Μόλις δύο δεκαετίες έχουν περάσει από την ανακάλυψη του Παγκόσμιου Ιστού (WWW) και ο αριθμός χρηστών του Web και των υπηρεσιών του αγγίζει ήδη το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού. Η διάδοση των ψηφιακών υπηρεσιών και των οφελών τους πραγματοποιείται με ιδιαίτερα γοργούς ρυθμούς. Οι τεχνικές δυνατότητες ανθρώπινης επαφής και επικοινωνίας επίσης αυξάνονται ταχύτατα. Οι εφαρμογές της online κοινωνικής δικτύωσης (social networking) γίνονται ολοένα πιο εύχρηστες και δημοφιλείς, ώστε αυτές συνολικά να καταλαμβάνουν πλέον την πρώτη επιλογή χρήσης, ξεπερνώντας σε αριθμό χρηστών τους δικτυακούς τόπους της πορνογραφίας και του cybersex.
Μία νέα δυναμική τεχνολογική και, επομένως, κοινωνική πραγματικότητα κάνει την εμφάνισή της, στο πλαίσιο της οποίας η γνώση μας για τα καθημερινά αλλά και για τα πολύπλοκα θέματα της καθημερινότητας διευρύνεται με σημαντικούς ρυθμούς…Υπό αυτό το πρίσμα, γίνεται αντιληπτό ότι χρειαζόμαστε ένα νέο επιστημονικό «παράδειγμα» στον πυρήνα του οποίου αναδεικνύεται η ακόμα πιο συστηματική μελέτη των τεχνολογικών, κοινωνικών και πολιτισμικών διαστάσεων αυτής της νέας πραγματικότητας και της μετάβασης προς την Πληροφοριοκρατία (Infocracy) και τη Δυνητικοποίηση (Virtualization).
Με τα δεδομένα από τα διαφορετικά επιστημονικά χαρτοφυλάκια να αυξάνουν ολοένα σε όγκο, γίνεται επίσης σαφές ότι δε μπορούμε να έχουμε μονόπλευρες απαντήσεις στα βασικά μας ερωτήματα. Χρειαζόμαστε συνδυαστικά θεωρητικά και εμπειρικά εργαλεία που θα μας επιτρέψουν να μελετήσουμε σε βάθος το ρόλο των αποκεντρωμένων πληροφοριακών συστημάτων και να κατανοήσουμε τον τρόπο που άτυποι και τυχαίοι σύνδεσμοι (links) ανάμεσα σε ανθρώπους, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και λοιπούς πόρους μπορούν να καλύψουν τις πληροφοριακές ανάγκες σημαντικών δραστηριοτήτων, όπως η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και η ηλεκτρονική επιστήμη (e-science).
Προκύπτει, τέλος, μία μοναδική δυνατότητα για την Επιστήμη: ο συνδυασμός των πληροφοριών και της γνώσης που συγκεντρώνεται προκειμένου να κατευθυνθούν τα ψηφιακά μέσα και οι νέες τεχνολογίες του Διαδικτύου προς την προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη όλων των ανθρώπων του κόσμου.
Κεντρικός ομιλητής της ημερίδας, υπό τον τίτλο Η επιστήμη του web ως κοινωνική επιστήμη, είναι ο Μιχάλης Βαφόπουλος, Διδάσκων Παν/μίου Αιγαίου, ο οποίος θα απευθύνει εισήγηση με θέμα Η Επιστήμη του Web – Εισαγωγικά Στοιχεία.
Την εκδήλωση διοργανώνουν το Κέντρο Ψυχο-Κοινωνιολογικής Έρευνας της Διακυβέρνησης των Δυνητικών Κοινοτήτων – Ερευνητικό Κέντρο «ΩΜΕΓΑ» (Τμήμα Ψυχολογίας Παντείου Πανεπιστημίου) και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δυνητικές Κοινότητες: Κοινωνιο-Ψυχολογικές Προσεγγίσεις και Τεχνικές Εφαρμογές».
Ακολουθεί το πλήρες πρόγραμμα του συνεδρίου:
Η επιστήμη του web ως κοινωνική επιστήμη
17:00 – 17:30 Προσέλευση / Εγγραφές
17:30 – 18:30 Μέρος Α’
Opening Statement: Γεώργιος Βάγιας, Υπ. Διδάκτορας Τμ. Ψυχολογίας Παντείου Πανεπιστημίου – Μέλος Ινστιτούτου για την Έρευνα και τη Μελέτη των Επιστημών του Διαδικτύου
Keynote speaker: Μιχάλης Βαφόπουλος, Διδάσκων Παν/μίου Αιγαίου – Εισήγηση με θέμα Η Επιστήμη του Web. Εισαγωγικά Στοιχεία.
Θα ακολουθήσει συζήτηση στην οποία θα πάρουν μέρος οι:
Παύλος Σπυράκης, Καθηγητής – Δ/ντής Ερευνητικού Ακαδημαϊκού Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών
Κωνσταντίνος Κοσκινάς, Αναπλ. Καθηγητής – Δ/ντής Ερυενητικού Κέντρου «ΩΜΕΓΑ» και του ΠΜΣ Δυνητικές Κοινότητες: Κοινωνιο-Ψυχολογικές Προσεγγίσεις και Τεχνικές Εφαρμογές
Σπύρος Αρσένης, Δρ. Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής – Διδάσκων του ΠΜΣ Δυνητικές Κοινότητες: Κοινωνιο-Ψυχολογικές Προσεγγίσεις και Τεχνικές Εφαρμογές
18:30 – 19:00 Q&A
19:00 – 20:00 Μέρος Β’
Θεωρητικές Προσεγγίσεις και Τεχνικές Εφαρμογές των Δυνητι-
κών Κοινοτήτων
Συντονιστής: Δρ. Ανδρέας Γιαννακουλόπουλος, Τμήμα ΕΜΜΕ, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ασημάκης Βαλαβάνης: «Chip κάρτες: Τα οφέλη & οι διαδικασίες μιας μετάβασης για το Ελληνικό Τραπεζικό σύστημα, την ιδιωτική κατανάλωση και την ασφάλεια των συναλλαγών»
Γεώργιος Μελέας: «Το Κόμμα-Δίκτυο. Από την παραδοσιακή κομματική οργάνωση στο κόμμα-δίκτυο»
Αγγελική Παπανδρέου: «Αξιολόγηση Δικτυακών Τόπων Ομάδων Ποδοσφαίρου Super League αγωνιστικής περιόδου 2008-2009»
Στέλλα Μπαρμπάτη: «Οι δυνητικές κοινότητες ως τρόπος επικοινωνίας, πληροφόρησης και ανάπτυξης: ‘κατασκευάζοντας’ μία κοινότητα ναυαγοσωστών»
Δημήτριος Σπηλιωτόπουλος: «Ψυχο-Κοινωνιολογία της Κυριαρχίας: Κυβερνοπόλεμος»
20:00 – 20:30 Q&A – Συμπεράσματα – Κλείσιμο ημερίδας
ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Κ. Κοσκινάς (Πρόεδρος), Σ. Αρσένης, Σ. Μπαρμπάτη, Μ. Ζιακούλης, Γ. Βάγιας
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >