Αντιδράσεις έχε προκαλέσει η ενέργεια της ΕΡΤ να μην μεταδώσει  ντοκιμαντέρ για τους πρόσφυγες από την Ικαρία κατά την περίοδο του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, που βρέθηκαν στη Συρία. Αντίθετα, δύο μέρες νωρίτερα, η ΕΡΤ πρόβαλε το ντοκιμαντέρ «Μπρούνο και Τζίνα», που αποτελεί καταγραφή της ζωής του «ορκισμένου φασίστα» γιου του Μπενίτο Μουσολίνι.

Ads

Όπως αναφέρει το mediatvnews.gr το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ικαριώτες πρόσφυγες στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», παραγωγής 2019, επρόκειτο να μεταδοθεί το απόγευμα της 28ης Οκτωβρίου και  ρίχνει φως στις ανθρώπινες πτυχές μιας μάλλον άγνωστης μέχρι τώρα ιστορίας, της ιστορίας των άνω των 30.000 Αιγαιοπελαγιτών προσφύγων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μεταξύ αυτών και περίπου 3.000 Ικαριώτες. 

Στο ντοκιμαντέρ οι Έλληνες πρόσφυγες εξιστορούν το γεγονός ότι βρήκαν καταφύγιο στη Συρία και διηγούνται, μεταξύ άλλων, την υποδοχή, την ένταξη των παιδιών τους στην εκπαιδευτική διαδικασία, τη σχέση με τους ντόπιους πληθυσμούς αλλά και το αντιφασιστικό κίνημα στις ένοπλες δυνάμεις της Μέσης Ανατολής.

Διαβάστε επίσης:

Μουμτζής: Όλα τα ντοκιμαντέρ μετά το 1974, είναι «κομμουνισμένα»

Ads

Όπως είναι προφανές, στη θεματολογία αποδίδεται και ο λόγος που «κόπηκε» το ντοκιμαντέρ. Είχε προηγηθεί, ελάχιστες ώρες νωρίτερα, κριτική από τον αρθρογράφο του Liberal και γνωστό αντικομμουνιστή συγγραφέα Σάκη Μουμτζή, που επέκρινε την ΕΡΤ 3 για ντοκιμαντέρ με παραπλήσια θεματολογία (για την αντίσταση στη Μέση Ανατολή) και υποδείκνυε στον Πρόεδρο της ΕΡΤ, να αποσύρει όλα τα μεταπολιτευτικά ντοκιμαντέρ από τη δημόσια τηλεόραση ως «κομμουνισμένα». 

Αναλυτικά ανέφερε: «Επιεικώς απαράδεκτη η επετειακή εκπομπή της ΕΡΤ3.  Προπαγάνδιζε την στάση των κομμουνιστών στην Μ,Ανατολή τον Απρίλιο του 1944.  Ο Ζούλας έχει πολλή δουλειά να κάνει. Ολα τα ιστορικά ντοκιμαντέρ που μονταρίσθηκαν μετά το 1974 είναι κομμουνισμένα».  

Οι εντυπωσιακές συμπτώσεις και το «κόψιμο» του ντοκιμαντέρ αναδεικνύουν έναν ακόμη τομέα του ιδεολογικού ρεβανσισμού και του ιστορικού αναθεωρητισμού που επιχειρείται, εμπλέκοντας πλέον και τη δημόσια τηλεόραση.