Θέματα φορολογικής πολιτικής, φορολογικής διοίκησης, καθώς και αυτά που αφορούν σε συστήματα κατάρτισης προϋπολογισμού ελέγχου και αξιολόγησης των δημοσίων δαπανών, στο πλαίσιο του τριετούς Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), στη συνάντηση που είχαν σήμερα το πρωί.

Ads

Το απόγευμα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα κάνει κάποιες γενικές αναφορές σε αυτό, στη συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο. Ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει το απόγευμα, στη συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο, στον απολογισμό των 100 πρώτων ημερών της κυβέρνησης, και θα κάνει κάποιες γενικές αναφορές για τα θεσμικά και οικονομικά μέτρα του Προγράμματος, το οποίο θα συζητηθεί εκτενώς στο Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης, με θέμα το σύνολο των θεσμικών και οικονομικών αλλαγών του Προγράμματος. Σύμφωνα με «Το Βήμα», κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΕΕ Herman Van Rompuy, ο κ.Παπανδρέου περιέγραψε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης ως συνολικό πρόγραμμα εθνικής ανασυγκρότησης, μιλώντας για ένα σύνολο θεσμικών, νομικών και διαρθρωτικών αλλαγών, με τις οποίες η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα πείσει τις Βρυξέλλες και τις αγορές.

Η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ αναμένεται να παραμείνει στην Ελλάδα περίπου δέκα ημέρες, και θα έχει επαφές και με άλλους υπουργούς της κυβέρνησης, καθώς και με την Τράπεζα της Ελλάδος. Στο πλαίσιο των επαφών τους με τη χώρα, θα προσφέρουν στην ελληνική πλευρά την τεχνογνωσία τους για την κατάρτιση των προϋπολογισμών (κάτι που απασχόλησε χθες σύσκεψη υπό τον Γ. Παπακωνσταντίνου), με στόχο την μείωση της σπατάλης και τον έλεγχο των δαπανών. Τα στελέχη του ΔΝΤ θα εξετάσουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, ενώ στην ατζέντα αναμένονταν να μπουν και άλλα υπουργεία, όπως το Οικονομίας, το Εθνικής Άμυνας κ.λπ.

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη αποστείλει επιστολή προς όλα τα υπουργεία με την οποία ζητείται η πιστή τήρηση του προϋπολογισμού του 2010 καθώς επίσης και η σύνταξη 3ετών προϋπολογισμών οι οποίοι θα είναι έτοιμοι μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός. Επιπλέον, ζητείται να συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία της μισθοδοσίας για τη δημιουργία αρχείων τα οποία και θα χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο της δημιουργίας της ενιαίας αρχής πληρωμών των μισθών του Δημοσίου.

Ads

Η Ελλάδα θα ακολουθήσει το δρόμο της Αργεντινής

«Η Ελλάδα θα ακολουθήσει το δρόμο της Αργεντινής», έγραψε χθες ο Desmond Lachman, του American Enterprise Institute, στους Financial Times. «Υπάρχουν καλές πιθανότητες στα επόμενα δύο με τρία χρόνια, αφότου πολύ κρατικό χρήμα έχει ριχθεί προς τα εκεί, η συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ να τελειώσει με ένα ‘κανόνι΄», αναφέρει ο Lachman.

Ο ακαδημαϊκός παραλληλίζει τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας με τη νομισματική κρίση που οδήγησε την Αργεντινή στη χρεοκοπία. Όπως η χώρα αυτή έδεσε το νόμισμά της με το δολάριο, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον υπερ-πληθωρισμό, έτσι και η Ελλάδα κατάφερε να μπει στη νομισματική ένωση του ευρώ, χρησιμοποιώντας τη δημιουργική λογιστική. «Κάνοντας ένα σημαντικό βήμα πιο κάτω από την Αργεντινή, η Ελλάδα εγκατέλειψε το δικό της νόμισμα για χάρη του ευρώ. Εισήλθε σε ένα κλαμπ του οποίου οι ιδρυτικές αρχές δεν περιέχουν την επιλογή της εξόδου για οποιοδήποτε από τα μέλη του», αναφέρει.

Στη συνέχεια, η Ελλάδα ακολούθησε μία πολιτική που δεν συνάδει με το νέο νομισματικό της καθεστώς. Όχι μόνο εμφάνισε ένα μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά έχασε και το 30% της ανταγωνιστικότητάς της. Όπως και στην περίπτωση της Αργεντινής, η Ελλάδα αναγκάζεται να δεχτεί τη βοήθεια εξωτερικών χορηγών. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έδωσε στήριξη υπό όρους στην Αργεντινή, αναβάλλοντας το αναπόφευκτο για μερικά χρόνια, πριν να προτείνει μέτρα προσαρμογής που οδήγησαν σε αναταραχές στους δρόμους.

«Δύσκολα μπορεί κανείς να δει ότι η σημερινή κρίση της Ελλάδας θα τελειώσει σε ένα πιο ευχάριστο κλίμα. Η οποιαδήποτε προσπάθεια να μειωθεί το έλλειμμα προς το στόχο του Μάαστριχτ θα βαθύνει την ύφεση. Εάν επιχειρηθεί η αποκατάσταση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας με τη μείωση των μισθών, θα φέρει χρόνια επίπονου και πολιτικά απαράδεκτου αποπληθωρισμού», αναφέρει το άρθρο. «Εάν οι ελληνικές αρχές έχουν να μάθουν κάτι από την Αργεντινή, είναι η τρέλα του να προσπαθεί κανείς να παλέψει το αναπόφευκτο», αναφέρει ο Lachman. «Η Αθήνα θα πρέπει να φύγει από την Ευρωζώνη το συντομότερο. Όμως, αυτός δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο εκτυλίσσονται οι ελληνικές τραγωδίες».

