O Πάνος Καμμένος δεν έχει κανένα πρόβλημα να καταγγείλει διεθνή συνομωσία ( με ολίγη ή μη από Σόρος ) για να φορέσει το κοστούμι του «μακεδονομάχου» και να μπει στην επόμενη Βουλή. Πόσο μάλλον, δεν έχει το παραμικρό πρόβλημα να μετατρέψει την παρούσα Βουλή σε… επιθεώρηση, για να κερδίσει την επιβίωση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας.

Ads

Κάπως έτσι, με προφανές σχέδιο από την πλευρά των ΑΝΕΛ και με την αρωγή της ΝΔ, η Βουλή έζησε, χθες και σήμερα, δύο συνεδριάσεις που ξεπέρασαν τα όρια της πολιτικής ιλαρότητας.

Χθες το βράδυ «βραχυκύκλωσε» το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του ΑΣΔΕΠ διότι ο πρώην ανεξάρτητος βουλευτής και νυν εισηγητής των ΑΝΕΛ, Αριστείδης Φωκάς, είχε… πάει στην τουαλέτα, και σήμερα επήλθε νέα εμπλοκή στην πρόταση του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου για την τοποθέτηση του Παντελή Κυπριανού, στη θέση του προέδρου της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση επειδή στην αρμόδια Επιτροπή για τις ΔΕΚΟ δεν μπόρεσε να συγκροτηθεί πλειοψηφία.

Πίσω από αυτή την εικόνα, που προφανώς δεν τιμά τα κοινοβουλευτικά ήθη, βρίσκονται δύο πολιτικές πραγματικότητες. Η μία είναι πως η ΝΔ, μετά την ανασύνθεση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, έχει αποφασίσει να μετατρέπει τις ψηφοφορίες για κάθε νομοσχέδιο σε άτυπη ψήφο εμπιστοσύνης, προκειμένου να στηρίξει τον ισχυρισμό για «κυβέρνηση-κουρελού». Η δεύτερη, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά σήμερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πως ο πρώην κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος «εκβιάζει ευθέως τον πρωθυπουργό», μπλοκάροντας ακόμη και νομοσχέδια προκειμένου να του παράσχει σωσίβιο για την επιβίωση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας.

Ads

Ως προς το πρώτο σκέλος και την τακτική της ΝΔ, ζήτημα δεν υπάρχει ούτε επί της ουσίας, ούτε επί της συνταγματικής και κοινοβουλευτικής τάξης. Την λύση άλλωστε έδειξε ήδη ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ανακοινώνοντας ότι στο εξής όλα τα νομοσχέδια θα μπαίνουν σε ονομαστική ψηφοφορία, όπου θα μπορεί να αποτυπώνεται και η νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 145+6.

«Προς ώρας αυτή είναι η σύνθεση της Βουλής», είπε ο Νίκος Βούτσης, προσθέτοντας: «Είναι φανερό πως εάν συνεχίσει το συγκεκριμένο αριθμητικό δεδομένο, τα νομοσχέδια θα τίθενται σε ονομαστική διότι προφανώς πρέπει να τοποθετούνται και οι ανεξάρτητοι βουλευτές. Είναι μια νέα πρακτική που δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η κυβέρνηση στηρίζεται απολύτως στην πλειοψηφία του κοινοβουλίου».

Και μπορεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Νίκος Δένδιας να επιχείρησαν να δώσουν χροιά θεσμικής εμπλοκής στο όλο ζήτημα λόγω της απουσίας κυβερνητικής πλειοψηφίας στις Επιτροπές , όμως και επ’ αυτού όπως τόνιζαν κοινοβουλευτικές πηγές, ο Κανονισμός της Βουλής και το σύνταγμα είναι σαφή:

Το άρθρο 91 του ΚτΒ παράγραφος 6 ξεκαθαρίζει ότι «η άποψη των διαρκών Επιτροπών της Βουλής προς την Ολομέλεια είναι απλώς γνωμοδοτική», ενώ το άρθρο 70, παράγραφος 2 του Συντάγματος ορίζει πως «κυρίαρχο όργανο στη Βουλή στο νομοθετικό έργο είναι η Ολομέλεια».

Ως προς το πολιτικό ζήτημα και τον «ανταρτοπόλεμο» των ΑΝΕΛ, κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν πολύ απλά τα όσα είχε πει ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος σε τηλεοπτική του εμφάνιση στον Σκάι πριν από περίπου 10 ημέρες. Εκεί είχε προειδοποιήσει ότι για εκείνον θα αποτελέσει αιτία πολέμου η παραμονή των υπουργών που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση. Και είχε προειδοποιήσει πως «οι ΑΝΕΛ θα μπλοκάρουν τα νομοσχέδια, για να είμαστε εξηγημένοι».

Το γεγονός ότι, με την επικείμενη παραίτηση του Θανάση Παπαχριστόπουλου, η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ θα διαλυθεί προφανώς επιτείνει αυτό το «τελεσίγραφο» Καμμένου. Και, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει έναν πολύ συγκεκριμένο στόχο – την παράδοση της έδρας Παπαχριστόπουλου στο «κόμμα» και όχι στον Τέρενς Κουίκ που είναι ο πρώτος επιλαχών.

Αυτό μπορεί να γίνει μόνον με την παραίτηση και του υφυπουργού Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ από την βουλευτική έδρα, ένα ενδεχόμενο που κατά κάποιες πλευρές θα μπορούσε να οδηγήσει σε «καταλλαγή» τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ. Το εάν θα συμβεί αυτό θα φανεί έως το τέλος της εβδομάδας οπότε και αναμένεται η παραίτηση Παπαχριστόπουλου, με βάση τουλάχιστον τις δηλώσεις του ίδιου του βουλευτή…