Η περαιτέρω επιμήκυνση αποπληρωμής συζητείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως μία από τις πιθανότερες εκδοχές αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους. Ή εν πάση περιπτώσει ως το επόμενο βήμα, πριν από το αναπόφευκτο -όπως πολλοί θεωρούν- «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων. Πάντως, μερίδα του γερμανικού Τύπου εκτιμά ότι «δεν θα έρθει τόσο γρήγορα η ελληνική αναδιάρθρωση».

Ads

«H αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν πρόκειται να γίνει άμεσα, δεδομένου ότι δεν έχει βρεθεί ακόμα ο τρόπος υλοποίησης της διαδικασίας», εκτιμά σε ανάλυσή της η Frankfurter Allgemeine Zeitung, θεωρώντας ότι «παρά τις όποιες εικασίες, μία αναδιάρθρωση χρέους δεν είναι δυνατό να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη».

Η εφημερίδα υπογραμμίζει πως «οι αγορές είναι εδώ και καιρό πεπεισμένες ότι επίκειται αναδιάρθρωση χρέους: τα ασφάλιστρα κινδύνου των διετών ελληνικών κρατικών ομολόγων σκαρφάλωσαν στο 25%, με αφορμή τη διαπίστωση ότι το ελληνικό κρατικό έλλειμμα ανήλθε σε 10,5% του ΑΕΠ, σε επίπεδα υψηλότερα από τα αναμενόμενα, ενώ το χρέος ανέβηκε από το 127,1% στο 142,8% του ΑΕΠ».

Άλλωστε, «στην πραγματικότητα η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έχει ήδη αρχίσει, δεδομένου ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ αποφάσισαν το Μάρτιο την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που χορήγησαν στην Ελλάδα από 3 σε 7,5 χρόνια και τη μείωση των επιτοκίων κατά μια ποσοστιαία μονάδα, ενώ το ΔΝΤ αναμένεται ότι επίσης θα συμφωνήσει».

Ads

Όπως παρατηρεί η Frankfurter Allgemeine Zeitung, «μια περαιτέρω αναδιάρθρωση αυτή τη στιγμή θα περιοριζόταν σε μια επιπλέον επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και όχι σε κάποιο «κούρεμα», δεδομένης της αντίθεσης τόσο της ΕΚΤ όσο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».