Σοροί από το κοιμητήριο του χωριού Φυλακτή στην Καρδίτσα, έξω από την λίμνη Πλαστήρα, παρασύρθηκαν από τον κυκλώνα, ο οποίος έσπασε τους τάφους, με αποτέλεσμα να βγουν στην επιφάνεια φέρετρα.

Ads

Όπως καταγγέλλει στο newsit.gr κάτοικος της Καρδίτσας, στο δρόμο βρέθηκαν και αναγνωρίστηκαν οι σοροί τεσσάρων γυναικών που είχαν πεθάνει πρόσφατα: «Έχουν σπάσει τάφοι στο νεκροταφείο Φυλακτής στη Λίμνη Πλαστήρα και έχουν βγει οι νεκροί στο δρόμο. Μια ξαδέλφη μου είδε φέρετρα, κόκαλα, να πηγαίνουν από δω και από εκεί. Πρόσφατα είχαν πεθάνει 4 γυναίκες και τις αναγνώρισαν και κανένας δεν κάνει τίποτα».

«Στην Καρδίτσα δεν έχει αποκατασταθεί παντού το ηλεκτρικό δίκτυο, ενώ ανάπηροι γέροι προσπαθούν να σωθούν. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο στη γέφυρα του “Μπολάνου” στο Μουζάκι γιατί εκεί πέρα από την αγνοουμένη που παρακαλάω τον Θεό να βρεθεί, δεν πλημμύρισαν σπίτια. Η πόλη της Καρδίτσας κλαίει. Η πόλη έχει αποκλειστεί δεν υπάρχει τίποτα ούτε φαρμακεία. Ποτάμια παντού, σπασμένες βιτρίνες. Οι γύφτοι κυκλοφορούν στου δρόμους και κλέβουν από παντού. Έχουν γκρεμιστεί σπίτια έχουν εξαφανιστεί οι δρόμοι.

»Ένας δικός μου άνθρωπος έχασε από την κακοκαιρία 150 μοσχάρια, 600 πρόβατα τα οποία πνίγηκαν όλα. Δείχνουν συνέχεια την γέφυρα στο Μουζάκι που κόπηκε στα δυο, εδώ γιατί δεν δείχνουν το ποτάμι που έσπασε και έπνιξε την πόλη. Τέσσερα μέτρα είναι το νερό μέσα στο σπίτι μου. Μαζί με την έγκυο νύφη μου και τα δυο μωρά μας, κάναμε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σωθούμε. Οι άνθρωποι κλαίνε δεν υπάρχει τίποτα αχρηστεύτηκαν περιουσίες. Έχει ήλιο αυτή την στιγμή αλλά που να απορροφηθεί αυτό το νερό, αφού τα ποτάμια τρέχουν ακόμα.

Ads

»Η πόλη αυτή την στιγμή μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο. Φοβάμαι πως η λίστα με τους νεκρούς ίσως μεγαλώσει γιατί δεν έχουν ανοιχτεί όλα τα σπίτια. Είναι τόσοι ηλικιωμένοι που δεν έχουν κάποιον να τους αναζητήσει, που είναι όλοι αυτοί; Δεν ξέρω τι να πω είμαστε σε απόγνωση».

Όπως κατέγραψε το KarditsaLive.Net το κέντρο της πόλης, πέριξ της κεντρικής πλατείας και προς την Δημοτική Αγορά αλλά και σε άλλους γύρω δρόμους παραμένει χωρίς ρεύμα. Η συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων σε αυτό τον τομέα είναι ευνόητο πως δεν λειτουργεί, με τους ιδιόκτητες να προσπαθούν να καθαρίσουν τα λασπόνερα που είχαν εισέρθει μέσα στο κτίρια.

Σωροί εμπορευμάτων αλλά και επίπλων και άλλου εξοπλισμού, βρίσκονται στα πεζοδρόμια και περιμένουν να συλλέγουν για να πεταχτούν. Η άντληση των νερών συνεχίζεται με κάθε τρόπο ειδικά από υπόγεια. Παντού απογοήτευση και θλίψη για χαμένες περιουσίες και για τις δυσκολίες που ανοίγονται μπροστά προκειμένου να φτάσουμε στην κανονικότητα.

Υπάρχει πρόβλημα με την τροφοδοσία των πολιτών με είδη πρώτης ανάγκης, αφού η πλειοψηφία των καταστημάτων είναι στο κέντρο που δεν λειτουργεί.

Οι προμήθειες γίνονται από λίγα ανοιχτά σουπερ μάρκετ κυρίως σε περιφερειακά σημεία της πόλης που υπάρχει ρεύμα και δεν δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα με τα νερά τις προηγούμενες ημέρες, όπως στην οδό Τρικάλων. Όπως είναι ευνόητο μετά από ένα δύσκολο τριήμερο οι Καρδιτσιώτες πρέπει να κάνουν προμήθειες και υπήρχε ένας σχετικός συνωστισμός, σε αυτά τα σούπερ μάρκετ.

Κάτι ανάλογο ισχύει και με τους φούρνους. Οι περισσότεροι στο κέντρο είναι κλειστοί πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που λειτουργούν όμως χωρίς ρεύμα και φέρνοντας ψωμί από άλλες περιοχές. Περιμετρικά υπάρχουν ανοιχτοί φούρνοι, αλλά ένας κάτοικος του κέντρου χρειάζεται να ψάξει εκτός του πεδίου που συνήθως κινείται για να βρει ψωμί. Κρεοπωλεία και μανάβικα είναι στην ίδια ακριβώς κατηγορία ενώ καταστηματάρχες ειδών μη πρώτης ανάγκης, ακόμα και αν δεν έπαθαν ζημιά,  δεν σκέφτηκαν καν να ανοίξουν οι περισσότεροι.

Οι τράπεζες είναι κλειστές, αφού το σύνολό τους βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και κάποιες εξ αυτών έχουν υποστεί και ζημιές από νερά που εισήρθαν στα υποκαταστήματα.

Την ίδια ώρα κάδοι είναι φορτωμένοι με απορρίμματα και καταστραμμένα είδη, ενώ έχουμε σημαντική έλλειψη κάδων προφανώς επειδή παρασύρθηκαν και έσπασαν κατά την διάρκεια που τα νερά μπήκαν με ορμή στην πόλη.

Συνεργεία του Δήμου κάνουν προσπάθειες και αποκομιδής και καθαρισμού αλλά είναι φανερό πως υπάρχει πολύ μεγάλος όγκος δουλειάς μέχρι να αποκατασταθεί έστω και οριακά η εικόνα ενώ  είναι φανερό πως η απουσία ηλεκτρικού ρεύματος δυσκολεύει την προσπάθεια όλων.