Τέσσερις αγνοούμενοι – τρεις στην Εύβοια και ένας στον Αλμυρό Βόλου – πάνω από 1.300 περιστατικά που επενέβη η Πυροσβεστική, προβλήματα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων και σοβαρές ζημιές, είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των έντονων καιρικών φαινομένων που συνεχίζονται και κατευθύνονται βόρεια και ανατολικά, με ισχυρές βροχές και ανέμους έως και 9 μποφόρ, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που έκανε το μεσημέρι ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Ταφύλλης.

Ads

Ισχυρές δυνάμεις της 7ης ΕΜΑΚ αλλά και δύτες που έχουν φτάσει στην περιοχή από την Αθήνα προσπαθούν να εντοπίσουν τα σημεία στα οποία πιθανά να βρίσκονται οι τρεις αγνοούμενοι που αναζητούνται στην Εύβοια.

Στον Αλμυρό Βόλου, άκαρπες έχουν αποβεί μέχρι στιγμής οι έρευνες υπό αντίξοες συνθήκες ομίχλης και βροχής για την ανεύρεση του 75χρονου κτηνοτρόφου που είχε βγει με το βοηθό του για να ασφαλίσει ζώα ελευθέρας βοσκής στα  ορεινά μεταξύ Βρύναινας και του φράγματος Μαυρομάτη. Οι έρευνες ξεκίνησαν και πάλι με το πρώτο φως της μέρας.

‘Εκκληση για μέτρα αυτοπροστασίας

Όπως υπογράμμισε ο Γ. Ταφύλλης, έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία, ενώ για την Αττική παραμένει η πλήρης ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, για βροχές οι οποίες κατά διαστήματα μπορεί να είναι ισχυρές.

Ads

Ο ίδιος απεύθυνε για μια ακόμα έκκληση στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασίας που έχει συστήσει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

«Κάνω εκ νέου έκκληση στους πολίτες να παίρνουν τα στοιχειώδη μέτρα αυτοπροστασίας που έχουμε συστήσει και ιδιαίτερα να μην διασχίζουν τους δρόμους που διασταυρώνονται με ρέματα και χείμαρρους. Είναι από τις σημαντικότερες αιτίες θανάτου στη χώρα μας και αυτό επιβεβαιώνεται και από τον αριθμό των επιχειρήσεων που οργάνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, για να διασωθούν συμπολίτες μας μέσα από οχήματα που παρασύρθηκαν από ρέματα», σημείωσε.

image

Η κατάσταση αυτή τη στιγμή

Σε ότι αφορά την κατάσταση μέχρι τώρα, ο Γ. Ταφύλλης ανέφερε ότι υπήρξαν προβλήματα σε πολλές περιπτώσεις, τα σημαντικότερα από τα οποία εντοπίζονται στην Κορινθία και κυρίως στο Κιάτο, το Βέλο και το Ξυλόκαστρο, στην Αργολίδα (Άργος, Νέα Κίος, Κιβέρι) και στην Βόρεια Εύβοια.

«Σοβαρά προβλήματα παρατηρούνται στο Μαντούδι της Εύβοιας λόγω παρατεταμένης βροχόπτωσης, ανέφερε και συνέχισε: «Έχει ενεργοποιηθεί επιχείρηση έρευνας και διάσωσης τριών ατόμων που έχουν δηλωθεί ως αγνοούμενα. Τα προβλήματα στην Ανατολική Αττική αντιμετωπίστηκαν τις πρωινές ώρες.

«Η Πυροσβεστική επενέβη σε περισσότερα από 1.300 περιστατικά, στις πληγείσες περιοχές, πολλά από τα οποία αφορούν επιχειρήσεις απεγκλωβισμών και διάσωσης ατόμων. Η ΕΛ.ΑΣ εφάρμοσε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με διακοπές και εκτροπές σε όλες τις περιοχές που επηρεάστηκαν».

