H φινλανδική Βουλή έδωσε την έγκρισή της στην έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ ESM και Ελλάδας για πρόγραμμα στην Αθήνα. Η συμφωνία της Συνόδου είχε έρθει στη Μεγάλη Επιτροπή της φινλανδικής Βουλής, από την οποία πήρε το πράσινο φως την Πέμπτη.

Ads

Η ανακοίνωση της απόφασης ήρθε μετά την προκαταρκτική απόφαση του Eurogroup για τη χορήγηση δανείου – «γέφυρα»  προς την Ελλάδα.

Η χώρα που έχει δράσει σαν δορυφόρος της Γερμανίας καθ’όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης μεταξύ Ελλάδας κι Ευρώπης, ήταν ένας από τους πιο δύσκολους σταθμούς στην πορεία προς την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Υπενθυμίζεται, ότι στο κρίσιμο Eurogroup πριν την Σύνοδο Κορυφής της 13ης Ιουλίου το ευρωσκεπτικιστικό – ακροδεξιό κόμμα που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό -οι «Φινλανδοί» (οι πρώην «Αληθινοί Φινλανδοί»)- είχε επιβάλει πολύ στενά περιθώρια στην γραμμή που θα κρατούσε η χώρα καλώντας τον υπουργό Οικονομικών της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ να ασκήσει βέτο στην λύση για την Ελλάδα.

Ads

Το κρίσιμο Σαββατοκύριακο, πηγές της φινλανδικής κυβέρνησης είχαν αναφέρει στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Yle ότι η εξουσιοδότηση που έχει λάβει ο φινλανδός ΥΠΟΙΚ Στουμπ από το Κοινοβούλιο είναι πολύ συγκεκριμένη και στην πραγματικότητα έδειχνε σε Grexit.

Οι αναφορές ήθελαν τον κυβερνητικό συνασπισμό αντιμέτωπο ακόμη και με το ενδεχόμενο κατάρρευσης εξαιτίας της άκαμπτης στάσης του κόμματος των «Φινλανδών».