Σκιές προκαλούν, οι γκρίνιες και οι τριβές, στον πανηγυρικό χαρακτήρα που επιθυμούν να προσδώσουν οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. στην αυριανή Κεντρική Πολιτική Επιτροπή. Οι ανατροπές στο σκέλος της κατάρτισης των ψηφοδελτίων καθώς και οι κεντρικές επιλογές του κόμματος στον αυτοδιοικητικό στίβο έχουν θερμάνει το κλίμα στις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Ads

Το αφήγημα της αμφίπλευρης διεύρυνσης, που προκρίνει ο Τσίπρας, με όχημα τα «ψηφοδέλτια – νίκης» αναμένεται να τορπιλιστεί από την μη συμμετοχή της «καραμανλικής πτέρυγας». Οι Ευάγγελος Αντώναρος, Άρης Σπηλιωτόπουλος και Κρηνιώ Κανελλοπούλου- εκτός απροόπτου- θα «κοπούν» από τις λίστες, λόγω των αντιδράσεων στελεχών που προέρχονται από τα κομματικά σπλάχνα. 

Είχαν προηγηθεί ζωηρές συζητήσεις για την προοπτική της υποψηφιότητας τους με στόχο την προσέλκυση των μετριοπαθών συντηρητικών ψηφοφόρων που αποστρέφονται τη σύμπραξη Μητσοτάκη – με τα πρωτοπαλίκαρα (Γεωργιάδης, Βορίδης, Πλεύρης) του ΛΑΟΣ. Ο Αντώναρος, πρώην εκπρόσωπος της κυβέρνησης Καραμανλή, φέρεται να έχει συναντηθεί με τον Τσίπρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες εντούτοις, ο Τσίπρας πείστηκε από την άποψη πως η ενσωμάτωση των «τριών» στα ψηφοδέλτια θα διαβρώσουν το πολιτικό – ιδεολογικό στίγμα του κόμματος. Κατά το ίδιο σκεπτικό, θα αποτελέσουν «φρένο» στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να αλιεύσει από τις ευρύτερες προοδευτικές δεξαμενές και – όπως εκτιμούσε – βουλευτής του κόμματος «δεν θα φέρουν ψήφους απογοητευμένων δεξιών».

Ads

Πολλά στελέχη προεξοφλούσαν, μάλιστα, ότι το ΠΑΣΟΚ- που αποτελεί δυνητικό κυβερνητικό εταίρο της αξιωματικής αντιπολίτευσής – θα επανέφερε το αφήγημα περί «καραμανλικής συνιστώσας» του ΣΥΡΙΖΑ. Μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, παράλληλα, φρέσκαραν στη μνήμη των χρηστών στα social media την «ξενοφοβική πλατφόρμα» του Άρη Σπηλιωτόπουλου στη μάχη για το δήμο της Αθήνας το 2014. 

Βλέπουν «φάουλ» με την στήριξη Παππά 

Αναταράξεις προκαλεί και ο προσανατολισμός του Τσίπρα να στηρίξει τον μπασκετμπολίστα Νίκο Παππά στην πρωτεύουσα. Ως γνωστόν ο διεθνής γκαρντ αποκάλυψε πρόσφατα ότι έχει συνομιλήσει με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Η έλλειψη συνεννόησης με τα κεντρικά της Κουμουνδούρου, ωστόσο, προκαλεί δυσφορία στην Ανοιχτή Πόλη. Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Κυριάκος Αγγελάκος έγραψε σκωπτικά στο facebook: «Μόλις μου τηλεφώνησε ο προπονητής της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού και μου ζήτησε να φτιάξω τη σύνθεση της ομάδας γιατί πάμε από ήττα σε ήττα». 

Η κριτική που ασκείται δε, μεταξύ των μελών, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανέκαθεν αντιμετώπιζε την Ανοιχτή Πόλη μόνο ως βατήρα για την εκτόξευση των επικεφαλής της στην κεντρική πολιτική σκηνή. Τσίπρας, Σακελλαρίδης και Ηλιόπουλος λίγους μήνες μετά τις θετικές εκλογικές τους επιδόσεις στην Αθήνα μετακινήθηκαν στα κεντρικά του κόμματος – ο Γαβριήλ απευθείας στο Μαξίμου το 2015- αφήνοντας την καυτή πατάτα των προβλημάτων της πρωτεύουσας στους από…κάτω.