Η φωτογραφία του σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ με εμφανή σημάδια κακοποίησης αφότου βρέθηκε στα δικαστήρια της Ευελπίδων δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης όσων συνέβησαν στο Κουκάκι την Τετάρτη το πρωί, ωστόσο για τον ίδιο λόγο δεν βρέθηκε σε κανένα δημόσιο ή ιδιωτικό συστημικό μέσο ενημέρωσης, όπως δεν βρέθηκαν και οι δηλώσεις της συζύγου του στο Tvxs.gr ή του δικηγόρου του. 

Ads

Η τροπή των γεγονότων κατά την εκκένωση της κατάληψης στην οδό Ματρόζου υπήρξε απρόσμενη εξαιτίας της παράνομης και βίαιης εισβολής της ΕΛΑΣ στο σπίτι της τετραμελούς οικογένειας του Δημήτρη Ινδαρέ, των σκηνών που καταγράφηκαν με τους συλληφθέντες δεμένους χειροπόδαρα, τις μαρτυρίες και, κυρίως τη «ζωντανή» καταγγελία της συζύγου του σκηνοθέτη στο πρωινό του ΑΝΤ1 για την αστυνομική αγριότητα. Το συμβάν δεν προκάλεσε απλώς πόλωση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αλλά μάλλον εξόργισε όλο το δημοκρατικό κόσμο. Για αυτό ακριβώς «πήρε μπρος» ο μηχανισμός της προπαγάνδας προκειμένου να διαστρεβλώσει και να αποκρύψει γεγονότα, σε απόλυτη ευθυγράμμιση με την πολιτική ηγεσία που ισχυρίζεται ότι δεν έχει συμβεί το παραμικρό!

«Κάνουν το άσπρο μαύρο. Αισθάνομαι ότι ζω αυτά που βλέπουμε στις Αμερικάνικες ταινίες. Ζούμε την απόλυτη κατάχρηση εξουσίας. Να ακούω ότι ο άνδρας μου πήρε το όπλο αστυνομικού; Να ακούω τέτοια ψέματα; Ενώ τον είχαν σπάσει στο ξύλο. Κατασκευάζουν ενόχους. Κακοποίησαν άγρια τον άνδρα μου και τα παιδιά μου μόνο και μόνο γιατί ζητήσαμε να εφαρμοστεί ο νόμος. Μόνο γι’αυτό. Και τώρα ζούμε όλη αυτή την διαστρέβλωση όλη αυτή την τρέλα!», ανέφερε μεταξύ άλλων στο Tvxs.gr η Έρση Σπαρτιώτη – Ινδαρέ, σύζυγος του σκηνοθέτη.

«Έχετε δει δεξιό να κάνει καταλήψεις;»

Στην τηλεοπτική «πραγματικότητα» η ειδηση υποβαθμίστηκε, σχεδόν καθολικά,  αν δεν αποσιωπήθηκε ενώ οι αντιδράσεις περιθωριοποιήθκαν ως μεμονωμένες και προερχόμενες αποκλειστικά από το ΣΥΡΙΖΑ. Στα κοινωνικά δίκτυα, τα συνήθη τρολς, επιδόθηκαν στην αναπαραγωγή της «αφήγησης» της ΕΛΑΣ ότι «ο Ινδαρές αποπειράθηκε να πάρει το όπλο αστυνομικού και ότι οι γιοι του συμμετείχαν στην κατάληψη»! Στα αμιγώς κομματικά siτε όπως το liberal επικράτησαν οι συνήθεις γενικεύσεις με χαρακτηριστικό το άρθρο του Σ. Μουμτζή με τίτλο που τα λέει όλα: «Έχετε δεξιό να κάνει καταλήψεις;» Ή πιο τολμηρές προσεγγίσεις που κάνουν λόγο ίσως για «υπερβολές» της ΕΛΑΣ (έτσι περιγράφεται το όργιο αστυνομικής βίας)  αλλά το συμπέρασμα είναι ότι «οι νοικοκυραίοι θα ταχτούν “υποχρεωτικά” στο πλευρό της κρατικής βίας όταν νιώσουν να απειλείται ο τρόπος ζωής τους».

Ads

Το πρόβλημα για την κυβέρνηση και το μιντιακό της μηχανισμό είναι ότι ο σκηνοθέτης Δημήτρης Ινδαρές και η οικογένειά δεν υπακούουν σε κανένα από τα βολικά στερεότυπα, του αριστερού, του «μπαχαλάκια» ή του «αξύριστου χωρίς γραβάτα», απεναντίας πρόκειται για μια εξαιρετικά φιλήσυχη οικογένεια που τοποθετείται μάλλον στο φιλελεύθερο χώρο. Τόσο χειρότερα δηλαδή για την πραγματικότητα.

