Η δημιουργία του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, το οποίο προβλέπεται από τη συμφωνία της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδας, Γιώργο Προβόπουλο.

Ads

Το Ταμείο αυτό στόχο θα έχει τη διατήρηση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος και θα χρηματοδοτηθεί με 10 δισ. ευρώ από τα 110 δισ. ευρώ του συνολικού μηχανισμού στήριξης, που αποφασίστηκε για την Ελλάδα. Το ζήτημα της ίδρυσης του Ταμείο θα μεταφερθεί στη Βουλή στις αρχές Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως σημειώνει στην ανακοίνωση του το υπουργείο, αν και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αναμένεται να ενδυναμωθεί μετά την ενίσχυση αυτή, οι ελληνικές εμπορικές τράπεζες θα πρέπει από τη μεριά τους «να προετοιμαστούν για το νέο περιβάλλον, αναλαμβάνοντας στρατηγικές πρωτοβουλίες, βελτιώνοντας τις υπηρεσίες τους προς επιχειρήσεις και καταναλωτές στη δύσκολη αυτή οικονομική περίοδο, αλλά και με τη σωστή διαχείριση του κόστους λειτουργίας τους, συμπεριλαμβανομένων των αμοιβών και των παροχών προς τα ανώτατα στελέχη τους».

«Πρώτο μέλημα της κυβέρνησης αλλά και των κυρίαρχων κύκλων της Ε.Ε. και του ΔΝΤ είναι να προχωρήσουν άρον-άρον στο «δώρο» των 10 δισ. ευρώ στις Τράπεζες. Ο ελληνικός λαός αυτή την ώρα σφαγιάζεται για να χρηματοδοτηθεί σχεδόν άτοκα το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο», σχολίασε για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Ads