O Aλέξης Τσίπρας άσκησε κριτική, ο Νίκος Παππάς απάντησε με δημόσια αυτοκριτική, κι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε την πολιτική έκρηξη.

Ads

Η χθεσινή εξάωρη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν δύσκολη όχι μόνον επειδή οι αποκαλύψεις των διαλόγων Παππά – Μιωνή βάζουν την αξιωματική αντιπολίτευση σε θέση πολιτικής άμυνας. Η «κασέτα Μιωνή» λειτούργησε και ως ο καταλύτης εκτόνωσης της υψηλής, και σωρευμένης, εσωκομματικής θερμότητας – μιας θερμότητας, που αποδεσμεύεται σε κρίσιμο timing και με άδηλες συνέπειες στο εγχείρημα μετασχηματισμού του κόμματος.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να εκτονώσει την ένταση, εγκαλώντας μεν τον Νίκο Παππά για το ύφος και το περιεχόμενο της συνομιλίας του με τον Σάμπι Μιωνή, αλλά καλύπτοντάς τον πλήρως ως προς το ηθικό σκέλος της υπόθεσης. «Δεν έχω καμία αμφιβολία», είπε, «για την εντιμότητα των στελεχών μας, τα οποία σε όλες τις περιστάσεις έχουν αποδείξει την ανιδιοτέλειά τους. Από εκεί και πέρα ο καθένας μας πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί για λάθη, παραλήψεις ή αστοχίες». 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε ότι ο ίδιος είχε ζητήσει από τον Νίκο Παππά να χειριστεί την υπόθεση καθώς επρόκειτο για ζήτημα για το οποίο είχε εκφράσει ενδιαφέρον η κυβέρνηση του Ισραήλ. Ο Νίκος Παππάς από την πλευρά του δήλωσε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για «λάθη ύφους και ουσίας», η προσπάθεια όμως να κλείσει το θέμα απέδωσε μόνον εν μέρει.

Ads

Στελέχη όπως ο Νίκος Φίλης και ο Νίκος Βούτσης ζήτησαν πρόσθετες εξηγήσεις, κριτικός  αλλά σε συγκρατημένους τόνους ήταν και ο Πάνος Σκουρλέτης, και μέλη προερχόμενα από την Προοδευτική Συμμαχία απέδωσαν αφέλεια και ελαφρότητα στον τομεάρχη Οικονομίας για τους χειρισμούς του στις επαφές με τον Σάμπι Μιωνή. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όμως ήταν εκείνος που έθεσε κεντρικό πολιτικό ζήτημα: Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να προσπερνά ελαφρά τέτοια θέματα, ζήτησε να υπάρξει ξεκάθαρη και δημόσια αποδοκιμασία Παππά από το Πολιτικό Συμβούλιο και προειδοποίησε πως εάν δεν γίνουν αλλαγές ο ίδιος δεν προτίθεται να είναι ξανά υπουργός σε μελλοντική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αποτέλεσμα της παρέμβασης Τσακαλώτου ήταν η προσθήκη στην ανακοίνωση του Πολιτικού Συμβουλίου της αιχμηρής αναφοράς που φωτογραφίζει τον Νίκο Παππά, χωρίς να τον κατονομάζει: «Εκείνο που διακρίνει την Αριστερά είναι οι αρχές και οι αξίες της. Η εντιμότητα και το ήθος. Η ανιδιοτέλεια και η αλληλεγγύη. Το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς προφανώς και ισχύει. Μόνο που αυτό δεν συνοδεύει αναγκαστικά όποιον δηλώνει αριστερός, ως σφραγίδα δωρεάς. Υποστηρίζεται και αναδεικνύεται κάθε στιγμή και σε κάθε πράξη».

Κατά ορισμένες πλευρές στην Κουμουνδούρου, παραμένει αμφίβολο εάν η διατύπωση αυτή ικανοποιεί τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Κατά κάποιες άλλες, τα όσα έγιναν χθες στο Πολιτικό Συμβούλιο είναι πιθανό να οδηγήσουν σε υπαναχώρηση Παππά από την «πρώτη γραμμή» του ΣΥΡΙΖΑ, έως και σε «αναδόμησή» του κατά τον ανασχηματισμό των τομεαρχών. Κατά τους «προεδρικούς» οι εξηγήσεις που δόθηκαν ήταν επαρκείς και το θέμα θεωρείται λήξαν – κατά την μεγάλη πλειοψηφία επίσης, ανεξαρτήτως τάσεων, δεν εντοπίζεται τίποτα, ηθικά και νομικά, μεμπτό για τον τομεάρχη Οικονομίας.

Για όλους ωστόσο αποτελεί ερώτημα το αποτύπωμα που θα αφήσει αυτή η σύγκρουση στο εγχείρημα της διεύρυνσης του κόμματος. Η σκληρή κόντρα Παππά – Τσακαλώτου δεν είναι νέα, όπως δεν είναι άγνωστο και το ότι ο μεν πρώτος πρωτοστατεί στο άνοιγμα και τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, ο δε δεύτερος είναι σθεναρός υπέρμαχος της αριστερής ιδεολογικής καθαρότητας.

Η επόμενη πράξη θα παιχτεί το Σάββατο, στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης, ήδη όμως η επίπονη διαδικασία ανασύνταξης του ΣΥΡΙΖΑ μετρά ακόμη ένα τραύμα…