Στα καραμανλικά «κάστρα» του βορρά και στα προπύργια του Απόστολου Τζιτζικώστα στη Μακεδονία δίνεται σήμερα και αύριο η μάχη Μεϊμαράκη – Μητσοτάκη για την ηγεσία της ΝΔ, εν μέσω έντονου παρασκηνίου, φημών και σεναρίων.

Ads

Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης δίνουν αμφότεροι το προεκλογικό παρόν – με διαφορά ωρών βεβαίως – σήμερα στην Θεσσαλονίκη, ενώ το βλέμμα όλων στη Νέα Δημοκρατία είναι στραμμένο στην τοποθέτηση του Απόστολου Τζιτζικώστα που θα δώσει συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι. Το 20%, άλλωστε, των γαλάζιων ψηφοφόρων που ψήφισε Τζιτζικώστα στον πρώτο γύρο αποτελεί και τον μεγάλο στόχο των δύο τελικών διεκδικητών της ηγεσίας, με τις πληροφορίες να φέρουν τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας να δέχεται ισχυρές πιέσεις, προκειμένου να εγκαταλείψει την έως τώρα ουδέτερη στάση του.

Οι εν λόγω πληροφορίες έφεραν τον Απόστολο Τζιτζικώστα να δέχεται, έως αργά χθες το βράδυ, πίεση κυρίως από καραμανλικούς κύκλους να πάρει δημόσια θέση υπέρ της υποψηφιότητας Μεϊμαράκη προκειμένου να διασφαλιστεί η ενότητα της Νέας Δημοκρατίας την επόμενη ημέρα των εκλογών. Ανάλογες φέροντο να είναι οι πιέσεις και από το περιβάλλον του ίδιου του Βαγγέλη Μειμαράκη παρά τη σκληρή, δημόσια αντιπαλότητα που είχε εκδηλωθεί μεταξύ των δύο υποψηφίων στον πρώτο γύρο των εκλογών.

Τις τελευταίες ημέρες, παρά τη στάση δημόσιας ουδετερότητας, οι φήμες έφεραν τον Απόστολο Τζιτζικώστα να κινείται πιο θετικά προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίον τον συνέδεει και το αίτημα της «ανανέωσης». Παρά τις ετερόκλητες προελεύσεις τους, άλλωστε, ο «υπαρχηγός» του Απόστολου Τζιτζικώστα Μάκης Βορίδης ήταν από τους πρώτους που τάχθηκαν ανοιχτά υπέρ της υποψηφιότητας Μητσοτάκη.

Ads

Το κλίμα αυτό οδήγησε αρκετά στελέχη της άλλης πλευράς να υπενθυμίζουν στον περιφερειάρχη τις καραμανλικές του καταβολές και τη στήριξη που παρέχει ο πρώην πρωθυπουργός στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ενώ οι πιέσεις φέρονται να εντάθηκαν τα τελευταία 24ωρα με επικλήσεις του «ιστορικού DNA» της παράταξης.

‘Εως αργά χθες το βράδυ οι πληροφορίες επέμεναν ότι ο Απόστολος Τζιτζικώστας, παρά τις πιέσεις, δεν θα δώσει «γραμμή» και θα καλέσει τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν κατά συνείδηση, χωρίς ωστόσο τίποτα να αποκλείεται μέχρι την τελευταία στιγμή.