O καθαρός αέρας και το φυσικό περιβάλλον δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για την εκτροφή και ανάπτυξη της φυτικής παραγωγής και του ζωικού κεφαλαίου. Αυτό είναι το κλίμα στους κάτω Αποστόλους Κιλκίς, όπου βρίσκεται η Φάρμα Κουκάκη.

Ads

Φρέσκο αγελαδινό γάλα, γιαούρτι, αριάνι, κεφίρ, ρυζόγαλο, κρέμες, τυροκομικά, βούτυρο και φυσικούς χυμούς, είναι κάποια από τα προϊόντα θα βρείτε σε περισσότερα από 3.000 επιλεγμένα σημεία πώλησης στη Βόρεια και στη νότια Ελλάδα. Παράλληλα, τα προϊόντα της Φάρμας Κουκάκη αυξάνουν διαρκώς το μερίδιο αγοράς.

Στη Φάρμα Κουκάκη, παράγονται προϊόντα υψηλής ποιότητας, με όραμα την προσήλωση στην παράδοση, την ευαισθησία για την επόμενη γενιά και την προσοχή στο ελληνικό περιβάλλον.

Το γάλα της φάρμας προέρχεται απευθείας από τη φύση, είναι 100% ελληνικό, από ντόπια ζώα και ελληνικές ζωοτροφές, ενώ συλλέγεται, παστεριώνεται και συσκευάζεται καθημερινά.

Ads

Η ανάγκη για επιστροφή σε αγνά, φυσικά αλλά και απολαυστικά προϊόντα, είναι το μεγάλο μυστικό που κρύβεται πίσω από κάθε προϊόν, με τη σφραγίδα της Φάρμας Κουκάκη.

image

Σχεδόν 40 χρόνια συμπληρώνονται από τότε που ο Κώστας και η Ολγα Κουκάκη δημιουργούν το 1977 μια μικρή κτηνοτροφική μονάδα. Το 1999, ο γιος τους Θανάσης, φτιάχνει μια οικοτεχνία που μεταποιεί το γάλα των γονιών του, δημιουργώντας τη Φάρμα Κουκάκη. Το 2009, η επιχείρηση εκσυγχρονίζεται, μετακομίζοντας σε μια πρότυπη μονάδα 5.000 τ.μ. Το εργοστάσιο της βιομηχανίας, το οποίο χτίστηκε το 2010, βρίσκεται στην έδρα της, σε έκταση 125 στρεμμάτων, διαθέτοντας στεγασμένους χώρους 4.835 τ.μ.

Η παρουσία της στο εξωτερικό

Το Σεπτέμβριο του 2011 ξεκίνησε η πρώτη στρατηγική συνεργασία με αντιπρόσωπο και διανομέα γαλακτοκομικών ελληνικών προϊόντων στην Ιταλία.
Έκτοτε, η Φάρμα Κουκάκη εξάγει τα προϊόντα της ολοένα και σε περισσότερες χώρες. Το γνήσιο Ελληνικό γιαούρτι έχει αποκτήσει μεγάλη αναγνωρισιμότητα στο εξωτερικό και οι καταναλωτές  αποζητούν πλέον τα ποιοτικά γαλακτοκομικά προϊόντα της Φάρμας Κουκάκη. Πέρα από την εμπορική επιτυχία, το κορυφαίας ποιότητας γιαούρτι της επιχείρησης βραβεύθηκε με Χρυσό αστέρι στο διαγωνισμό Great Taste Awards 2013 στο Λονδίνο.

Το εργοστάσιο αποτελεί στο δρόμο του γάλακτος το σημείο όπου το γάλα επεξεργάζεται και ακολουθώντας συγκεκριμένες παραγωγικές τεχνικές γεννιούνται τα προϊόντα της εταιρίας. Η παραγωγή των γαλακτοκομικών προϊόντων αποτελεί μια δουλειά καθημερινή και αδιάκοπη μα κυρίως ομαδική , όπου όλοι μαζί και ο καθένας από την θέση του, εργαζόμαστε με κοινό στόχο την δημιουργία ποιοτικών προϊόντων.

