Μεταξύ του Μίκη Θεοδωράκη και του Φιντέλ Κάστρο υπήρχε ένα ιδιαίτερος δεσμός.

Ads

Αυτό φάνηκε άλλωστε και από το αποχαιρετιστήριο μήνυμα του Έλληνα μουσικοσυνθέτη, ο οποίος έγραψε: «Αγαπημένε Φιντέλ, μας άφησες και είναι η πρώτη φορά που διαφωνώ μαζί σου».

Ο Μίκης Θεοδωράκης είχε ταξιδέψει το 1981 στο μακρινό νησί της Επανάστασης, όπου κι έδωσε μια ιστορική συναυλία μπροστά από τον καθεδρικό ναό της Αβάνας. Τον Έλληνα κολοσσό της μουσικής συνόδευαν μεγάλοι καλλιτέχνες όπως η Μαρία Φαραντούρη και ο Πέτρος Πανδής.

Και τότε μια έκπληξη τους περίμενε. Χωρίς να το ξέρει, ο Μίκης Θεοδωράκης είδε τον Φιντέλ Κάστρο να καταφθάνει για να παρακολουθήσει τη συναυλία.  

Ads

«Πιστεύω ότι η μουσική είναι ακόμα πιο δύσκολη από την πολιτική. Η απόδειξη είναι ότι υπάρχουν περισσότεροι πολιτικοί στον κόσμο και λιγότεροι μουσικοί. Υπάρχουν, όμως, ακόμα λιγότεροι επαναστάτες καλλιτέχνες, αν και οι καλλιτέχνες γενικά εύχονται την επανάσταση. Υπάρχουν πολλοί πολιτικοί που δεν είναι επαναστάτες. Έτσι, το ποσοστό των επαναστατών καλλιτεχνών είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό των πολιτικών» είχε δηλώσει τότε ο Φιντέλ Κάστρο.