Σχετικά με το τί περιμένουμε από δω και στο εξής, ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε ότι σύμφωνα με το σημερινό έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ, τα πιο έντονα φαινόμενα εστιάζονται στην Ανατολική Στερεά, στην Εύβοια, στις Σποράδες, στην Θεσσαλία στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα, ενώ προς το βράδυ στην Κεντρική Μακεδονία και ιδιαίτερα στην Χαλκιδική. Επίσης αναμένονται έντονα καιρικά φαινόμενα στην Ανατολική Μακεδονία και την Θράκη.

Πολύ θυελλώδεις άνεμοι , 8-9 μποφόρ θα πνέουν στο κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο.

Η εικόνα σε Εύβοια και Αταλάντη

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες στην Ιστιαία βρίσκεται σε οριακό επίπεδο να υπερχειλίσει ο χείμαρρος Κατσιρέλος που διασχίζει την πόλη και παλιότερα, από την υπερχείλισή του, είχαν καταγραφεί ανθρώπινες απώλειες.

«Πολλοί αναγκάστηκαν να ανέβουν στην ταράτσα των σπιτιών τους γιατί φοβήθηκαν» σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λίμνης-Μαντουδίου Χρήστος Καλυβιώτης που όπως λέει «υπάρχει ένα μέτρο νερό ακόμα στο δρόμο που συνδέει τη Χαλκίδα με την Αιδηψό».

Ο κ. Καλυβιώτης κάνει λόγο για μεγάλες ζημιές ακόμα και στην Λίμνη καθώς «έχουν έρθει φερτά υλικά που έφραξαν τους δρόμους και πλημμύρισαν σπίτια. Αυτοκίνητα “χώθηκαν” στη λάσπη». Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, ο παραλιακός δρόμος από τη Λίμνη προς το Μοναστήρι Αγ. Νικολάου έχει κλείσει από τα ορμητικά νερά. Τεράστια ζημιά έχει πάθει ξενοδοχείο στα Κατούνια και έχουν πέσει βράχοι και προς τη μονή Γαλατάκη.

Όπως ανακοινώθηκε από το Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όπως επίσης οι δημόσιοι και ιδιωτικοί παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί θα παραμείνουν κλειστοί για τη Δευτέρα.

Μέχρι αργά το απόγευμα δεν είχε αποκατασταθεί η κυκλοφορία από την κεντρική προς την Βόρεια Εύβοια ενώ τα έντονα καιρικά φαινόμενα καλύπτουν με ισχυρή βροχόπτωση, ανά διαλείμματα, σχεδόν όλη τη Βόρεια Εύβοια.

«Για μια ακόμη φορά ζούμε μια κόλαση. Οι ζημιές τόσο στο δήμο Λίμνης-Μαντουδίου όσο και στο Δήμο Λοκρών είναι μεγάλες. Πήραμε απόφαση να κηρύξουμε αυτούς τους δύο δήμους σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για να μπορέσουμε να προλάβουμε τα χειρότερα αλλά και για να αποκαταστήσουμε ότι μπορούμε. Όλη τη νύχτα στις κρίσιμες αυτές περιοχές δώσαμε μια μεγάλη μάχη και συνεχίζουμε να παλεύουμε με νερά και λάσπες», δήλωσε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Ολόκληρη η περιοχή της Αταλάντης έχει δεχθεί ένα βαρύ πλήγμα. Έχουν φουσκώσει όλα τα ρέματα και έχουν παρασύρει ότι ήταν μπροστά τους. Από χθες το βράδυ προσπαθούμε να σώσουμε ανθρώπους και περιουσίες» υπογραμμίζει ο δήμαρχος των Λοκρών Νίκος Λιόλιος που περιγράφει ως ιδιαίτερα εφιαλτικές τις εικόνες στην περιοχή του Θεολόγου.