Σε όλα τα στάδια της παραγωγής από την πρώτη ύλη , τα ενδιάμεσα, μέχρι και τα τελικά προϊόντα, το τμήμα ποιοτικού ελέγχου της εταιρίας ακολουθεί την διαδρομή του προϊόντος και πραγματοποιεί σειρά οργανοληπτικών, μικροβιολογικών και φυσικοχημικών δοκιμών, αλλά και αυστηρό έλεγχο των συνθηκών παραγωγής, με σκοπό την διασφάλιση της ασφάλειας και ποιότητας των προϊόντων που φτάνουν στο τραπέζι του καταναλωτή.

image

Παραλαβή-Παστερίωση

Το γάλα μεταφέρεται με ειδικά ισοθερμικά-ανοξείδωτα βυτία μεταφοράς γάλακτος από τις φάρμες στο εργοστάσιο της εταιρίας όπου εξετάζεται από το τμήμα Ποιοτικού Ελέγχου ως προς τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά ώστε να επιβεβαιωθεί η άριστη ποιότητά του και να εισέλθει στον παραγωγικό χώρο προς επεξεργασία. Το πρώτο και σημαντικότερο στάδιο για την παραγωγή του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων είναι η παστερίωση , μια ήπια θερμική επεξεργασία, με ταυτόχρονη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών του γάλακτος.

Εμφιάλωση

Το παστεριωμένο γάλα οδηγείται στις δυο γραμμές παραγωγής εμφιαλώνεται  και αποθηκεύεται στο ψυγείο από όπου και φορτώνεται στα ειδικά φορτηγά ψυγεία για να μοιραστεί στα σημεία πώλησης κάθε μέρα.

Ζυμούμενα

Μια άλλη κατηγορία προϊόντων είναι τα λεγόμενα ζυμούμενα προϊόντα στα οποία ζυμώνεται, μετατρέπεται δηλαδή, με την βοήθεια των ειδικών «καλών» μικροοργανισμών η λακτόζη σε γαλακτικό οξύ με αποτέλεσμα να πήζουν και να αποκτούν αυτήν την ιδιαίτερη υπόξινη γεύση. Τέτοια προϊόντα είναι το γιαούρτι, το αριάνι και το κεφίρ, προϊόντα με ιδιαίτερη θρεπτική αξία, πολύτιμοι αρωγοί της καλής λειτουργίας του πεπτικού συστήματος.

Η φιλοσοφία της εταιρίας έγκειται στην παραγωγή ασφαλών προϊόντων με υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές, ώστε να ικανοποιούν τις ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή, γι’ αυτό και υιοθετήθηκαν και εφαρμόζονται οι αρχές και η μεθοδολογία διεθνών προτύπων ποιότητας. Τα συστήματα ποιότητας αναπτύσσονται και εφαρμόζονται από τους εργαζομένους της εταιρίας προσαρμοσμένα στις ανάγκες και τις διαδικασίες αυτής ώστε να καθίστανται λειτουργικά, δυναμικά και επίκαιρα και να αποτελούν απαραίτητα και χρήσιμα εργαλεία στην καθημερινή εργασία, στο πλαίσιο της ανάπτυξης και βελτίωσης διεργασιών και προϊόντων όπως και στην συνεργασία με πελάτες και καταναλωτές.

Καλλιέργεια αγνών ζωοτροφών στον κάμπο των Κάτω Αποστόλων του Κιλκίς

Ο καθετοποιημένος έλεγχος σε όλα τα στάδια της αλυσίδας από το χωράφι έως το ράφι, είναι ο μοναδικός τρόπος για να εξασφαλιστεί η ανώτερη ποιότητα των γαλακτοκομικών προϊόντων της Φάρμας Κουκάκη. Στον κάμπο των κάτω Αποστόλων στο Κιλκίς καλλιεργούνται σκληρό και μαλακό σιτάρι, βρώμη, κριθάρι, βίκο, μηδική, αγριαγκινάρα, κτηνοτροφικό κουκί. Τα χωράφια προετοιμάζονται κιόλας από το καλοκαίρι, αμέσως μετά το θέρος της προηγούμενης καλλιεργητικής περιόδου έτσι ώστε να φτιαχτούν οι προϋποθέσεις για επιτυχή νέα παραγωγή.

