«Επαιζα μπάλα. H μαμά μου είχε πάει με τα μικρότερα αδέλφια μου εκεί όπου βρίσκονταν οι ιατροί. Εγώ ήμουν μαζί με τον εννιάχρονο αδελφό μου, ενώ ο μπαμπάς μας είχε φύγει και είχε πάει στην πλατεία Βικτωρίας. Προσπάθησα να περάσω για να μπω κι εγώ από την πίσω πλευρά της σιδερένιας πόρτας και έτσι να μάθω τι συμβαίνει, γιατί έχει μαζευτεί τόσος κόσμος» περιγράφει ο 12χρονος Μαχεντίν στο Έθνος, για την επίθεση που δέχτηκε από τον Έλληνα αστυνομικό κατά την επίσκεψη του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, στον καταυλισμό του Ελληνικού.  

Ads

«Η επίθεση που δέχτηκα από τον Έλληνα αστυνομικό ήταν άδικη και ο τρόπος συμπεριφοράς απέναντι στους πρόσφυγες από τις αστυνομικές δυνάμεις πολύ κακός. Δεν έκανα τίποτα κακό, ούτε χτύπησα ή κλώτσησα κανέναν. Αντέδρασα μόνο όταν ο αστυνομικός άρχισε να με τραβάει και να με διώχνει» σχολιάζει ο 12χρονος.

Ύστερα κι από τις έντονες αντιδράσεις για το επεισόδιο η Ελληνική Αστυνομία διερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες, καθώς όπως αποτυπώνεται σε πρώτο πλάνο ένας αστυνομικός, που βρισκόταν ακριβώς πίσω από τον Γ. Μουζάλα, έσπρωξε βίαια το προσφυγόπουλο και του έριξε μπουνιά. 

Το παιδί ονομάζεται Μαχεντίν, είναι 12 ετών και στη χώρα μας βρίσκεται μαζί με τη μητέρα, τον πατέρα και τα τρία μικρότερα αδέλφια του. Έφυγαν από το Αφγανιστάν για έρθουν στη χώρα μας. Στόχος της οικογένειας όταν από τη Χίο πέρασαν στον Πειραιά ήταν η Γερμανία.

Ads

«Εμαθα τι συνέβη όταν επέστρεψα στο Ελληνικό» λέει ο πατέρας του παιδιού, Μοχάμεντ Γουλαμί.«Εδώ αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα και αυτό είναι το σημαντικό. Το φαγητό είναι πολύ κακό, δεν έχουμε καν ζεστό νερό και ζούμε ο ένας πάνω στον άλλον μέσα σε σκηνές. Θέλουμε καλύτερες συνθήκες και να μεριμνήσουν οι υπεύθυνοι για τη στέγασή μας» τονίζει ο 41χρονος, που στη χώρα του ήταν αγρότης και αποφάσισε να φύγει με την οικογένειά του εξαιτίας των Ταλιμπάν.

Μετά τα επεισόδια στο Ελληνικό, όπου οι πρόσφυγες και οι μετανάστες διαμαρτύρονταν για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους, ο Γ. Μουζάλας παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στην οποία επισήμανε ότι «δεν θέλουμε βία, δεν θα ασκήσουμε βία», αλλά «δεν θα δεχθούμε βία» ενώ διεμήνυσε ότι δεν θα επιτρέψει να «στηθούν χειραγωγημένα σκηνικά».

«Συγκεκριμένες πολιτικές οργανώσεις πάνε να δημιουργήσουν θέμα στο Ελληνικό» είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος προφανώς στην «Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ)», ενώ ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, Πέτρος Κωνσταντίνου, από την πλευρά του, κατήγγειλε τα όσα διαδραματίστηκαν στο Ελληνικό, ενώ απαντώντας στις κατηγορίες του υπουργού έκανε λόγο για «παλιές θεωρίες υποκίνησης των προσφύγων».