Σε εξάντληση λόγω πείνας και δίψας οφείλεται, σύμφωνα με το πόρισμα του ιατροδικαστή, ο θάνατος της γυναίκας από τη Σομαλία στα Καρδάμυλα της Χίου την περασμένη Παρασκευή.

Ads

Η πρόσφυγας παρέμεινε κρυμμένη στα βουνά σε μια προσπάθεια να αποφύγει την επαναπροώθησή της, με αποτέλεσμα να βρει φρικτό θάνατο.

Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», η γυναίκα αποβιβάστηκε μαζί με μια ομάδα προσφύγων – περίπου 30 άνθρωποι – τη νύχτα στις 29 προς 30 Ιουνίου, σε ακτή των Καρδαμύλων μαζί με ομάδα.

Από την ομάδα, εντοπίστηκαν 18 άτομα που μεταφέρθηκαν στη δομή καραντίνας της Λευκωνιάς ενώ μία γυναίκα διεκομίσθη στο νοσοκομείο με συμπτώματα εξάντλησης.

Ads

Οι άλλοι δώδεκα κρύφτηκαν στα βουνά, φοβούμενοι την επαναπροώθησή τους.

Τις επόμενες ημέρες, υπήρξαν νέες καταγραφές αφίξεων στη δομή Λευκωνιάς, κάτι που σημαίνει ότι οι περισσότεροι από την ομάδα βρήκαν τον δρόμο για εκεί. Όχι όμως η γυναίκα από τη Σομαλία, που βρέθηκε νεκρή, ούτε άλλες δύο συμπατριώτισσές της που αγνοούνταν μέχρι την Κυριακή το βράδυ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, οι τρεις γυναίκες ήρθαν σε επαφή με συγγενείς τους που επικοινώνησαν με ΜΚΟ νομικής βοήθειας σε πρόσφυγες για να ζητήσουν βοήθεια. Οι γυναίκες, σε επικοινωνία που είχαν με εθελοντές και οργανώσεις στη Σάμο, αρνήθηκαν να δώσουν την τοποθεσία τους, φοβούμενες ότι εφόσον εντοπιστούν θα συλληφθούν άτυπα και θα επαναπροωθηθούν.

Όπως τονίζει η «Εφημερίδα των Συντακτών», ο φόβος των προσφύγων να γνωστοποιήσουν το γεωγραφικό τους στίγμα είναι πλέον κάτι συνηθισμένο, αφού ανάμεσά τους βρίσκονται συχνά άνθρωποι που έχουν πέσει ήδη θύμα παράνομων επιχειρήσεων επαναπροώθησης είτε είναι ενήμεροι για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα και προτιμούν να προσπαθήσουν να κρυφτούν κάποιες μέρες κρυμμένοι στην ύπαιθρο, παρά να παρουσιαστούν στις αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας,  μαζί με τις τρεις γυναίκες βρισκόταν τις πρώτες ημέρες και ένας άνδρας από τη Σομαλία, ο οποίος προσπάθησε να φτάσει στα Καρδάμυλα για να αγοράσει τροφή και νερό για την ομάδα, αλλά συνελήφθη από τις αρχές.

Κατά τη σύλληψή του, δήλωσε στις αρχές την κρίσιμη κατάσταση των τριών γυναικών στη βραχώδη κορυφή του βουνού, αλλά οι αστυνομικοί αρνήθηκαν να τον αφήσουν να τους οδηγήσει εκεί.

Υποστηρίζει ότι βρέθηκε κρατούμενος μαζί με άλλους πρόσφυγες στο Λιμεναρχείο Χίου και την επόμενη επαναπροωθήθηκε στην Τουρκία, ενώ οι τρεις γυναίκες αφέθηκαν στην τύχη τους στην κορυφή, περιμένοντάς τον μάταια να γυρίσει με φαγητό και νερό.

Μετά τις διώξεις που ασκήθηκαν σε εθελοντές που έδωσαν τροφή και νερό σε πρόσφυγες, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση του Σύρου Τζαλάλ, οι εθελοντές και οι ΜΚΟ υποχρεώνονται, ακολουθώντας την εντολή της προέδρου στη δίκη Τζαλάλ, να δηλώνουν στις αρχές την τοποθεσία όπου βρίσκονται πρόσφυγες, διαφορετικά θα έχουν συνέπειες αν τους προσεγγίσουν και τους βοηθήσουν.

Το αποτέλεσμα είναι να αρνούνται οι πρόσφυγες να δώσουν το στίγμα τους, από φόβο μήπως πέσουν στα χέρια των αρχών και επαναπροωθηθούν.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται στη Χίο ο αδελφός μιας από τις τρεις γυναίκες με σκοπό να εξακριβώσει αν η αδελφή του είναι η γυναίκα που βρέθηκε νεκρή ή μία από δύο γυναίκες που αγνοούνται.

Και στην Ρόδο

Στη Ρόδο καταγράφηκε άλλη μια περίπτωση εξαφάνισης προσφύγων. Λουόμενοι της πλαζ Τσαμπίκα το μεσημέρι της 1ης Ιουλίου κατέγραψαν την άφιξη μικρής ομάδας προσφύγων που δεν ξεπερνούσε τα δέκα άτομα.

Η συγκεκριμένη άφιξη όμως δεν καταγράφηκε ποτέ στα δελτία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Αντίθετα, άλλη άφιξη στην παραλία Ενυδρείου, την Κυριακή, καταγράφηκε κανονικά, ενώ ανακοινώθηκε και η σύλληψη διακινητή που αποβίβασε τους πρόσφυγες στην ακτή με ταχύπλοο.