«Έχουν πλημμυρίσει καταστήματα, έχουν πλημμυρίσει σπίτια έχουν χαθεί περιουσίες και σε κάποιες περιπτώσεις το νερό έφτασε και τα 4 μέτρα» δηλώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο κ. Λιόλιος, ωστόσο υπογραμμίζει με έμφαση πως «είμαστε τυχεροί που δεν έχουμε αγνοούμενους ή ανθρώπινα θύματα».

Ανάλογη είναι η εικόνα και στο νότιο άκρο του νομού Φθιώτιδας, στην περιοχή από τον Θεολόγο έως τον Άγιο Κωνσταντίνο.

Ο Δήμος Λοκρών επίσης κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις ακόμη και στο κέντρο του νομού έχουν φτάσει σε οριακό σημείο τους χειμάρρους ακόμα και στην περιοχή της Λαμίας. «Αν οι βροχοπτώσεις συνεχίσουν με την ίδια ένταση όλη τη νύχτα και μέχρι αύριο το πρωί, τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα καθώς τα μηνύματα που υπάρχουν από όλο το νομό είναι ότι τα ρέματα βρίσκονται σε οριακό επίπεδο. Όλες οι υπηρεσίες βρίσκονται στο πόδι και ελέγχουν την κατάσταση για να παρέμβουμε όπου είναι δυνατόν», είπε ο αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Θύμιος Καραΐσκος.

Έντονες βροχοπτώσεις πλήττουν και τις Σποράδες, με αποτέλεσμα να έχουν πλημμυρίσει δρόμοι κυρίως στη Σκιάθο.

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται και οι υπηρεσίες της Βοιωτίας οι οποίες παρατηρούν συνεχώς τους χειμάρρους να φουσκώνουν ενώ τα μηχανήματα βρίσκονται σε ετοιμότητα για να παρέμβουν όπου χρειαστεί.

image

Η επόμενη μέρα στην Πελοπόννησο

Στην Πελοπόννησο, η επόμενη μέρα από το πέρασμα της κακοκαιρίας αποκαλύπτει σοβαρές ζημιές κυρίως σε Κιάτο, Βέλο και Ξυλόκαστρο Κορινθίας, αλλά και στις περιοχές Άργους, Νέας Κίου και Κιβερίου Αργολίδας, που επίσης κηρύχθηκαν χθες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στο Κιάτο, έχει κοπεί η παραλιακή οδός της Ποσειδώνος από όγκους φερτών υλικών που μετέφεραν οι χείμαρροι. Ήδη, συνεργεία εργάζονταν όλη μέρα για την αποκατάσταση των δρόμων και της ηλεκτροδότησης, ενώ  ξεκίνησε η διαδικασία καταγραφής των ζημιών σε σπίτια και καταστήματα, και αναμένονται κλιμάκια του ΕΛΓΑ για τις καταστροφές στις καλλιέργειες.

Στους δήμους Κιάτου και Βέλου – Βόχας Κορινθίας, Δευτέρα και Τρίτη θα παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία.

Συνολικά 14 σκάφη ανελκύστηκαν από το λιμάνι Καλαμάτας και το αλιευτικό καταφύγιο των Κυτριών. Σημαντικές είναι οι ζημιές στην αγροτική παραγωγή στην ευρύτερη περιοχή, κυρίως σε ελαιόδεντρα.  Επίσης, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στο 44,5ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Καλαμάτας- Σπάρτης, μέσω Ταϋγέτου, στην επαρχιακή οδό Κορίνθου-Αργους, στο ύψος των Αθικίων και στην επαρχιακή οδό Λουτρακίου-Σχίνου, στο ύψος των Πισίων.

Στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες τα δρομολόγια των πλοίων διεξάγονται κανονικά από τον Πειραιά. Για τον Αργοσαρωνικό τα δρομολόγια γίνονται μόνο με πλοία κλειστού τύπου, ενώ από τη Ραφήνα τα δρομολόγια των πλοίων γίνονται έως το Μαρμάρι. Σε ισχύ παραμένει η  απαγόρευση απόπλου από το Λαύριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