Η εικόνα της πρώην αντιπροέδρου του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Εύας Καϊλή κατά την έξοδό της από τη φυλακή με «βραχιολάκι» ήταν πραγματικά εντυπωσιακή. Ούτε ίχνος συστολής, απαστράπτον χαμόγελο, αυτοπεποίθηση και λάμψη.

Ads

Σαν να μην κατηγορείται για σκάνδαλο διαφθοράς τεραστίων διαστάσεων, σαν να μην έμεινε προφυλακισμένη τέσσερις μήνες, σαν να μην βρίσκεται καν σε δύσκολη θέση.

Με τις πρώτες δηλώσεις της, άλλωστε,  έδειξε ότι θεωρεί τον εαυτό της θύμα σκευωρίας, θα παλέψει για τη δικαίωσή της, προβάλλοντας κυρίως τη μητρική της ιδιότητα και τη διάθεσή της να επιστρέψει στην πολιτική και στην Ελλάδα.

Αν και απολύτως εγκαταλειμένη από τους συντρόφους της στο ΠΑΣΟΚ και στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, όχι απλώς δεν το βάζει κάτω, αλλά, αντίθετα, θα αγωνιστεί για να ανακτήσει όσο το δυνατόν περισσότερα προνόμια, δίνοντας μάχη παράλληλα στο νομικό και στο επικοινωνιακό πεδίο.

Ads

Ο συνήγορός της στην Ελλάδα, Μιχάλης Δημητρακόπουλος κάνει αλλεπάλληλες δηλώσεις για να συγκινήσει, περιγράφοντας τη συνάντησή της Ε. Καϊλή με την κόρη της, το χρόνο που περνούν μαζί, τα λόγια αγάπης που ανταλλάσσουν.

Το γεγονός ότι δεν συγκατοικεί με τον Φ. Τζιόρτζι παρουσιάζεται από την πλευρά της ως μια ακόμη απόδειξη της απόστασής της από το Qatargate, ενώ όλη η έμφαση δίνεται στην προσωπική διάσταση της δικαστικής περιπέτειας και στις επιπτώσεις για το γονεϊκό της ρόλο.

Αξιοθαύμαστη ανθεκτικότητα, φιλοδοξία, πείσμα και προσήλωση στο στόχο. Χαρακτηριστικά που, μαζί με άλλα, την βοήθησαν στην πολιτική της σταδιοδρομία και που τώρα θα αξιοποιηθούν με άλλο τρόπο και σε διαφορετικές συνθήκες.

Η Εύα Καϊλή που από τότε που εμφανίστηκε στη δημόσια ζωή έπαιρνε ό,τι ήθελε, εύκολα και γρήγορα, τώρα κινδυνεύει να τα χάσει όλα. Παρόλα αυτά δεν δείχνει να φοβάται και οπωσδήποτε δεν αλλάζει.

Η συνέχεια θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον και θα προσφέρει συμπεράσματα σε πολλά επίπεδα.