Στο μεταξύ, αναφορά στην ελληνική οικονομία έκανε χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Κοινοβούλιο της γείτονας χώρας. Ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι «Η Τουρκία επλήγη σε μικρότερο βαθμό από την οικονομική κρίση, απ’ ότι η Ελλάδα, η Βρετανία και οι ΗΠΑ», αποδίδοντας το γεγονός αυτό στην οικονομική πολιτική την οποία εφάρμοσε η κυβέρνησή του τα τελευταία επτά χρόνια.

Έκπτωση φόρου από δαπάνες για γιατρούς, δικηγόρους, τεχνίτες

Μεγαλύτερη έκπτωση φόρου θα εξασφαλίζουν στους φορολογουμένους οι αποδείξεις από συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών (γιατρούς, δικηγόρους, τεχνίτες) οι οποίοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, δηλώνουν εισοδήματα πολύ χαμηλότερα από τα πραγματικά. Παράλληλα, το υπουργείο σχεδιάζει την καθιέρωση ΦΠΑ για όλα τα επαγγέλματα και ταμειακές μηχανές σε όλο το φάσμα της αγοράς, κάτι που σημαίνει ότι με το νέο καθεστώς θα υπόκεινται στον φόρο γιατροί, δικηγόροι, ασφαλιστές και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που σήμερα εξαιρούνται.

Ο δε φόρος στα τσιγάρα μειώνεται, έπειτα από διορθώσεις που προανήγγειλε χθες στη σχετική τροπολογία το υπουργείο Οικονομικών, ομολογώντας ότι έγιναν λάθος υπολογισμοί. Είχαν προηγηθεί οι αντιδράσεις των περιπτεράδων, που υποστήριξαν ότι η αύξηση του φόρου κατά 20% που προέβλεπε η τροπολογία της περασμένης εβδομάδας θα οδηγήσει την τιμή του πακέτου στα 5,40 ευρώ- και όχι στα 3,61 ευρώ που υπολόγιζε το υπουργείο Οικονομικών.

Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Παπακωσταντίνου, σε τηλεοπτικές δηλώσεις του χθες, παραδέχθηκε ότι σε αυτά τα επίπεδα θα διαμορφωθεί η τελική τιμή, εφόσον οι καπνοβιομηχανίες μετακυλίσουν πλήρως τον φόρο στους καταναλωτές, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι θα γίνουν διορθώσεις. Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας φορολογικών και τελωνειακών θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών, Δ. Γεωργακόπουλος, επίσης σε τηλεοπτική συνέντευξη, παραδέχθηκε εμμέσως πως έγιναν λάθος υπολογισμοί και προανήγγειλε διορθώσεις, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «για να κάνουμε αλλαγές στην τροπολογία, σημαίνει πως δεν ήταν όλα σωστά».

Αύριο η τροπολογία για τις γονικές παροχές

Η συζήτηση της τροπολογίας για τις γονικές παροχές θα συζητηθεί τελικά αύριο στη Βουλή, κι έτσι θα ανακοινωθούν την Πέμπτη από τον υπουργό Οικονομικών τα νέα αφορολόγητα όρια και οι συντελεστές φόρου. Χθες, πάντως, με τηλεοπτικές δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλος ανέφερε πως το αφορολόγητο για την πρώτη κατοικία θα αυξηθεί στις 300.000 ευρώ, ενώ για το αφορολόγητο γονικών παροχών και κληρονομιών τα σχέδια παραμένουν για αύξησή του λίγο χαμηλότερα από τις 200.000 ευρώ. Όσον αφορά στους νέους συντελεστές, αναμένεται να κλιμακώνονται από 1% έως και 10%.

Με έντονη παρέμβασή του χθες, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Χρήστος Παπουτσής κατέστησε σαφές ότι τροπολογίες, οι οποίες θα συμπεριλαμβάνονται σε άσχετου περιεχομένου νομοσχέδια δεν πρόκειται να γίνονται αποδεκτές. «Θέλω να τονίσω ότι σε καμιά περίπτωση στο μέλλον οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να αποδεχθούν άσχετη τροπολογία σε νομοσχέδιο το οποίο συζητείται», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπουτσής προσθέτοντας, μάλιστα, ότι η απόφασή τους αυτή, πηγάζει από τη βούλησή τους «να εφαρμοστεί κατά γράμμα η σχετική πρωθυπουργική δέσμευση».

Αφορμή αποτέλεσε η ένταξη της τροπολογίας για τις γονικές παροχές και κληρονομιές, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα δάση της Αττικής, η συζήτηση επί του οποίου άρχισε χθες στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Η έναρξη της συζήτησης σημαδεύτηκε από την ολομέτωπη επίθεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία ζήτησαν την απόσυρση της επίμαχης τροπολογίας και την επανακατάθεσή της ως ξεχωριστό νομοσχέδιο ενός άρθρου, εξαιτίας της σοβαρότητάς της.

Την ενόχλησή του για το συγκεκριμένο θέμα εξέφρασε και ο πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Δριβελέγκας ενώ η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη, αφενός δήλωσε ότι η τοποθέτηση του κ.Παπουτσή εκφράζει την κυβέρνηση, και αφετέρου παρέπεμψε στον υπεύθυνο για την κατάθεση της τροπολογίας υπουργό Οικονομικών, ο οποίος θα προσέλθει αύριο στη συνεδρίαση να εξηγήσει τις επιλογές του.