Το βαρομετρικό χαμηλό που φέρνει την κακοκαιρία «Βικτώρια» έχει ξεκινήσει να σαρώνει τη χώρα κάνοντας την αρχή από το Ιόνιο που πλήττεται ήδη από θυελλώδεις νοτιάδες, η ένταση των οποίων έφτασαν τα 9 με 10 μποφόρ, ενώ στην Αδριατική οι ριπές του ανέμου άγγιξαν τα 11 μποφόρ. 

Ads

Τα ύψη βροχής μέχρι στιγμής έχουν φτάσει τα 25 με 40 χιλιοστά βροχής στα νησιά του Ιονίου και τα Δυτικά ηπειρωτικά όμως μέσα στο 12ωρο μέχρι τα μεσάνυχτα σε ορισμένες περιοχές στα βορειοδυτικά θα ξεπεράσουν τα 100. 

Σημαντικά είναι τα προβλήματα στην Κέρκυρα. Κύματα καλύπτουν την παραλιακή οδό της Γαρίτσας, πτώσεις μεγάλων κλαδιών και δρόμοι έχουν πλημμυρίσει από την έντονη κακοκαιρία που πλήττει το νησί από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες. Στο νησί βρέχει καταρρακτωδώς ενώ οι τοπικές αρχές συνιστούν στον κόσμο να περιορίσει τις άσκοπες μετακινήσεις. 

Οι δυνατοί άνεμοί που πνέουν στο νησί και φτάνουν μέχρι και τα εννέα μποφόρ, έχουν κρατήσει δεμένα τα πλοία στα λιμάνια της Κέρκυρας, της Λευκίμμης και της Ηγουμενίτσας, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κέρκυρας, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο περιφερειακός διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιονίων Νήσων, Ανδρέας Ρίζος, «έχει δεχθεί δεκάδες κλήσεις για απεγκλωβισμό δρόμων, αλλά και άντληση νερών από πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα». Σε πολλά σημεία του νησιού έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις, ενώ υποχώρησε τοιχίο στην παλιά εβραϊκή συνοικία.

Ads

Η κακοκαιρία έχει προκαλέσει πολλές διακοπές ρεύματος και υδροδότησης, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και επιχείρηση διάσωσης της Πυροσβεστικής 41χρονου άνδρα που εντοπίστηκε μέσα σε απόκρημνη χαράδρα στην περιοχή της ‘Ανω Κορακιάνας, στη Μέση Κέρκυρα. Η περιοχή είναι απολύτως δύσβατη και έχουν σπεύσει δύο οχήματα της πυροσβεστικής και δέκα πεζοπόροι πυροσβέστες έχοντας οδηγό ένα κυνηγό της περιοχής. Το έργο των πυροσβεστών δυσχεραίνει η νύχτα, αλλά κυρίως τα έντονα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν από νωρίς το μεσημέρι το νησί και συνοδεύονται από καταιγίδες και δυνατούς ανέμους που φτάνουν τα εννέα μποφόρ.

Βίντεο από τους Οθωνούς: 

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στην Ζάκυνθο όπου έχουν πλημμυρίσει δρόμοι και έχουν σημειωθεί πτώσεις δέντρων. Στο μεταξύ, δεν εκτελούνται δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή Ρίου – Αντιρρίου, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Οι βροχές και καταιγίδες, κατά τη διάρκεια των βραδινών και νυκτερινών ωρών θα κινηθούν ανατολικά και θα επηρεάσουν τα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα και τη Δυτική Κρήτη. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά, ενώ τοπικές χαλαζοπτώσεις αναμένονται στα νότια τμήματα. Την Τετάρτη θα επηρεαστεί το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας καθώς και η Αττική. Τις πρώτες πρωινές ώρες, τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα, ενώ τοπικές χαλαζοπτώσεις αναμένονται στα νησιά του Αιγαίου, σε Κυκλάδες και Κρήτη. Όσον αφορά την Αττική τις απογευματινές ώρες τα φαινόμενα στο λεκανοπέδιο αναμένεται να είναι κατά τόπους ισχυρά και να υπάρξουν σημαντικά ύψη βροχής. 

* Φωτογραφία από το imerazante.gr