Τα ακραία ευρήματα των εφημερίδων

Η πλέον χαρακτηριστική εικόνα του μηχανισμού προπαγάνδας αποτυπώνεται στις εφημερίδες. Στα πρωτοσέλιδα της Πέμπτης κυριαρχούσε η εκδοχή της ΕΛΑΣ, γίνονται περιγραφές φονικών όπλων στις καταλήψεις όπως «καταπέλτη με καρφιά», έκφραση που περιγράφει ένα ράφι κόντρα-πλακέ με βίδες, παγίδες θανάτου κλπ. Η Καθημερινή μάλιστα, προχωρά ένα βήμα πιο πέρα «παντρεύοντας» αυθαίρετα στο πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ για την «επεισοδιακή εκκένωση καταλήψεων» τις συλλήψεις του Ινδαρέ και των γιων του με την επίθεση  άγνώστων κουκουλοφόρων σε ΑΤΜ της οδού Μητροπόλεως, στο κέντρο. Η ίδια εφημερίδα στην αγγλόφωνη έκδοση έχει παραλείψει τα πάντα γύρω από την εισβολή στο σπίτι του σκηνοθέτη, τους ξυλοδαρμούς και τι συλλήψεις των μελών της οικογένειας.

image

image

image

Ακόμη πιο εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα στην αρθρογραφία, η οποία όχι μόνο αποσιωπά τα περισσότερα γεγονότα αλλά επιχειρεί κάποιες πολύ εντυπωσιακές υπεραπλουστεύσεις. Στα Νέα ο Γιάννης Πρετεντέρης βασίζεται σε μια φαντασιακή εκδοχή της είδησης για να ηθικολογήσει: «Το σόου που έστησαν χθες οι καταληψίες του Κουκακίου και οι γονείς ήταν τόσο φθηνό που εύκολα αποδείχτηκε φαιδρό. Καλώς ή κακώς σε καμία κανονική ευρωπαϊκή δημοκρατία το σκετσάκι με “τη βασανισμένη μάνα του βασανισμένου καταληψία – δεν κόβει εισιτήρια. Για να μην πω ότι η ιστορία με τους δύο εξεγερμένους νεαρούς που ζούσαν σε κατάληψη δίπλα στο σπίτι της μαμάς και του μπαμπά τους μοιάζει περισσότερο με ανέκδοτο. Ο μέσος πολίτης αντιλαμβάνεται κυρίως ότι πρέπει να τελειώνουν με τις καταλήψεις, τις εστίες βίας κι αναταραχής, τον προκλητικό “ετσι θηλασμό” αμφιλεγόμενων κοινωνικών στοιχείων. Με το ρεμπελιό  της διπλανής πόρτας. Αλλά αντιλαμβάνεται επίσης ότι τέτοια φαινόμενα δεν αντιμετωπίζονται με γλυκόλογα, ούτε με επιτροπές καθηγητών».

image

Ο Ν. Θεοδωρόπουλος στην Καθημερινή, προχωρά ένα βήμα παραπέρα και αφού επιστρατεύει το παλιό ευφυολόγημα για “καταληψίες από καλές οικογένειες”, υποστηρίζει ότι και οι ίδιοι οι γονείς μεταμορφώνονται σε «μπαχαλάκηδες»: «Εχω δει με τα μάτια μου Ελληνίδα μάνα να συνοδεύει με το αυτοκίνητό της, και τα διόλου ευκαταφρόνητα κυβικά του, τον Κανακάρη της σε κατάληψη στα Εξάρχεια. Οπως το συνοδεύει στα μαθήματα αγγλικών ή τένις. Και όπως το βοηθάει να διαβάσει, οι δικοί μας βοήθησαν τα παιδιά τους όταν ήρθε η ώρα να περάσουν τις εξετάσεις τους. Πέταγαν κι αυτοί καδρόνια και λοιπά πυρομαχικά εναντίον των «μπάτσων» που τόλμησαν να παραβιάσουν το οικογενειακό άσυλο της κατάληψης».

Η «επίσημη αφήγηση» πάντως, άρχισε να κάνει ρωγμές από το βράδυ της Πέμπτης, καθώς υλικό και στοιχεία δεν μπορούν να αποσιωπηθούν και καταρρίπτουν όλους τους ισχυρισμούς, σταδιακά.