image

Η βελτίωση των χωραφιών απαιτεί αναλύσεις εδάφους  και λίπανση με  ζεόλιθο καθώς και  χωνεμένη κοπριά από τις ιδιόκτητες κτηνοτροφικές μονάδες που διαθέτει η Φαρμα Κουκακη. Επίσης έτσι αποφεύγεται και η υποβάθμιση των υπογείων υδάτων. Κάθε φθινόπωρο ξεκινάει η σπορά των χωραφιών με τον ιδιόκτητο στόλο μηχανημάτων και έμπειρο  ανθρώπινο δυναμικό. Ακολουθούν οι σπορές με υψηλής ποιότητας πιστοποιημένους σπόρους σε συνδυασμό με τελευταίας τεχνολογίας μηχανολογικό εξοπλισμό. Κάθε καλοκαίρι ο θεριζοαλωνισμός των χωραφιών με σιτηρά όσο και η συγκομιδή των κτηνοτροφικών φυτών γίνονται με τον πλήρως εξοπλισμένο στόλο αγροτικών μηχανημάτων της Φάρμας Κουκάκη, πετυχαίνοντας συγκομιδή ανώτερης ποιότητας αγροτικών προϊόντων που με τη σειρά τους βέβαια θα δημιουργήσουν υψηλής διατροφικής αξίας σιτηρέσιο για τα εκτρεφόμενα ζώα.

Στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης φυτικής παραγωγής, πρότυπα agro-1 και agro-2, την οποία εφαρμόζει η οικογενειακή επιχείρηση, διασφαλίζονται περαιτέρω οι στόχοι της εταιρείας που αφορούν την προστασία  του περιβάλλοντος.

image

Μία πρότυπη αγελαδοτροφική μονάδα

Η Φάρμα Κουκάκη, βάση της καθετοποιημένης αντίληψης και εφαρμογής που έχει συνολικά στη διαχείριση του γάλακτος, από το χωράφι έως το ράφι, δραστηριοποιείται ενεργά και στην εκτροφή αγελάδων. Η αγελαδοτροφική μονάδα μέσα στον Ιούλιο του 2011 μετακόμισε σε νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις. Με την πείρα της οικογένειας Κουκάκη στην εκτροφή ζώων και με το συνδυασμό της άριστης τεχνικής κατάρτισης του επιστημονικού και εργατικού δυναμικού της, η ποιότητα εκτροφής αγελάδων βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο. Το σύγχρονο αλμεκτήριο και οι σταυλικές εγκαταστάσεις που διασφαλίζουν την ευζωία του ζωικού κεφαλαίου καθώς και την άριστη υγειονομική τους κατάσταση, φτιάχνουν το πλαίσιο για υψηλή αποδοτικότητα με προσοχή πάντα στην παραγωγή αρίστης ποιότητας γάλακτος.

Επιπλέον, πρόσφατα η ακριτική επιχείρηση ολοκλήρωσε επένδυση, ύψους 3,85 εκατ. ευρώ, για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων της. Η επένδυση θα επιτρέψει στην ελληνική γαλακτοβιομηχανία να αναπτύξει περαιτέρω τις εξαγωγές σε αγορές που έχει ήδη παρουσία μέσω αντιπροσώπων, όπως στη Γαλλία, την Αγγλία, τη Γερμανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Κύπρο, την Ολλανδία.

Η λειτουργία της επιχείρησης διεξάγεται κάτω από τις πιο αυστηρές προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα πιστοποίησης. Το κέντρο διανομής των προϊόντων μαζί με τη δομή της εμπορικής διεύθυνσης βρίσκεται στη Ν. Ιωνία Θεσσαλονίκης.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε το site της επιχείρησης.