Το ραντεβού της πόλωσης ανανεώνεται, το «σκληρό ροκ» επιστρατεύεται προς χάριν των κομματικών συσπειρώσεων, και η πολιτική ατζέντα παραμένει εγκλωβισμένη στις συμπληγάδες και τις σκιές της διαπλοκής.

Ads

Με αυτήν την παρακαταθήκη έκλεισε η πρώτη ευθεία αναμέτρηση του θερμού φθινοπώρου μεταξύ Τσίπρα – Μητσοτάκη και, μαζί, δόθηκε και το στίγμα του πολιτικού κλίματος στο οποίο θα πορευτεί η χώρα το επόμενο διάστημα.

Στην πραγματικότητα, δε, η χθεσινή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για την Παιδεία δεν ήταν παρά το πρελούδιο των σκληρών μαχών που έπονται με διακύβευμα το ηθικό πλεονέκτημα ή μειονέκτημα αμφοτέρων.

Ο Αλέξης Τσίπρας μετέτρεψε την άμυνα σε επίθεση, κατήγγειλε «το σκοτάδι της προπαγάνδας και της συκοφαντίας» και, προσδιορίζοντας τον εχθρό στο δίπολο «παλαιού πολιτικού συστήματος και συστημικών μέσων», έσπευσε να ζητήσει προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για την διαπλοκή.

Ads

Ο Τσίπρας σήκωσε το γάντι

Εν ολίγοις, σήκωσε το γάντι του σφυροκοπήματος των τελευταίων εβδομάδων από κανάλια και αντιπολίτευση, αντέστρεψε τα πυρά και επέλεξε να διατηρήσει ως πρώτο και προνομιακό πεδίο αναμέτρησης για την κυβέρνηση το τερέν της μάχης κατά της διαπλοκής.

Υπό αυτή την έννοια, ο πρωθυπουργός μάλλον κέρδισε τις επικοινωνιακές εντυπώσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε πέραν του αναμενόμενου αμήχανος – υπό το βάρος και των αναπάντητων ερωτημάτων για τα γαλάζια θαλασσοδάνεια – και όλα τα στρατόπεδα έλαβαν μήνυμα ανασύνταξης.

Σ’ αυτήν την ανασύνταξη, ο βασικός κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει υπεράσπιση μέχρι τέλους του διαγωνισμού για τις τηλεάδειες, ανάδειξη του «δόγματος της νομιμότητας» κόντρα στη «συμμαχία της ανομίας» ― «ό,τι και να κάνετε, οι φίλοι και οι προστατευόμενοί σας θα περάσουν από το ταμείο και θα πληρώσουν», ήταν η χαρακτηριστική ατάκα του Αλέξη Τσίπρα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη – και ανάκτηση του τακτικού πλεονεκτήματος μετά την εμπλοκή με την υπόθεση Καλογρίτσα.

Το σχέδιο της «αριστερής παρένθεσης»

Στο κυβερνητικό επιτελείο, άλλωστε, υπάρχει η πεποίθηση πως στο τραπέζι έχει μπει και πάλι το σχέδιο της «αριστερής παρένθεσης», με στόχο την αποδόμηση, τον εγκλωβισμό και, εν τέλει, την πτώση της κυβέρνησης στην πιο κρίσιμη καμπή του μνημονιακή μαραθωνίου – την καμπή, στην οποία δίνεται η υπέρτατη μάχη για το χρέος και για το πέρασμα από το τέλμα στη φάση της οικονομικής ανάταξης.

«Εδώ κι ένα μήνα, παίζεται από το παλιό πολιτικό σύστημα και από τα συστημικά μέσα η τρίτη πράξη ενός έργου που έχουμε δει κι έχουμε ξαναδεί κι έχουμε βαρεθεί να βλέπουμε, της λεγόμενης «αριστερής παρένθεσης», είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός χθες στη Βουλή, δίνοντας και το πλαίσιο των επόμενων μαχών.

Κυβερνητικές πηγές, δε, μετά το τέλος της συζήτησης στη Βουλή ενέτασσαν ξανά σ’ αυτό το σχέδιο και το «σύστημα εντός και περί την Τράπεζα της Ελλάδας», καθώς και «επιχειρηματικά συμφέροντα με βλέψεις στο τραπεζικό σύστημα».

Ο «βολικός εχθρός» της ΝΔ

Απέναντι σ’ αυτή τη γραμμή, η απάντηση γαλάζιων στελεχών είναι πως η κυβέρνηση «βρίσκει ξανά έναν βολικό εχθρό», ενώ στην αποτίμηση της κοινοβουλευτικής μάχης οι επιτελείς της ΝΔ είδαν «έναν εκτεθειμένο πλέον πρωθυπουργό που επέλεξε την ένταση κόντρα σ΄έναν θεσμικό Μητσοτάκη».

Τα εν λόγω μηνύματα εκατέρωθεν προδιαγράφουν και τη συνέχεια της αναμέτρησης επί της αρένας πάντοτε των τηλεοπτικών αδειών – μιας αναμέτρησης, πάντως, που εμπεριέχει αρκετά ρίσκα. Με πρώτο, το ρίσκο να εξελίσσεται και να απέχει μακράν των προτεραιοτήτων και αγωνιών μιας κουρασμένης και αποστασιοποιημένης κοινωνίας…