Η επέλαση του χιονιά ξεκίνησε από τη Βόρεια Ελλάδα, όπου έπεσαν τα πρώτα χιόνια, και θα επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα τις επόμενες ώρες, αλλάζοντας ριζικά το σκηνικό του καιρού.

Ads

Χιόνια αναμένονται όχι μόνο στα ορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, στις Σποράδες, στην Εύβοια και στην κεντρική και ανατολική Στερεά. Η θερμοκρασία θα πέσει κατακόρυφα, ενώ χιόνια αναμένονται και στα ορεινά της Αττικής, ίσως και στα βόρεια προάστια.

Ειδικότερα στην Αττική αναμένονται νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές κυρίως στα βόρεια και ανατολικά. Από το βράδυ, τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και τη νύχτα πιθανόν και στα βόρεια προάστια. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται  νεφώσεις με βροχή η χιονόνερο. Χιονοπτώσεις στα ορεινά -ημιορεινά που βαθμιαία θα επεκταθούν και στις πεδινές περιοχές. Η θερμοκρασια θα κυμανθεί από -01 (μείον ένα) έως 9 βαθμούς Κελσίου.

Ads

Αναλυτικά η πρόγνωση για την υπόλοιπη Ελλάδα

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Νεφώσεις με βροχή η χιονόνερο και χιόνι στα ορεινά – ημιορεινά. Βαθμιαία οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν και σε πεδινές περιοχές. Βελτίωση στη Θράκη από τις βραδινές ώρες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -04 (μείον τέσσερα) έως 06 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές, χιονιά στα ορεινά και στα νότια πιθανότητα πρόσκαιρης καταιγίδας. Χιονοπτώσεις από το βράδυ και στα ημιορεινά ηπειρωτικά. Τοπικά περιορισμένες ορατότητες τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 5 και βαθμιαία από το απόγευμα 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές αρχικά στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. Χιονοπτώσεις στα ορεινά της Θεσσαλίας και βαθμιαία σε όλα τα ορεινά -ημιορεινά και από τη νύχτα και σε πεδινές περιοχές.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και βαθμιαία στα ανατολικά και νότια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια κατά τόπους 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και από το απόγευμα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Στα Δωδεκάνησα γενικά αίθριος. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με τοπικές βροχές στα βόρεια όπου τη νύχτα θα σημειωθούν παροδικές χιονοπτώσεις.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα βόρεια τοπικά 8 μποφόρ
Θερμοκρασία: Από 09 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

• Την Πέμπτη (31-12-2015 παραμονή Πρωτοχρονιάς) θα σημειωθούν σε όλα τα ορεινά-ημιορεινά, σε πεδινές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της Κεντρικής – Ανατολικής Στερεάς (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), της Ευβοίας και της Πελοποννήσου και από τις βραδινές ώρες πιθανόν των Κυκλάδων και της Κρήτης.

• Την Παρασκευή (1-1-2016 Πρωτοχρονιά) σταδιακά θα περιοριστούν στα ορεινά-ημιορεινά της Θεσσαλίας, της Κεντρικής – Ανατολικής Στερεάς (πιθανόν στα βόρεια και ανατολικά της Αττικής), της Ευβοίας, της Πελοποννήσου, των Κυκλάδων και της Κρήτης και θα εξασθενήσουν κυρίως στις νησιωτικές περιοχές.

Τι πρέπει να προσέξετε

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση θυελλωδών ανέμων:
– Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
– Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:
– Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
– Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
– Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
– Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
– Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
– Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζοί:
– Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
– Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση,  συνθήκες παγετού)

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου από πλευράς χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ.

Θερμαινόμενες αίθουσες για τους πολίτες

Στο μεταξύ, σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα και έγκαιρα οποιεσδήποτε ανάγκες προκύψουν.
Παράλληλα, λειτουργούν θερμαινόμενοι χώροι για τους πολίτες σε όλες τις ενότητες της Περιφέρειας Αττικής. Οι σχετικές λίστες βρίσκονται μόνιμα αναρτημένες και με διαρκή επικαιροποίηση, στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας.

Παράλληλα, ο δήμος Αθηναίων ανοίγει από σήμερα μια αίθουσα στο χώρο της 4ης Δημοτικής Κοινότητας (Λένορμαν και Αλεξανδρείας 35) και από το Σάββατο το Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο του Ρουφ (Πειραιώς και Εχελιδών 69) για τους άστεγους συμπολίτες μας. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου ο τετραψήφιος αριθμός 1595 του δήμου Αθηναίων, θα είναι διαθέσιμος για τη συνδρομή των πολιτών, για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Συναγερμός για τους πρόσφυγες

Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται οι αρχές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, καθώς η επιδείνωση του καιρού θα πλήξει και τους πρόσφυγες και μετανάστες που συνεχίζουν να φτάνουν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Οι υποδομές που υπάρχουν στα νησιά δεν είναι κατάλληλες προκειμένου να προστατεύσουν τους μετανάστες από τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες που αναμένονται, αλλά και από τον ενδεχόμενο χιονιά που μπορεί να πλήξει τα νησιά.

Σε Λέσβο, Χίο, Σάμο οι δημοτικές αρχές καταρτίζουν ήδη σχέδια για να μπορέσουν να προστατεύσουν  πρόσφυγες και μετανάστες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.