Σύμφωνα με τη γερμανική Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμού (Stiko) του επιδημιολογικού ινστιτούτου Robert Koch, όσοι εμβολιάστηκαν στη πρώτη δόση με εμβόλια ιικών φορέων όπως το AstraZeneca, ανεξαρτήτως ηλικίας, θα λάβουν τη δεύτερη δόση με εμβόλιο τύπου mRNA, δηλαδή BioNtech/Pfizer ή Moderna.

Ads

H νέα σύσταση ήρθε λόγω της ταχύτατης εξάπλωσης Δέλτα, αλλά και πρόσφατες επιστημονικές έρευνες. Η Stiko δεν αναφέρει σε ποια επιστημονικά δεδομένα βασίστηκε η έρευνα πάντως. Το τελευταίο διάστημα διάφορες ομάδες ειδικών έχουν προχωρήσει σε δημοσιεύσεις σχετικά με τον συνδυασμό AstraZeneca με εμβόλια mRNA μεταξύ των οποίων και το Πανεπιστήμιο του Ζάαρλαντ.

Η Επιτροπή διευκρινίζει ότι βάσει πρόσφατων επιστημονικών ερευνών η ανοσοαπόκριση είναι «σαφώς ανώτερη» με ένα συνδυασμό AstraZeneca και ενός mRNA σκευάσματος, παρά με δύο δόσεις AstraZeneca. Σύμφωνα με ερευνητές ο συνδυασμός δημιουργεί περίπου 10 φορές περισσότερα αντισώματα.

Πλήρης προστασία εμβολιασμένων

Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί της επιτροπής συστήνουν μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης να μεσολαβεί μόλις ένας μήνας, ενώ μέχρι πρόσφατα προβλέπονταν ενάμιση μήνας λόγω του περιορισμένου αριθμού διαθέσιμων εμβολίων. Και στο διπλό εμβολιασμό με εμβόλια mRNA η επιτροπή συστήνει πλέον να μεσολαβούν το πολύ 4 εβδομάδες μεταξύ των εμβολίων. Πιο συγκεκριμένα προτείνει στον διπλό εμβολιασμό με Biontech/Pfizer να μεσολαβούν το λιγότερο 3 εβδομάδες και με Moderna τουλάχιστον ένας μήνας.

Ads

Ειδικά για τη μετάλλαξη Δέλτα, η Επιτροπή Εμβολιασμού αναφέρει ότι η προστασία όσων έχουν κάνει μόνο μια δόση είναι περιορισμένη, ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι προστατεύονται επαρκώς έναντι όλων των μεταλλάξεων. Το ινστιτούτο Robert Koch εκτιμά ότι ήδη την επόμενη εβδομάδα το 50% των κρουσμάτων στη Γερμανία θα οφείλονται στη μετάλλαξη Δέλτα. Παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα της πανδημίας έχουν μειωθεί στα 642 τις τελευταίες 24 ώρες ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν εξέφρασε ανησυχία για ενδεχόμενη έξαρση κρουσμάτων το επόμενο διάστημα.

Τι γίνεται με του έφηβους 

Η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμού καθιστά σαφές ότι η σύσταση για συνδυασμό εμβολίων ιικών φορέων και mRNA αφορά αποκλειστικά όσους έχουν εμβολιαστεί άπαξ και όχι τους πλήρως εμβολιασμένους με AstraZeneca. Ανοιχτό παραμένει ακόμα αν και πότε οι πλήρως εμβολιασμένοι θα χρειαστούν και τρίτη δόση. Η Stiko αναμένεται να λάβει δημόσια θέση όταν θα έχει στη διάθεσή της επαρκή δεδομένα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμού Τόμας Μέρτενς οι ειδικοί της επιτροπής εξετάζουν αν θα εκδοθεί σύσταση για τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων. Προς το παρόν, δήλωσε ο Τόμας Μέρτενς σε συνέντευξη στο δεύτερο πρόγραμμα της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, δεν υπάρχουν ενδείξεις για σοβαρή νόσηση παιδιών και εφήβων με τη μετάλλαξη Δέλτα.

Είπε, επίσης, πως η Stiko γνωρίζει ότι θα υπάρξουν περισσότερα κρούσματα μεταξύ παιδιών και εφήβων αν δεν εμβολιαστούν. «Προς το παρόν, ωστόσο, ο αριθμός νοσηλειών αυτής της ηλικιακής ομάδας, αλλά και γενικότερα του πληθυσμού, βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα», δήλωσε ο επικεφαλής της Stiko.