«Κυριάκο έλεος!» αναφωνεί στο πρωτοσέλιδό της η δεξιά εφημερίδα «Δημοκρατία» απηχώντας τις σκέψεις πολλών ΝΔημοκρατών για την επιλογή της Αννας Διαμαντοπούλου ως υποψήφιας ΓΓ του ΟΟΣΑ και του Θ. Ντόκου ως Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού. Υπάρχουν δυο λόγοι για την ενόχληση. Αφενός λιγοστεύουν οι θέσεις για τους «δικούς μας» όταν αξιοποιούνται «μουσαφίρηδες», αφετέρου υπάρχει βαθιά αντιπάθεια για τον Κ. Σημίτη, πόσο μάλλον για τα «ορφανά» του.

Ads

Στον πυρήνα της δυσφορίας υπάρχει η αγωνία για το μέλλον. Κατάπιαν τον Χρυσοχοϊδη ως «επιτυχημένο υπουργό Δημόσιας Τάξης που θα προσφέρει με τη δημοτικότητά του» στο κυβερνών κόμμα. Κατάπιαν και την Μενδώνη παρόλο που όλο προβλήματα δημιουργεί. Ανέχονται τον Γεραπετρίτη που παλιά συνεργάστηκε με τον Γ. Παπανδρέου, τον Σκέρτσο που ήταν συνεργάτης του Χρυσοχοίδη, τον Τ. Θεοδωρικάκο που έρχεται από την ΚΝΕ και τον Βενιζέλο, τον κεντροαριστερό Κυρ. Πιερρακάκη και τον Π. Τσακλόγλου στο ασφαλιστικό που έδωσε και πολιτικό όρκο.

Και τι θα γίνει τώρα; Μήπως αν δεν καταφέρει να εκλεγεί γγ του ΟΟΣΑ η Αννα Διαμαντοπούλου θα τη δούμε υπουργό στον επόμενο δομικό ανασχηματισμό; Μήπως θα ακολουθήσουν ο Γιώργος Φλωρίδης και ο Γιάννης Μανιάτης; Μήπως η κυβέρνηση γεμίζει σημιτικό ΠΑΣΟΚ;

Για τον Κ. Καραμανλή, ο Κ. Σημίτης ήταν ο «αρχιερέας της διαπλοκής». Και πολλοί καραμανλικοί εξακολουθούν να σκέφτονται με βάση την ατμόσφαιρα πόλωσης εκείνης της περιόδου. Πόσο μάλλον όταν ο πρωθυπουργός δεν τους έχει εντάξει στο νέο σύστημα εξουσίας, δεν έχουν τα προνόμια και τις τιμές που θα ήθελαν.

Ads

Πράγματι, δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που ακόμη περιμένουν τακτοποίηση. Αρκετοί παραπονιούνται και για έλλειψη πρόσβασης σε υπουργούς, πόσο μάλλον για μεγάλη απόσταση από το Μέγαρο Μαξίμου. Το τελευταίο που τους χαροποιεί είναι να βλέπουν τον Κυρ. Μητσοτάκη χαμογελαστό δίπλα σε ΠΑΣΟΚους. Και να παρακολουθούν τον καβγά στο ΚΙΝΑΛ μετά το σχόλιο Λοβέρδου ότι τελικά συγκυβερνούν με τη ΝΔ.

Η Φ. Γεννηματά είδε – υποτίθεται – θετικά την υποψηφιότητα Διαμαντοπούλου ως εθνική αλλά όλοι ξέρουν… Στη Χαριλάου Τρικούπη είναι γνωστό ότι στελέχη τους «τρώγονται» για μεταγραφή στη ΝΔ. Και ο πειρασμός της συγκυβέρνησης μετά τις επόμενες εκλογές όλο δυναμώνει παρόλο που σε μια τέτοια περίπτωση ο Γ. Παπανδρέου θα κατέβει από το τρένο