Αύξηση της ανεργίας κατά τουλάχιστον 3 ποσοστιαίες μονάδες και «λουκέτα» σε τουλάχιστον 50.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις με χρονικό ορίζοντα τη μέση του 2011 προβλέπει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος), Δημήτρης Ασημακόπουλος. Μιλώντας στο tvxs.gr, κάνει λόγο για πτώση του τζίρου στην αγορά έως και κατά 60%, υποστηρίζει ότι η διατήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα οφείλεται στην «κρατική ακρίβεια» και απευθύνει έκκληση στα κόμματα και την κυβέρνηση: «Να σταματήσουν να παίζουν κρυφτούλι» και «να δώσουν έναν τόνο αισιοδοξίας, να ανεβάσουν λίγο την ψυχολογία του καταναλωτή, του εργαζόμενου, του επιχειρηματία».
Ο ίδιος μιλάει για οικονομικά μέτρα «τα οποία επιβάλλει ο ‘βασιλιάς Όθωνας’, δηλαδή η τρόικα» και ως ένας από τους εκπροσώπους των εργοδοτικών φορέων που διαπραγματεύονται με τη ΓΣΕΕ, προβλέπει πως «αν όχι στην επόμενη, στη μεθεπόμενη συνάντηση θα «κλείσει» η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας». Ωστόσο, δηλώνει χαρακτηριστικά για το 2010 πως «έχουν όλοι κατανοήσει ότι δεν μπορούμε να έχουμε αυξήσεις» και για το 2011 ότι θα εξεταστούν προοπτικές όπως η ενσωμάτωση του 13ου και 14ου μισθού στις κεντρικές αποδοχές η οποία «θα παράγει εσωτερικές αυξήσεις και αυξήσεις στην τελική σύνταξη».
Ακολουθεί η συνέντευξη με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ:
Ποια εικόνα αποκομίζει η ΓΣΒΕΕ από την κατάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων;
Υπολογίζεται ότι, ανάλογα με την κατηγορία και τα είδη τα οποία πουλάει κάθε επιχείρηση, έχουμε μια πτώση της τάξης του 7% έως 60%. Έχουμε 7% στα τρόφιμα, και όσο πηγαίνουμε προς τα είδη δώρων, τα είδη ένδυσης – υπόδυσης, τα ηλεκτρικά, τα είδη που θεωρούνται περισσότερο πολυτελείας ή μη αναγκαία, σημειώνεται μεγαλύτερη μείωση του τζίρου και φυσικά των κερδών.
Παράλληλα, έχουμε αύξηση των λειτουργικών εξόδων των επιχειρήσεων και φυσικά του ΦΠΑ (Φόρος Προστιθέμενης Αξίας), την οποία -ιδιαίτερα στις μικρές επιχειρήσεις- απορροφά ο ίδιος ο επιχειρηματίας. Διότι αυτές τις μέρες που ζούμε αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι δεν είναι δυνατόν να μεταφέρεις την αύξηση του ΦΠΑ στην πραγματική τιμή. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Τώρα, υπάρχει ένα ερώτημα: «Μα γιατί είναι τόσο υψηλός ο πληθωρισμός;». Προσωπικά, θεωρώ ότι περίπου το 60% του πληθωρισμού οφείλεται σε αυτό για το οποίο εδώ και 3 χρόνια «φωνάζουμε»: στην κρατική ακρίβεια. Επιβαρύνσεις στους φόρους, στα δημοτικά τέλη, στα καύσιμα και οσονούπω στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Κάτι άλλο που πρέπει να λάβουμε υπόψη είναι οι πρώτες ύλες. Πολλές από αυτές, οι οποίες είναι εισαγόμενες, είχαν διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα για 1 με 1,5 χρόνο. Σήμερα, όμως, υπάρχει μια ανάκαμψη του οικονομικού περιβάλλοντος στην Ευρώπη, όπου δεν επικρατούν τα ίδια φαινόμενα με την Ελλάδα, δεν παρατηρείται αυτό το «πάγωμα» της αγοράς. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες, λοιπόν, αλλά και αυτές εκτός Ευρώπης, αρχίζουν να ανακοστολογούν προς τα πάνω τα προϊόντα τους.
Συγκεκριμένα, τι λέτε ότι ισχύει ως προς τις τιμές των ελληνικών προϊόντων σήμερα;
Θεωρώ, και αυτή είναι η πραγματικότητα ας μη γελιόμαστε, ότι οι επιχειρήσεις δεν τολμούν, να το πω έτσι, να ανεβάσουν τις τιμές στα προϊόντα. Τουναντίον, παρατηρείται και μικρή υποχώρηση.
Ποιος είναι ο αντίκτυπος της σημερινής οικονομικής κατάστασης στην απασχόληση;
Έχω την αίσθηση ότι ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα. Έρευνα την οποία διενεργήσαμε, και που επιβεβαιώθηκε από τη στατιστική υπηρεσία, καταδεικνύει ότι την προηγούμενη χρονιά χάθηκαν περίπου 105.000 θέσεις εργασίας στις μικρομεσαίες, κυρίως, επιχειρήσεις. Για το ά 6μηνο του 2010, η ίδια έρευνα εμφάνιζε μια μικρή συγκράτηση του μεγέθους, αλλά αυτό έγκειται στο γεγονός ότι ο επιχειρηματίας φτάνει σε κάποια όρια -δηλαδή μετά από αυτό κλείνει την επιχείρηση. Μειώνεις το προσωπικό, αλλά αν το κάνεις πάνω από ένα όριο, αναγκάζεσαι να κλείσεις την επιχείρηση. Θα επαναλάβουμε αυτή τη μέτρηση τον επόμενο μήνα για να δούμε που βρισκόμαστε.
Πάντως, τα πράγματα δεν είναι καθόλου ευχάριστα. Προβλέπουμε αύξηση του ποσοστού ανεργίας κατά τουλάχιστον 3 μονάδες μέχρι τα μέσα του 2011. Και, φυσικά, θα έχουμε πολλά «λουκέτα» σε επιχειρήσεις: εκτιμάμε ότι πάνω από 50.000 επιχειρήσεις το 2010 και το 2011 θα έχουν κλείσει από οικονομική δυσπραγία. Εδώ, πρέπει να σας τονίσω κάτι το οποίο κανείς δεν λαμβάνει υπόψη. Ότι αυτές οι εξελίξεις θα επιφέρουν και επιβάρυνση στο ασφαλιστικό σύστημα. Διότι πολλοί δεν θα αντέξουν και θα κοιτάξουν να συνταξιοδοτηθούν γρηγορότερα. Να σημειώσω ότι στον ΟΑΕΕ, το ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών, ο μέσος όρος συνταξιοδότησης ήταν τα 66 χρόνια. Παρέμενε κανείς διότι τον συνέφερε. Κέρδιζε στην επιχείρησή του.
Πώς κρίνετε τα οικονομικά μέτρα τα οποία εφαρμόζει η κυβέρνηση;
Δεν θεωρώ ότι υπάρχουν μέτρα της κυβέρνησης. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν οικονομικά μέτρα τα οποία επιβάλλει ο «βασιλιάς Όθωνας», δηλαδή η τρόικα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Έχω την αίσθηση ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει ουσιαστικούς χειρισμούς για αυτά τα θέματα. Το σίγουρο είναι ότι αυτά που μας έχουν επιβληθεί, για τους γνωστούς λόγους, για να μπορέσει το κράτος να δανειστεί και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, και σε μεγαλύτερη ύφεση θα μας οδηγήσουν, και απώλεια θέσεων εργασίας θα έχουμε, και κλείσιμο επιχειρήσεων θα δούμε.
Σήμερα πρέπει να προσέξουμε έναν παράγοντα τον οποίο εμείς θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό: Πρέπει επιτέλους τα κόμματα, οι πολιτικοί και η κυβέρνηση να δώσουν έναν τόνο αισιοδοξίας, να ανεβάσουν λίγο την ψυχολογία του καταναλωτή, του εργαζόμενου, του επιχειρηματία ο οποίος διστάζει να βάλει έστω και μία δραχμή για να επενδύσει στην επιχείρησή του. Πρέπει να πουν το απλό: «Θα προσπαθήσουμε μεν να σώσουμε τη χώρα και εμάς τους ίδιους ταυτόχρονα, αλλά θα πούμε ότι σε 1, σε 2, σε 3 χρόνια θα έχουμε καλύτερες μέρες. Ένα σοβαρό ποσοστό αυτής της οικονομικής δυσπραγίας πηγάζει από την κακή ψυχολογία του κόσμου. Τα μοναδικά επαγγέλματα που ανθίζουν αυτή την περίοδο είναι των ψυχολόγων και των ψυχιάτρων. Αν δεν βγούμε από αυτόν τον φαύλο κύκλο, πολύ φοβάμαι ότι ο κατήφορος θα είναι τόσο ολισθηρός που δεν θα έχει τελειωμό.
Μιλάτε σε επικοινωνιακό επίπεδο;
Και επικοινωνιακά και ουσιαστικά. Πρέπει να εξηγήσουν καλύτερα τι γίνεται αυτή τη στιγμή και να σταματήσουν τα κόμματα να παίζουν κρυφτούλι. Να κοιτάξουμε όλοι τον καθρέφτη και την πραγματικότητα. Να λέμε όλοι ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να βγούμε από αυτή την ιστορία και να ανακτήσουμε τα χαμένα, είτε ως εργαζόμενοι είτε ως επιχειρηματίες, σε ένα ορατό μέλλον.
Ποιες είναι, λοιπόν, πρακτικά οι αναπτυξιακές προτάσεις σας;
Έχω την αίσθηση ότι για το 2010 -πολύ φοβάμαι και για το 2011- είναι πολύ λίγα τα εργαλεία τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για ανάπτυξη, οι επιδοτήσεις, η χρηματοδότηση -σε ό,τι αφορά το κράτος- του ΕΣΠΑ (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς). Γι’ αυτό το λόγο επιμένουμε ότι πρέπει να ανέβει η ψυχολογία και, κυρίως, ως προς τον νέο αναπτυξιακό νόμο, πρέπει το βάρος να δοθεί όχι στις επιδοτήσεις αλλά στα κίνητρα, τα φορολογικά κίνητρα: «Επένδυσε κύριε 10, 20, 30.000 ευρώ, επένδυσε 1 εκατομμύριο ευρώ, κρατώντας ένα μέρος των κερδών αυτής της επένδυσης το οποίο δεν θα στο φορολογήσω. Απλά πράγματα. Εύκολα. Κατανοητά.
Γιατί πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και το γεγονός ότι υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας. Οι τράπεζες, οι οποίες αντιμετωπίζουν και αυτές δυσκολίες, δεν δίνουν χρήμα. Άρα, πρέπει να βρεθούν τρόποι εύκολοι, που δεν θα έχουν μεγάλη άμεση δημοσιονομική επιβάρυνση. Και, κυρίως, πρέπει να βελτιωθεί η ψυχολογία του κόσμου. Ειδάλλως, θα καταστραφούμε.
Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας;
Εγώ θεωρώ ότι βρίσκονται σε πολύ καλό στάδιο ωριμότητας. Θέλω να κάνω μια πρόβλεψη: Αν όχι στην επόμενη, θεωρώ ότι στη μεθεπόμενη συνάντηση θα «κλείσει» η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Με ποιους όρους, όμως;
Έχουν όλοι κατανοήσει ότι το 2010 δεν μπορούμε να έχουμε αυξήσεις. Καταρχάς, ας αγνοήσουμε το Μνημόνιο (με την τρόικα) -αν κινηθούμε με βάση αυτό, θα πρέπει εκ των πραγμάτων να μην υπογράψουμε καμία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για 3 χρόνια. Ανεξάρτητα από αυτό, λοιπόν, δεν είναι δυνατόν να δοθούν αυξήσεις το 2010. Η κατάσταση είναι δραματική. Χάνονται θέσεις εργασίας. Κλείνουν επιχειρήσεις. Άρα, το μέλημα θα είναι να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας. Το ίδιο, άλλωστε, θέλουν και οι εργαζόμενοι.
Πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε το 2011. Να δούμε τι αυξήσεις -έστω και οριακές- μπορούμε να δώσουμε και πώς θα το κάνουμε. Ενσωματώνοντας για παράδειγμα το επίδομα αδείας και το επίδομα Πάσχα; Ώστε να υπάρξουν εσωτερικές αυξήσεις και κατ’ επέκταση αυξήσεις στην τελική σύνταξη; Το επίδομα αδείας, το δώρο Πάσχα και το δώρο Χριστουγέννων δεν δημιουργούν μεγαλύτερες αυξήσεις. Πληρώνουν ο εργαζόμενος και ο επιχειρηματίας λεφτά στο ΙΚΑ αλλά αυτά τα λεφτά δεν παράγουν μεγαλύτερες αυξήσεις. Γιατί είναι επιδόματα.
Άρα, θα πρέπει να πάμε σε κάποιες αντίστοιχες λογικές και φυσικά να σκεφτούμε και τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό: Να βρούμε κάποιες ρήτρες, ώστε και η ανταγωνιστικότητα να μην βρεθεί στο στόχαστρο των Ευρωπαίων δανειστών μας και να μην μας ζητήσουν άλλα μέτρα και άλλες μεθοδεύσεις αναφορικά με τους μισθούς. Πάντως, μας χαρακτηρίζει όλους μία ωριμότητα και θεωρώ ότι θα «κλείσει» η ΣΣΕ, το πολύ στη μεθεπόμενη συνάντηση.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >