Οι χθεσινές τραγικές εξελίξεις κατά τη μεγάλη κινητοποίηση ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης, φαίνεται ότι πυροδότησαν την υποβόσκουσα ένταση στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, με βουλευτές να βάλλουν ευθέως κατά του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Στο δε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το κλίμα εσωστρέφειας και η σύγχυση μεταξύ των βουλευτών για το ποια στάση θα κρατήσει η ΝΔ απέναντι στα νομοσχέδια της κυβέρνησης, συνεχίζεται.

Ads

Η είδηση για τους τρεις νεκρούς στο κέντρο της Αθήνας προκάλεσε την εκδήλωση της έντασης που υπέβοσκε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας για θέματα οικονομίας. Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, οι οποίοι μάλιστα πληροφορήθηκαν από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών την τραγική είδηση εκφράστηκαν με σκληρό τρόπο, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ του σημερινού Τύπου.

Η πρώην υπουργός Βάσω Παπανδρέου φέρεται να κάλεσε τόσο τον ίδιο τον υπουργό όσο και την κυβέρνηση να αναλογιστούν τις ευθύνες τους: «Εμείς σας είχαμε ειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι καθυστερήσατε να πάρετε μέτρα. Αν μας είχατε ακούσει, δεν θα είχατε αναγκαστεί να προχωρήσετε σε τόσο σκληρές αποφάσεις», φέρεται να είπε η κ. Παπανδρέου. Οι βουλευτές είναι πρόθυμοι να στηρίξουν την κυβέρνηση σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, «αλλά όχι ευνουχισμένοι. Το κράτος δεν λειτουργεί, στους οργανισμούς υπάρχουν ακόμη οι παλιές διοικήσεις και γενικά η λειτουργία της κυβέρνησης απαξιώνει το πολιτικό σύστημα» είπε η βουλευτής κα Ελπίδα Τσουρή. «Και τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο μας διαβεβαιώνατε ότι τα μέτρα αρκούν, ενώ είχατε συμφωνήσει άλλα με το ΔΝΤ. Σας δούλευαν ή μας δουλεύατε;» φέρεται να αναρωτήθηκε η κα Τόνια Αντωνίου, σύμφωνα με την εφημερίδα Το Βήμα, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που έκαναν λόγο για απαξίωση των βουλευτών. Αυτό το κλίμα εντείνει την ανησυχία για το ενδεχόμενο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να μην υπερψηφίσουν τα μέτρα, ειδικά αφού ο ΛαΟΣ και εν μέρει η ΝΔ έχουν κάνει γνωστό ότι θα ψηφίσουν υπέρ του μηχανισμού στήριξης.

Δραματικές εξελίξεις ενόψει στη Νέα Δημοκρατία

Ads

Ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία μετά την αιφνιδιαστική για πολλούς απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να ζητήσει από τους βουλευτές του την καταψήφιση του πακέτου των μέτρων που συμφώνησε η κυβέρνηση με το ΔΝΤ και την Ε.Ε, αν και όπως διευκρινίστηκε, θα στηρίξει 14 παραγράφους του νομοσχεδίου. Η Ρηγίλλης επιμένει ότι η υπερψήφιση άρθρων δεν συνιστά αλλαγή στάσης και το «όχι» του κ. Σαμαρά παραμένει «καθαρό».

Χθες προκλήθηκε σύγχυση όταν ο Κ. Τασούλας, κατά κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τα μέτρα, δήλωσε ότι η Νέα Δημοκρατία θα υπερψηφίσει 7 άρθρα του νομοσχεδίου για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης αλλά θα το καταψηφίσει επί της αρχής, αφού το επίμαχο νομοσχέδιο έχει ακριβώς 7 άρθρα! Αργότερα διευκρινίστηκε ότι η ΝΔ θα ψηφίσει κάποιες παραγράφους όπως για την αύξηση της φορολογίας στα είδη πολυτελείας, τον καπνό και το αλκοόλ, το πακέτο στήριξης των τραπεζικών ιδρυμάτων κ.ά.

Αμφίβολο θεωρείται ότι το κόμμα της ΝΔ θα καταφέρει να αποφύγει τις δραματικές εξελίξεις, αφού λίγες ώρες μετά το διάγγελμα Σαμαρά στο οποίο είπε ότι η ΝΔ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, η κα Ντόρα Μπακογιάννη επαναλάμβανε ότι έχει εκφράσει τη στάση της και προτίθεται να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, παρά το γεγονός ότι πλέον έχει τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας και όσοι σταθούν αντίθετα από την επίσημη γραμμή του κ. Σαμαρά είναι πολύ πιθανόν να βρεθούν εκτός κόμματος.

Όσο για τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αυτό θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα την προσεχή Δευτέρα, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και τη θετική ανταπόκριση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α. Σαμαρά.

Διαβάστε επίσης:
Γ. Παπανδρέου: «Άλλο διαμαρτυρία, άλλο δολοφονία»