκη Τσοχατζόπουλο ξεκίνησε το 2004 μετά τον πολυτελή του γάμο στο Παρίσι ο οποίος «προκάλεσε την προσοχή» σε συνδυασμό με την κίνηση της γυναίκας του να αγοράσει ένα νεοκλασικό αρχοντικό σε μια από τις πιο ακριβές περιοχές της πρωτεύουσας.
 
Ο Guardian αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της δίκης του πρώην υπουργού «προέκυψαν στοιχεία ενός πλουσιοπάροχου τρόπου ζωής που επιβεβαιώνουν την λαϊκή άποψη για μια ελίτ που εξυπηρετεί μόνο τον εαυτό της και χρησιμοποιεί τα δημόσια αξιώματα για προσωπικό πλουτισμό».
 
«Η συσσωρευμένη ανεργία και τα επώδυνα μέτρα λιτότητας έχουν βαθύνει την λαϊκή οργή κατά της γενιάς των πολιτικών που οδήγησαν την Ελλάδα σε κρίση χρέους το 2009 και η κυβέρνηση προσπαθεί να κατευνάσει ένα μέρους του θυμού με την ενίσχυση των προσπαθειών για την πάταξη της υψηλού επιπέδου φοροδιαφυγής και απάτης», γράφει ο Guardian αναφερόμενoς κι αυτός στο παράδειγμα του πρώην Δημάρχου Θεσσαλονίκης.
 
Καταλήγοντας, η βρετανική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι ο καταδικασθείς πρώην υπουργός «παρολίγον να στεφθεί πρωθυπουργός της Ελλάδας το 1996, αλλά σε μια εσωτερική κομματική ψηφοφορία απέτυχε να γίνει πρόεδρος του τότε κυβερνώντος κόμματος των Σοσιαλιστών του ΠΑΣΟΚ, το οποίο τώρα είναι ένας μικρός εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά».