Η Ελλάδα αποτελεί μέρος της παραδοσιακής «Βαλκανικής οδού» ναρκωτικών προς τη Δυτική Ευρώπη, αλλά δεν είναι μία από τις κύριες χώρες διακίνησης παράνομων ναρκωτικών και λαθρεμπορίου προς τις ΗΠΑ, αναφέρει η φετινή έκθεση του State Department για τη Στρατηγική Ελέγχου του Διεθνούς Εμπορίου Ναρκωτικών, το ξέπλυμα χρήματος και τα οικονομικά εγκλήματα ανά τον κόσμο. Σε μεγάλο βαθμό, η έκθεση κάνει τις ίδιες διαπιστώσεις με πέρυσι.

Ads

Σύμφωνα με την έκθεση, η ιδιαίτερη γεωγραφία της Ελλάδας η διευκολύνει τη διακίνηση ναρκωτικών προς τη Δυτική Ευρώπη, αλλά και στη δραματική αύξηση που παρατηρείται στον αριθμό και στο μέγεθος οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο ναρκωτικών.

Τονίζεται επίσης παρατηρείται αύξηση της καλλιέργειας μαριχουάνας σε περιοχές κυρίως της Κρήτης και της Πελοποννήσου, εκ των οποίων μόνο το 10-20% καταναλώνεται στο εσωτερικό της χώρας,

Αναφορά γίνεται και στο αυξημένο επίπεδο συνεργασίας αμερικανικών και ελληνικών υπηρεσιών δίωξης ναρκωτικών, αλλά και στην έλλειψη ελληνικών βάσεων δεδομένων για τα πρόσωπα που εμπλέκονται στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών, όπως και στην ανεπαρκή εκπαίδευση και αμοιβή των ελληνικών διωκτικών αρχών οι οποίες συμβάλλουν στην ύπαρξη διαφθοράς.

Ads

Όσον αφορά το οικονομικό έγκλημα και το ξέπλυμα χρήματος, επαναλαμβάνονται τα κύρια σημεία της περυσινής έκθεσης, που αναφέρουν πως η Ελλάδα αποτελεί περιφερειακό οικονομικό κέντρο στην αναπτυσσόμενη περιοχή των Βαλκανίων και σε συνδυασμό με τη γεωγραφική της θέση-γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής είναι ευάλωτη σε παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, παράνομης μετανάστευσης και διακίνησης προσώπων και πορνείας. Επαναλαμβάνεται επίσης ότι υπάρχει μεγάλης κλίμακας φοροδιαφυγή, παράνομος τζόγος, καθώς και σοβαρά κρούσματα απάτης.

Περιγράφονται επίσης, οι τομείς στους οποίους η Ελλάδα πληροί προϋποθέσεις που έχουν τεθεί διεθνώς, για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος και την πάταξη των οικονομικών εγκλημάτων (ποινικοποίηση ξεπλύματος χρήματος σε σχέση με ναρκωτικά και τρομοκρατία, ποινικοποίηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, κανόνες σχετικά με την ταυτοποίηση μετόχων και την τήρηση αρχείων συναλλαγών από τις τράπεζες, έλεγχος διασυνοριακών μεταφορών χρήματος, συνεργασία με ξένες κυβερνήσεις), ενώ τονίζεται ότι το γεγονός ότι η χώρα μας δεν έχει ακόμη επικυρώσει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών ενάντια στο Υπερεθνικό Οργανωμένο Έγκλημα.