Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η δημοσιοποίηση των στοιχείων για την ανεργία από την Ελληνική Στατιστική Αρχή για τον Μάρτιο και οι πανηγυρισμοί του υπουργείου Εργασίας περί μείωσής της.

Ads

Ειδικότερα, η Ελληνική Στατιστική Αρχή υπολόγισε στο 14,4% τον δείκτη της ανεργίας για τον Μάρτιο, πρώτο μήνα επιβολής των περιοριστικών μέτρων. Οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 203.288 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο του 2019 (μείωση 23,7%) και κατά 79.397 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020 (μείωση 10,8%).

Η μείωση αυτή κατευθύνθηκε προς τους οικονομικά μη ενεργούς, καθώς λόγω της πανδημίας  του κοροναϊού, αρκετά άτομα που αναζητούσαν εργασία δήλωσαν ότι δεν είναι άμεσα διαθέσιμα να εργαστούν και επομένως, σύμφωνα με τους ορισμούς του σχετικού ευρωπαϊκού Κανονισμού, κατατάσσονται στους οικονομικά μη ενεργούς.

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τον ορισμό για τον άνεργο και τον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό, εάν ένα άτομο που δεν εργάζεται, δεν αναζητά ενεργά εργασία και δεν είναι διαθέσιμο να αναλάβει άμεσα εργασία, δεν κατατάσσεται στους ανέργους αλλά στον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό.

Ads

Χαρίτσης: Η κυβέρνηση της ΝΔ ανακάλυψε ένα θαύμα: μείωση της ανεργίας για τον Μάρτιο!

«Την ώρα που πριμοδοτεί τις μειώσεις μισθών, την αναστολή εργασίας και εν τέλει τις απολύσεις, η κυβέρνηση της ΝΔ ανακάλυψε ένα θαύμα: μείωση της ανεργίας για τον Μάρτιο!» αναφέρει σε δήλωση του ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Χαρίτσης.

Αναλυτικά στη δήλωσή του ο κύριος Χαρίτσης επισημαίνει:

«Την ώρα που πριμοδοτεί τις μειώσεις μισθών, την αναστολή εργασίας και εν τέλει τις απολύσεις, η κυβέρνηση της ΝΔ ανακάλυψε ένα θαύμα: μείωση της ανεργίας για τον Μάρτιο!
Πώς έγινε αυτό;

Με ταυτόχρονη μείωση της ανεργίας και της απασχόλησης (!) και μετακίνηση των «ανέργων» στην κατηγορία των «οικονομικά μη ενεργών», λόγω κορονοϊού.

Οι ιστορικοι δεσμοί της ΝΔ με τα Greek Statistics αποδεικνύονται εξαιρετικά ανθεκτικοί στον χρόνο».

Αχτσιόγλου: Μακριά από την πραγματικότητα οι πανηγυρισμοί του υπουργού Εργασίας

Από τη μεριά της η τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει:

«Ο υπουργός Εργασίας, σε πανηγυρικό τόνο και με τον γνωστό πλέον αυτοθαυμασμό που χαρακτηρίζει τις ανακοινώσεις του, σχολίασε σήμερα τα αποτελέσματα στην αγορά εργασίας.

Αν κάποιος όμως κάνει τον ελάχιστο κόπο να διαβάσει τα στοιχεία ανεργίας Μαρτίου της ΕΛΣΤΑΤ και την “ΕΡΓΑΝΗ” Μαΐου, θα διαπιστώσει τα εξής:

  1. Η “ΕΡΓΑΝΗ” κατέγραψε φέτος το χειρότερο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου, όπως και τον χειρότερο Μάιο, όλων των εποχών. Στο πεντάμηνο οι νέες θέσεις εργασίας είναι 260.000 λιγότερες σε σχέση με πέρυσι.
  2. Όσοι τέθηκαν σε αναστολή εργασίας καταγράφονται ως εργαζόμενοι, ενώ στην πραγματικότητα οι άνθρωποι αυτοί δεν εργάζονται, ούτε και υπάρχει καμία πρόβλεψη για διατήρηση της θέσης εργασίας τους μετά την αναστολή.
  3. Περίπου 90.000 άνεργοι που έψαχναν δουλειά μετονομάστηκαν σε «οικονομικά μη ενεργούς» -προφανώς επειδή εκτιμήθηκε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να βρουν δουλειά εν μέσω πανδημίας- και βγήκαν εκτός υπολογισμού.

Αν αυτή η πραγματικότητα σηκώνει πανηγυρισμούς, το αφήνω στην εκτίμηση του κάθε πολίτη.

Το βέβαιο είναι ότι η έπαρση της κυβέρνησης, στη βάση ιδίως τέτοιων δεδομένων σε μια αγορά εργασίας που ασφυκτιά, δείχνει για ακόμη μια φορά την απόστασή της από την κοινωνική πραγματικότητα και τις ζωές των εργαζομένων και των ανέργων».